Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Guvernul MODIFICA Codul Fiscal! Anumite categorii de persoane vor beneficia de anularea contributiei la sanatate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 15 Mai. 2019
Tags: codul fiscal, amnistie fiscala, plata contributiei la sanatate, asigurare sociala de sanatate

Una dintre masurile adoptate in sedinta de Guvern de marti, 14 mai 2019, este cea a amnistiei de la plata contributiei de sanatate pentru persoanele cu venituri mai mici decat salariul minim brut, anunta ministrul Finantelor Publice.

Asadar, ministrul Eugen Teodorovici a anuntat, marti, la Palatul Victoria, ca Guvernul Romaniei a decis acordarea de facilitati fiscale pentru acea categorie de persoane pentru care s-au trimis decizii de impunere, desi veniturile realizate au fost sub nivelul unuia sau, dupa caz, a douasprezece salarii de baza minime brute. 

“O alta propunere (adoptata de Guvern, n.r.) a fost cea legat de aplicarea echitabila a legii si pentru persoanele cu venituri mai mici decat salariul minim brut si, in acest sens, Guvernul Romaniei a decis acordarea de facilitati fiscale acestor persoane si a modifcat, in acest sens, Codul Fiscal. Astfel, persoanele fizice pentru care baza de calcul a contributiei pentru sanatate a fost rotunjita la nivelul unui sau, dupa caz, a douasprezece salarii de baza minime brute vor beneficia de anularea contributiei la sanatate si a penalitatilor aferente perioadelor 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. De aceasta masura vor beneficia si persoanele fizice care nu au realizat venituri in perioada respectiva, adica 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, cu exceptia celor care au optat pentru plata contributiei potrivit OUG 41/2015”, a declarat ministrul Finantelor, la finalul sedintei de Guvern.

De asemenea, acesta a precizat ca un alt punct important adoptat de Guvern este cel legat de termenul de plata al contributiilor pentru sanatate aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate pana la data de 15 martie 2019, la 120 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei Ordonante de Urgente. 

“Deci, se stabileste ca termen de plata aceasta perioada de 120 de zile de la momentul la care, sa spunem, se va comunica decizia de impunere. Daca sunt platite integral obligatiile fata de bugetul statului, in 60 de zile, atunci se acorda bonificatia care si pana in prezent este prevazuta, de 10%. De asemenea, pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de ANAF dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta, cea de astazi, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de santate datorate de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017 termenul de plata va fi de 120 de zile de la data comunicarii respectivei decizii de impunere. Daca sunt platite integral, la fel, in termen de 60 de zile, se va acorda, de asemenea, o bonificatie de 10%”, a mai precizat seful de la Finante.

Saptamana trecuta, MFP anunta ca pentru veniturile realizate in perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017 a fost identificat un numar de aproximativ 600.000 de contribuabili, care, potrivit declaratiilor facute marti de ministrul Finantelor, vor beneficia de amnistie. Pentru acestea s-au generat sau urmeaza a se genera decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, desi acestia au realizat venituri sub acest nivel.
Asadar, potrivit masurii adoptate de Guvern, se va sterge o datorie totala de 1,035 miliarde de lei -  valoarea totala a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de aceste persoane pentru perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017.

Citeste si:

Blocarea sistemului informatic ANAF schimba regulile jocului! Declaratia unica s-ar putea depune pe format hartie!

MFP propune o serie de masuri legislative importante pentru mediul economic: Reducerea birocratiei ANAF si scaderea TVA la alimente
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Guvernul MODIFICA Codul Fiscal! Anumite categorii de persoane vor beneficia de anularea contributiei la sanatate":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016