Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa Stii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 17 Iun. 2024
dividende
Tags: dividende, ce sunt dividendele, tipuri de dividende, repartizarea dividendelor

Pentru cei care sunt pe cale sa isi deschida o firma sau au deja una de curand, este necesar sa stie ce sunt dividendele si cum sa 'opereze' cu acestea. In articolul care urmeaza vom vedea cate tipuri de dividende exista, cum se calculeaza, cum se impoziteaza, dar si cum se declara ele. In plus, vom vedea cum se face prescrierea dividendelor din anii precedenti.

Ce sunt dividendele

Dividendele sunt o parte din profitul unei companii care se repartizeaza actionarilor, in functie de numarul de actiuni pe care acestia il detin. Este bine sa mentionam ca dividendele se platesc in numerar, insa pot fi emise si sub forma de actiuni sau titluri de capital.

Tipuri de dividende

Dividendele pot fi de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:

Dividende in bani - dividendele care se dau actionarilor in numerar;

Dividende in actiuni – sunt transmise actiunilor sub forma de actiuni ( nu sunt chiar dividende, ci privite ca unele).

Cum se calculeaza dividendele

Pentru repartizarea dividendelor este nevoie de Adunarea Generala a firmei. Aceasta decide care parte din profit se repartizeaza actionarilor. Dupa ce a fost stabilita o anumita suma, se imparte la numarul total de actiuni, pentru a rezulta dividendul pe o actiune.

Pentru a-si calcula dividendele,  actionarii inmultesc dividendul pe actiune cu numarul de actiuni detinute.

Impozitarea dividendelor

Pentru a vedea cum se face impozitarea dividendelor, citeste ACEST articol»

Declararea dividendelor

Declararea dividendelor catre ANAF si implicit plata impozitului pe dividende se face prin D100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat.

Prescrierea dividendelor din anii precedenti

In cazul dividendelor, termenul de prescriptie este cel general prevazut de art. 2.517 din Codul civil, respectiv de 3 ani de la data aprobarii situatiei financiare anuale prin care s-au repartizat dividendele.

Atentie! Prescriptia nu stinge dreptul asociatilor la dividendele repartizate, ci afecteaza doar dreptul material la actiune al acestora, in sensul ca, dupa implinirea prescriptiei, asociatii nu mai pot constrange societatea la plata dividendelor, cu ajutorul fortei publice (apeland la instantele judecatoresti), dupa cum reiese din prevederile art. 2.500 alin. (1) si (2) din Codul civil.

Avantaje si dezavantaje dividende

In cazul dividendelor, exista anumite avantaje si dezavantaje.

Avantaje:

-actionarii se pot folosi de profitul firmei;

Dezavantaje:

-deprecierea valorii actiunilor detinute de catre beneficiari;

-pana la distribuirea dividendelor, profitul va trebui sa fie reinvestit;

-dupa ce au fost distribuite dividendele, firma trebuie sa aiba numerar suficient pentru alte cheltuieli pe termen foarte scurt.

Cadrul legal

Legea cadru care stabileste regimul dividendelor in Romania este Legea 31/90 privind societatile comerciale.

Spete revante cu privire la dividende

In continuare va punem la dispozitie cateva spete importante cu privire la dividende, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro

Speta 1. Plata dividende in perioada de suspendare activitate

Daca o S.R.L. isi suspenda activitatea in anul 2024 la reg. com, fara regim derogatoriu, poate in perioada suspendarii sa distribuie si sa plateasca dividende din profitul anului 2024 (obtinut pana la suspendare)?


Raspuns:

Da, este posibil ca o societate sa distribuie si sa plateasca dividende din profitul obtinut pana la suspendarea activitatii in anul 2024, chiar daca societatea si-a suspendat activitatea la Registrul Comertului fara regim derogatoriu. De altfel nu se mai solicita regimul derogatoriu, acesta este implicit pentru o firma cu activitate suspendata la ONRC.

Chiar daca suspendarea activitatii presupune abtinerea de la desfasurarea obiectului principal de activitate, aceasta nu impiedica desfasurarea unor activitati administrative sau gestionarea unor aspecte financiare ce rezulta din activitatile desfasurate anterior suspendarii.

In perioada de suspendare a activitatii, firmele isi pot mentine activitatea administrativa. Aceasta include gestionarea conturilor bancare si a sumelor de bani, plata facturilor si a datoriilor, si, implicit, distribuirea de dividende.

Dividendele care urmeaza sa fie distribuite provin din profitul obtinut pana la momentul suspendarii activitatii, pot fi distribuite actionarilor sau asociatilor conform deciziilor Adunarii Generale.

Profitul realizat inainte de suspendare este raportat in aceste documente si poate fi distribuit sub forma de dividende.

In concluzie, da, o S.R.L. poate distribui si plati dividende din profitul obtinut pana la momentul suspendarii activitatii in anul 2024.

 

Speta 2. Distribuire dividende din profitul anilor anteriori

Daca la 31.12.2023 am pierdere de ex. 200.000 lei, dar in cont 117 din anii anteriori este sold creditor in valoare de 1.000.000 lei, cum procedez cu recuperarea pierderii si ce note contabile fac? Dar la trim ! 2024 cand am tot pierdere? Cei 70% cum ii recuperez si care sunt notele contabile? Ex., va rog, dupa sumele trecute. Se mai pot ridica dividende in acest an dupa depunere bilant daca e pe pierdere an 2023, dar totusi 117 are sold creditor? Multumesc.


Raspuns: 

 

Profitul nerepartizat, inregistrat in contul 117, reprezinta profitul net acumulat din exercitiile financiare anterioare care nu a fost distribuit anterior. Acesta ramane disponibil pentru a fi folosit in anii urmatori, indiferent de rezultatul financiar al exercitiilor urmatoare. Chiar daca in anul curent compania inregistreaza pierderi, dividendele pot fi distribuite din profitul nerepartizat din anii anteriori.

Adunarea Generala a Asociatilor (AGA) poate decide distribuirea dividendelor din profitul nerepartizat din anii anteriori, indiferent de performanta financiara a companiei in anul curent, conditia fiind ca profitul sa fie determinat potrivit legii. Nu exista nici o restrictie, sumele inscrise in contul 117 "Rezultatul reportat" pot fi utilizate oricand, pentru repartizarea la dividende a profiturilor ramase nerepartizate din anii trecuti.

Din punct de vedere juridic, trebuie sa se respecte prevederile Legii societatilor nr. 31/1990, potrivit careia:

Art 67
(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar- fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

Din punct de vedere contabil, potrivit Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:

421. -
(1) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(2) Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

422. -
(1) Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
(2) Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.
(3) In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile, respectiv din corectarea erorilor contabile.

423. -
(1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale .
In concluzie, dividendele pot fi distribuite oricand, in cursul anului 2024 din profitul nerepartizat, inregistrat in contul 117 (sold creditor), pe baza unei hotarari a Adunarii Generale a Asociatilor (AGA).

In cazul dvs, pierderea evidentiata in cont 121 la data de 31.12.2023(200.000 lei), se va inchide la data de 01.01.2024 prin inregistrarea contabila 117 = 121, astfel ca profitul nerepartizat evidentiat in soldul contului 117 va fi 800.000 lei(1.000.000-200.000), acesta putand sa fie repartizat oricand pe dividende.

In ceea ce priveste recuperarea a 70%, potrivit noilor prevederi ale Codului fscal, din profitul impozabil al trimestrului I 2024 (daca exista), se va deduce 70% reprezentand pierdere reportata(cea din 2023 de ex.), pentru restul de 30% urmand sa platiti impozit pe profit.
Pentru recuperarea pierderii fiscale, nu se intocmeste nota contabila, aceasta fiind inscrisa doar in Registrul de evidenta fiscala, deci extracontabil.

 

Speta 3. Venituri din dividende 2024. CASS

O persoana fizica incaseaza pe parcursul anului 2024 venituri din dividende. Care este modalitatea de determinare a contributiei de asigurari de sanatate (CASS) si a contributiei de asigurari sociale (CAS): plafon, procent, date de declarare etc.?


Raspuns: 

 

Veniturile din dividende nu sunt prevazute de Codul fiscal in baza de calcul al contributiei la sistemul de pensii. Prin urmare, indiferent de nivelul  veniturilor din dividende, asupra acestor venituri nu se datoreaza CAS.
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, conform art. 170 din Codul fiscal:
 
Art. 170: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(2)Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(3)Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza:
a)venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
b)venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
c)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
d)venitul si/sau castigul/castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele platite, diminuate cu impozitul retinut, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele platite, diminuate cu impozitul retinut, distribuite incepand cu anul 2018;
e)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
f)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.

(5)Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

(5)Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
 
Veniturile din dividende sunt prevazute la art. 155 alin.(1)  lit. g).
Asadar, daca in anul 2024, veniturile din dividende impreuna cu celelalte venituri  de mai sus (daca sunt realizate astfel de venituri) sunt estimate a fi in suma de cel putin 19.800 lei, persoana care le realizeaza datoreaza contributia la sistemul de sanatate.
Cota contributiei este de 10% din baza de calcul stabilita dupa cum urmeaza:
19.800 lei daca veniturile sunt cuprinse intre 19.800 lei si 39.600 lei;
39.600 lei daca veniturile sunt cuprinse intre 39.600 lei si 79.200 lei;
79.200 lei daca veniturile sunt cel putin in suma de 79.200 lei.
Conform art. 174^1 din Codul fiscal:
Art. 174^1: Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h)
(1)Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii prevazuti la art. 170 alin. (2) prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (5).
(2)Platitorii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice stabilesc contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre beneficiarul venitului, prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 asupra bazei de calcul mentionate la art. 170 alin. (5).
(3)Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia.
(4)Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele prevazute la art. 170 alin. (3), dupa caz.
(5)Prin exceptie de la prevederile alin. (4), in situatia in care venitul realizat se incadreaza in acelasi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 (16)Contribuabilii prevazuti la art. 170 alin. (2), care incep sa realizeze venituri in luna decembrie, depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
(17)Persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul prevazut la art. 170 alin. (3) isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declaratiei prevazute la alin. (3), oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122.
(18)In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mic decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (5) si au obligatia depunerii declaratiei prevazute la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(19)In cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (2) realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care in anul de realizare a veniturilor:
a)nu au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile;
b)nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1);
c)nu au obtinut venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
(20)Prevederile alin. (19) se aplica si in cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (2) au estimat venituri cumulate cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara, iar pana la termenul prevazut pentru depunerea declaratiei de la art. 122 au procedat la corectarea declaratiei initiale prin depunerea unei declaratii rectificative, ca urmare a realizarii de venituri sub plafon.
(21)Prevederile art. 174 alin. (12)-(17) se aplica in mod corespunzator.
Astfel, veniturile din dividende estimate in anul 2024 se declara in declaratia unica pana la data de 25 mai 2024 pe estimat.  Contributia la sistemul de sanatate se plateste pana la data de 25 mai 2025.

 

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa Stii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016