Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Care va fi tratamentul fiscal al garantiei?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 24 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 2222/2006, factura fara tva, tratament fiscal garantie, factura garantie

In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati din Romania, inregistrata normal in scop TVA (cf art.153 din Codul fiscal) si care a achizitionat de la un furnizor dintr-un alt stat membru UE (persoana juridica impozabila inregistrata in Germani in scopuri TVA) un autoturism second-hand (an fabricatie 2011, 3.200 km) pentru care furnizorul strain a intocmit in 28.03.2013 o factura fara TVA (TVA zero) si fara a face vreo mentiune cu privire la regimul special pentru bunuri second hand.In data de 02.04.2013 firma straina a emis si o factura cu titlu de garantie, factura fara TVA (TVA zero) si fara a face o alta mentiune.

Suma din factura din 02.04.2013 reprezinta 19% din valoarea primei facturi (19% - TVA-ul din Germania). Aceasta garantie urmeaza a fi restituita, conform intelegerii cu furnizorul, dupa receptia autoturismului si inmatricularea lui in Romania.

Vom vedea astfel daca pentru factura de garantie firma din Romania va aplica taxarea inversa si daca are obligativitatea declararii in declaratia 390.

Nota: Receptia autoturismului s-a facut in luna Mai.

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


Solutia consultantului:

Avand in vedere faptul ca valoarea garantiei nu reprezinta valoarea unui bun sau valoarea  unui serviciu in sensul art. 126 alin.(1) din Codul fiscal, consider ca valoarea facturii emise de catre partenerul extern nu se supune regimului de taxare inversa in Romania deoarece nu este operatiune impozabila din punctul de vedere al TVA. Din acest motiv, valoarea garantiei nu se raporteaza nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.

Garantia facturata de catre partenerul extern reprezinta pentru  firma din Romania angajamentul acordat  pentru  aparitia unor evenimente viitoare incerte.
 
Practic, prin garantia retinuta, partenerul din Germania vrea sa se asigure ca a incadrat corect operatiunea de vanzare a autoturismului in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere si cumparatorul din Romania va achita TVA pentru autoturismul achizitionat.

De exemplu, daca o persoana impozabila din Romania efectueaza o livrare intracomunitara a unui autoturism nou, este obligat, conform prevederilor OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare art. 10 alin. (2) lit. b) sa justifice incadrarea corecta la operatiuni scutite cu dovada inmatricularii in statul membru de destinatie: 

"(2) In cazul livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, prevazute la art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, scutirea de taxa se justifica prin:

    a) factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, daca furnizorul nu este o persoana impozabila, prin contractul de vanzare-cumparare;

    b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru sau, dupa caz, prin dovada inmatricularii mijlocului de transport nou in statul membru de destinatie.".
 
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca  plata garantiei facturate de catre partenerul extern nu reprezinta un venit al firmei din Germania astfel incat firma din Romania sa fie obligata sa efectueze retinerea la sursa a impozitului pe venit la momentul platii garantiei.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Care va fi tratamentul fiscal al garantiei?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016