Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare intracomunitara cu transport asigurat de client. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, livrari de bunuri, omfp 2222/2006

Intrebare: O societate a incheiat un contract (conditia de livrare este EXWORKS sau FCA) in baza caruia vinde bunuri unei societati din Bulgaria care ne furnizeaza un cod valid de TVA. Factura contine informatiile prevazute la art 155 alin (5 ) din Codul Fiscal. Societatea din Bulgaria isi transporta singura bunurile si furnizeaza CMR semnat si stampilat. In conditiile de fata, poate societatea sa factureze cu TVA scutit cu drept deducere?


Raspuns:

Daca, potrivit contractului cu clientul, conditia de livrare este EXWORKS (franco fabrica) inseamna ca responsabilitatea producatorului fata de livrarea bunului se termina in momentul iesirii bunului din incinta producatorului. Altfel spus, de la poarta fabricii tot riscul si toate cheltuielile sunt in sarcina cumparatorului.

Conditia de livrare FCA  are urmatorul sens, de exemplu: marfa, dupa ce a fost vanduta este predata de exportator primului caraus, numit de cumparator, la locul convenit. Indicat este sa se stipuleze in contract obligatia vanzatorului de a incarca si stivui marfa in containere in mijlocul de transport pe cheltuiala sa, ramanand in sarcina cumparatorului cheltuielile cu transportul si de descarcare.
 
Din punctul nostru de vedere este suficient sa demonstrati ca marfa a fost livrata din Romania in Bulgaria, iar cumparatorul din Bulgaria sa va comunice un cod valabil de TVA dintr-un stat membru, deoarece si livrarea intracomunitara de bunuri este scutita de TVA cand clientul ne comunica un cod valabil de TVA dintr-un alt stat membru, conform art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal .
 
Ca si documente justificative pentru aceasta livrare intracomunitara se necesita factura ce trebuie sa contina elementele de la art. 155 din Codul fiscal , un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat membru si in mod obligatoriu documentul ce atesta ca transportul este in sarcina clientului din Bulgaria.

Documentele justificative pentru orice livrare intracomunitara sunt enuntate de OMFP 3419/2009 privind modificarea si completarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA ce modifica OMFP 2222/2006.
 
Aceste documente sunt:

-    contractul semnat intre parti; este asimilat contractului si o comanda acceptata;
-    factura de livrare ce va contine toate elementele prevazute la art. 155 din Codul fiscal ;
-    documentul de transport din care rezulta iesirea bunului din spatiul national si transportul intr-un alt stat tert(ex. factura transport, CMR etc.).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare intracomunitara cu transport asigurat de client. Regim TVA":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016