Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Care va fi tratamentul fiscal al garantiei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 2222/2006, factura fara tva, tratament fiscal garantie, factura garantie

In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati din Romania, inregistrata normal in scop TVA (cf art.153 din Codul fiscal) si care a achizitionat de la un furnizor dintr-un alt stat membru UE (persoana juridica impozabila inregistrata in Germani in scopuri TVA) un autoturism second-hand (an fabricatie 2011, 3.200 km) pentru care furnizorul strain a intocmit in 28.03.2013 o factura fara TVA (TVA zero) si fara a face vreo mentiune cu privire la regimul special pentru bunuri second hand.



In data de 02.04.2013 firma straina a emis si o factura cu titlu de garantie, factura fara TVA (TVA zero) si fara a face o alta mentiune.

Suma din factura din 02.04.2013 reprezinta 19% din valoarea primei facturi (19% - TVA-ul din Germania). Aceasta garantie urmeaza a fi restituita, conform intelegerii cu furnizorul, dupa receptia autoturismului si inmatricularea lui in Romania.

Vom vedea astfel daca pentru factura de garantie firma din Romania va aplica taxarea inversa si daca are obligativitatea declararii in declaratia 390.

Nota: Receptia autoturismului s-a facut in luna Mai.


Solutia consultantului:

Avand in vedere faptul ca valoarea garantiei nu reprezinta valoarea unui bun sau valoarea  unui serviciu in sensul art. 126 alin.(1) din Codul fiscal, consider ca valoarea facturii emise de catre partenerul extern nu se supune regimului de taxare inversa in Romania deoarece nu este operatiune impozabila din punctul de vedere al TVA. Din acest motiv, valoarea garantiei nu se raporteaza nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.

Garantia facturata de catre partenerul extern reprezinta pentru  firma din Romania angajamentul acordat  pentru  aparitia unor evenimente viitoare incerte.
 
Practic, prin garantia retinuta, partenerul din Germania vrea sa se asigure ca a incadrat corect operatiunea de vanzare a autoturismului in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere si cumparatorul din Romania va achita TVA pentru autoturismul achizitionat.

De exemplu, daca o persoana impozabila din Romania efectueaza o livrare intracomunitara a unui autoturism nou, este obligat, conform prevederilor OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare art. 10 alin. (2) lit. b) sa justifice incadrarea corecta la operatiuni scutite cu dovada inmatricularii in statul membru de destinatie: 

"(2) In cazul livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, prevazute la art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, scutirea de taxa se justifica prin:

    a) factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, daca furnizorul nu este o persoana impozabila, prin contractul de vanzare-cumparare;

    b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru sau, dupa caz, prin dovada inmatricularii mijlocului de transport nou in statul membru de destinatie.".
 
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca  plata garantiei facturate de catre partenerul extern nu reprezinta un venit al firmei din Germania astfel incat firma din Romania sa fie obligata sa efectueze retinerea la sursa a impozitului pe venit la momentul platii garantiei.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016