keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Obligatii privind CASS pentru plata dividendelor. Cand se depune Declaratia Unica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: plata dividende, obligatii fiscale si declarative, depunerea declaratiei unice

1) Am distribuit dividende in suma de 72.000 lei (dividende nete, dupa impozitare 5%) in mai 2021. Urmeaza sa se plateasca efectiv dividendele nete. Insa, daca le platim de ex. in august 2021, atunci ar urma sa plateasca sanatatea in suma de 2.300 lei * 5 luni *10% = 1.150 lei.

Daca le-am plati insa in ianuarie 2022, atunci ar avea de plata la sanatate 2.300 lei * 12 luni * 10% = 2.760 lei. Asadar, suma de plata la sanatate pentru aceleasi dividende nete de 72.000 lei, variaza in functie de luna cand se platesc efectiv? Atunci mai bine platesc dividendele nete de 72000 lei in noiembrie 2021 si achit sanatatea de doar 2.300 * 2 luni * 10% = 460 lei, decat sa le platesc in ianuarie 2022 cand achit sanatatea 2.300 * 12 luni *10% = 2.760 lei.


2) Am distribuit si platit in iulie 2020 dividende nete de 19.000 lei asociatului unic. Avand in vedere ca suma incasata de asociat este mai mica decat 12 salarii minime, nu am depus declaratie unica si nu am platit contributia de sanatate. Daca, apoi, am cercetat si am inteles ca daca am platit dividendele dupa luna mai 2020 cand se depune declaratia unica, plafonul se recalculeaza in functie de numarul de luni ramase din an.
 
Deci din iulie pana in decembrie sunt 6 luni, plafonul recalculat la dividende ar fi 2.230 * 6 = 13.380 lei, deci suma neta de 19.000 este mai mare decar plafonul recalculat, dar mai mic decat 12 salarii minime. Asadar, daca le plateam in aprilie de ex, nu depuneam nici declaratie unica si nu plateam nici sanatatea. Daca platim dividnedele in iulie 2020, si avem in vedere plafonul recalculat la perioada de luni ramase, atunci ar fi trebuit depusa declaratia unica si platita sanatatea la 2.230 le * 6 luni *10% = 1.338 lei?
 
 

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
 

Potrivit art. 174 alin. (10) si (13) din Codul fiscal, persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.
 
Recalcularea contributiei se efectueaza, astfel:
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 170 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) rectificarea bazei anuale de calcul raportata la numarul lunilor de activitate;
c) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
d) determinarea contributiei datorate, recalculata prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 asupra bazei de calcul determinate la lit. b).
 
In situatia in care venitul net realizat corespunzator lunilor de activitate este mai mic decat plafonul, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
 
 
Veniturile din dividende NU sunt obtinute in baza unei activitati desfasurate in anul in curs. In vederea stabilirii obligatiilor privind CASS acestea sunt venituri aferente anului in care au fost platite.
 
Ca atare, indiferent de data la care este distribuit profitul la dividende, plafonul anual NU se recalculeaza. De asemenea, daca plafonul anual de 12 salarii minime de baza este depasit, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi echivalentul a 12 salarii (27600 lei pentru anul 2021, CASS - 2760 lei).
Depunerea declaratiei unice in cazul veniturilor din dividende se face doar pentru plata contributiei la sanatate (CASS), iar asta numai daca dividendele distribuite si incasate sunt peste 12 salarii minime brute. Se ia in calcul dividendul incasat efectiv.
 
Daca dividendele sunt incasate dupa data de 25.05.2021 persoana fizica este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului (art. 174, alin. 10 din Codul fiscal) completand corespunzator, cap II.
 
SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) estimata pentru 2021.
 
- In situatia in care dividendele se incaseaza inainte de data de 25.05.2021, atunci declaratia trebuie depusa pana la aceasta data.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016