Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Contributii si declaratii in cazul platii dividendelor in 2020

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 17 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: dividende, declaratia unica, contributii sociale

Care sunt contributiile (si procentele) ce trebuie platite in anul 2020 la ridicarea dividendelor? De asta vom discuta in cele ce urmeaza, dar vom vedea si care este plafonul pana la care nu se achita contributia individuala de asigurari sociale in anul 2020, in cazul salariastilor care incaseaza dividende.

In studiul de caz propus analizam situatia unei societati cu doi asociati (parti sociale egale 50 % si 50 %), ambii avand calitatea de salariat, cu contract de munca (norma inreaga). La finele anului 2019 societatea inregistreaza profit in suma de 100000 lei, care se doreste a se repartiza ca dividende in 2020.
 
In acest caz, expertul nostru contabil arata ca cei doi asociati vor incasa dividende proportional cu cota de detinere in capitalul social (50% 50%), daca in actul constitutiv nu este prevazut in alt fel.

Pentru dividendele brut distribuite se vor retine :
- contributia de asigurari sociale de sanatate CASS 10%, indiferent daca asociatii au sau nu calitatea de salariat, pentru dividende ce depasesc 12 salarii minime pe economie,
- impozit dividende 5%, se aplica la dividendul brut distribuit.
 
Persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate 10% daca realizeaza efectiv, venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii de venituri:
- venituri din activitati independente;
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- venituri din investitii;
- venituri din alte surse.
 
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din drepturi de proprietate intelectuala, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii - dividende si dobanzi incasate,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii, care depasesc plafonul de 26760 lei , altfel nu se datoreaza.
 
Veniturile din dividende incasate de persoana fizica se vor compara cu plafonul de 12 salarii minime pentru anul 2020 si declaratia unica se depune in termen de 30 de zile de la data cand veniturile incasate depasesc acest plafon. 
 
Persoana fizica ce estimeaza ca va obtine venituri in 2020 va depune Declaratia unica pe estimat pana la 25.05.2020 (se completeaza cap.II din Declaratia unica)

Daca persoana fizica estimeaza dupa termenul de 25.05.2020, atunci are obligatia depunerii Declaratiei unice in 30 de zile.
Ulterior, dupa incheierea anului 2020 reanalizeaza ce anume a estimat in 2020 comparativ cu veniturile efectiv realizate.Recompleteaza Declaratia unica Cap. I pentru anul 2020 cu veniturile efectiv realizate, suprascriind ce s-a declarat initial pe 2020.
 
CASS datorata pentru anul 2020 este de 2.676 lei (10% x 26.760 lei), daca suma neta din dividende incasate este cel putin la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, suma urmand a se declara pe Capitolul I Sectiunea I.3 Subsectiunea I.3.2. din declaratia unica pentru anul 2020.
 
Impozitul pe dividende de 5% se retine la sursa de catre platitorul de venit si se declara in Declaratia 100 in luna platii venitului (Dividende brute-10% impozit = dividende nete).

Declaratia 205 Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit se completeaza si se depune de catre platitorul de venit,termen 31 ianuarie 2021 pentru dividende platite in 2020.
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Contributii si declaratii in cazul platii dividendelor in 2020":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 29 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016