Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In acest articol ne vom focusa pe o speta cu privire la inregistrarea facturilor primite prin SPV in alta luna decat cea in care au fost emise. Specialistul nostru ne va spune cum putem remedia o astfel de situatie si daca se aplica, sau nu, sanctiuni.
Facturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?
Daca nu, care sunt solutiile? O storneaza pe cea veche si emite o alta factura cu data curenta?
Specialistul ne spune ca la art. 4(7) din OUG 120/2021 se precizeaza ca data comunicarii facturii electronice catre destinatar se considera data la care factura electronica este disponibila acestuia pentru descarcare din sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Destinatarul este notificat cu privire la facturile electronice primite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura conform procedurii prevazute la art. 3 alin. (4). Data comunicarii este accesibila in sistem si emitentului facturii electronice.
Prin urmare, factura se inregistreaza la data primirii prin SPV si apreciez ca nu este nevoie sa fie stornata factura initiala, avand in vedere ca aceasta nu a fost inregistrata in evidenta contabila a societ??ii.
Sanctiunea se aplica emitentului pentru netransmiterea in SPV in termenul de 5 zile calendaristice , si nu destinatarului facturii.
Pentru destinatar constituie contraventie - primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1), astfel cum se precizeaza la art. 13 ind. 2 lit. b) din OUG 120/2021.
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sarcini: Evidenta contabila si de gestiune, intocmire Balanta de Verificare, Salarii, Registre Contabilitate s.a; Evidenta computerizata: gestiune comerciala, salarii, imobilizari; Intocmire declaratii salarii,buget, bilant contabil; Consultanta manageriala si fiscala; Consultanta si asistenta in privinta rambursarilor de TVA. Experienta profesionala: Din 1992 si pana in prezent are o bogata experienta in conducerea evidentei contabile pentru diverse societati din domeniul constructiilor, transporturilor si comertului. Studii: 2008 CAFR – Auditor financiar 2007 CCFISCALI – Consultant fiscal 1996 CECCAR – Expert Contabil 1985-1990 Facultatea Finante,Contabilitate Bucuresti, Diploma Licenta – ASE Bucuresti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Avantajele facturii electronice ar putea duce la eliminarea facturilor din hartieE-Factura. Care este termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemRaportarea facturilor primite prin platforma RO e-Factura in cazul achizitiilor de servicii de la institutii publiceIntocmirea si transmiterea facturilor prin mijloace electroniceFacturi descarcate din SPV. Cum se contabilizeaza sumele de rotunjireUltimele articole
E-Factura: Cum trebuie sa procedati daca ati primit de doua ori aceeasi factura in SPVe-Factura: Ghid Complet pentru 2024Este obligatorie aplicarea E-Factura sau este optionala?Transmitere facturi in sistemul Ro-e Factura incepand cu 01.07.2024E-Factura: Platile se fac inainte sau dupa ce sunt urcate in sistem facturile?Articole similare
Prescriere TVA de rambursat. Completare decont 300Termen de depunere D406 pentru sectiunea Active din cadrul fisierului SAF-TUtilizare E-Factura: Emitere facturi privind incasarea serviciilor turistice cu vouchere de vacantaAchizitie intracomunitara autoturism. Obligatii efectuate inainte si dupa achizitieStudiu de caz: Anulare cod de inregistrare in scopuri de TVA si ajustarea sumei TVA deduseUltimele articole
Perioada fiscala TVA trimestrul caledaristic. Conditii microintreprindereAchizitii intracomunitare de bunuri. Cum procedam declararea in D 390 si D 300?Analiza: Incasare avans pentru livrare intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulareIncasarea in avans a valorii serviciilor intracomunitare prestate. Ce tratament fiscal se aplica?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"