Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Este obligatorie aplicarea E-Factura sau este optionala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Aug. 2024
Este obligatorie aplicarea E-Factura sau este optionala?
Tags: e-factura, obligativitate e-factura

Este obligatorie aplicarea E-Factura sau este optionala?

Obligativitatea utilizarii E-Factura – raspunsul specialistului:

 

Conform prevederilor O.U.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, emiterea si transmiterea facturii prin sistemul national RO e-Factura este obligatorie.
In acest context, de retinut este semnificatia urmatoarelor notiuni definite prin art. 2 din O.U.G. nr. 120/2021
" (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
    a) factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata;
    b) operator economic - orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii;
    c) emitent al facturii electronice - operatorul economic care emite factura electronica catre destinatar si o transmite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura;
   d) destinatar al facturii electronice - operatorul economic, autoritatea contractanta, entitatea contractanta si orice alta entitate care primeste factura electronica insotita de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura;"
…………………
m) relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante - B2G - tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/........ si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice;
n) relatia comerciala dintre doi operatori economici - B2B - tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre doi operatori economici;
n^1) relatia B2C - tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si o persoana neimpozabila, alta decat cea pentru care se aplica prevederile lit. m) si ale art. 9^1; "


 
Incepand cu data de 1 iulie 2024, emiterea si transmiterea facturii electronice in sistemul national RO e-factura este obligatorie in cazul persoanei impozabile, indiferent de faptul ca este sau ca  nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal, dar care efectueaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA cu locul livrarii/prestarii in Romania conform prevederilor art. 275/278 din Codul fiscal.

Conform prevederilor art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania  emitentul facturii are obligatia transmiterii acesteia catre destinatar utilizand sistemul national "(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."


Implicit, destinatarul are obligatia primirii si descarcarii prin SPV, in format xml, a facturilor validate de sistem. Conform prevederilor art. 4 alin. (6) din O.U.G. nr. 120/2021 fisierul XML se considera exemplarul original al facturii

"(6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor."
Listarea facturilor descarcate din sistemul national RO e-factura nu este obligatorie. 
Se recomanda ca fisierele XML primite si descarcate sa fie stocate/arhivate de catre destinatar.

Obligatia primirii si descarcarii prin SPV a facturilor electronice emise si transmise de catre furnizori/prestatori pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015 prin sistemul RO e-factura, revine fiecarei persoane impozabile destinatare, indiferent de:

  • faptul ca este sau ca nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316;
  • obiectul de activitate desfasurat.

Nerespecarea de catre destinatar a obligatiei de descarcare a facturii prin SPV asa cum este reglementara prin art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2021 reprezinta contraventie, aspect reglementat prin art. 13^2  alin. (1) lit. b)

"(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:
    a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
    b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);"
 
Conform prevederilor art. 13^2  alin. (2), contraventia se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.
 
In relatia cu o persoana neimpozabila, persoana impozabila trebuie sa aiba in vedere si prevederile art. 10^1 din O.U.G. nr. 120/2021 reglementate recent prin O.U.G. nr. O.U.G. nr. 69  din 21 iunie 2024 

  • in perioada 1 iulie 2024 - 31 decembrie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania  pot transmite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura facturile emise in relatia B2C pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015,  indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015; 
  • incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania  au obligatia sa  transmita in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura facturile emise in relatia B2C pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015. Este exceptata obligatia transmiterii  facturilor  simplificate emise conform prevederilor art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015.
  • livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C;
  • furnizorii persoane impozabile stabilite in Romania  sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015.

Conform prevederilor art. 10^9, in situatia  in care transmiterea facturii prin sistemul national RO e-Factura este obligatorie, beneficiarii care nu primesc facturile prin sistem in termenul prevazut la art. 10 alin. (7), pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care plata se face la momentul livrarii/prestarii, pot notifica organele fiscale competente in acest sens. Procedura de notificare si masurile ce urmeaza a fi luate de organul fiscal in vederea transmiterii facturilor de catre emitenti prin intermediul sistemului se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F. 
 
Conform prevederilor art. 10^3  din O.U.G. nr. 120/2021, utilizarea sistemului national RO e-Factura nu este obligatorie pentru persoanele impozabile stabilite in Romania care emit facturi pentru operatiuni care nu sunt in sfera de aplicare a TVA sau pentru sume care nu se includ in baza de impozitare a TVA (plati in contul clientului, penalitati, daune, etc.), pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi conform art. 319 din Legea nr. 227/2015.
 
Conform prevederilor art. 10^5, utilizarea sistemului national RO e-Factura nu este obligatorie pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre persoanele prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j) - n) din Legea nr. 227/2015, dar acestea pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura. In situatia in care opteaza pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura, emitentul facturii este obligat sa fie inregistrat in Registrul RO e-Factura optional. Inscrierea in Registrul RO e-Factura se efectueaza incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii.
 
In concluzie, utilizarea sistemului national RO e-Factura este obligatorie.


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Este obligatorie aplicarea E-Factura sau este optionala?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016