Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contributii, impozit si declaratii in cazul platii dividendelor in 2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Ian. 2022 Exclusiv
Tags: dividende, declaratia unica, contributii sociale

Care sunt contributiile (si procentele) ce trebuie platite in anul 2022 la ridicarea dividendelor? De asta vom discuta in cele ce urmeaza, dar vom vedea si care este plafonul pana la care nu se achita contributia individuala de asigurari sociale in anul 2022, in cazul salariatilor care incaseaza dividende.

Ce sunt dividendele?

Dividendul este, conform articolului 67 din Legea nr. 31/1990, o „cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat“. Adica dividendele sunt acea parte din castigurile unei companii care este distribuita catre actionarii acesteia.

Plata dividendelor

Profitul obtinut de o companie poate fi integral distribuit actionarilor respectivi. Spre exemplu, daca o firma a obtinut un profit de 10.000 de lei, iar Consiliul de Administratie stabileste ca jumatate din profit sa fie distribuit catre cei 100 de actionari ai companiei, fiecare actionar al companiei va primi 50 lei.

Dividendele pot fi platite la o frecventa programata, cum ar fi lunar, trimestrial sau anual.

Repartizarea trimestriala este optionala si poate fi facuta in cursul exercitiul financiar, in limita profitului contabil net realizat, dupa ce sunt acoperite toate pierderile contabile.

Ce sunt dividendele intr-un SRL

 
Plata dividendelor intr-un SRL se face dupa ce toate calculele contabile sunt gata si se poate face in numerar, in contul bancar sau in natura. Poti alege sa primesti profitul sub aceasta forma dar si cand anume sa il primesti, anual, lunar sau la un alt interval de timp. 
 

Dividende 2022:


In studiul de caz propus analizam situatia unei societati cu doi asociati (parti sociale egale 50 % si 50 %), ambii avand calitatea de salariat, cu contract de munca (norma inreaga). La finele anului 2021 societatea inregistreaza profit in suma de 100000 lei, care se doreste a se repartiza ca dividende in 2022.
 
In acest caz, expertul nostru contabil arata ca cei doi asociati vor incasa dividende in 2022 proportional cu cota de detinere in capitalul social (50% 50%), daca in actul constitutiv nu este prevazut in alt fel.


Impozit dividende 2022


Pentru dividendele in 2022  brut distribuite se vor retine :

- contributia de asigurari sociale de sanatate CASS 10%, indiferent daca asociatii au sau nu calitatea de salariat, pentru dividende ce depasesc 12 salarii minime pe economie,
- impozit dividende 5%, se aplica la dividendul brut distribuit.

CASS dividende 2022

 
Persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate 10% daca realizeaza efectiv, venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii de venituri:
- venituri din activitati independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- venituri din investitii;
- venituri din alte surse.
 
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din drepturi de proprietate intelectuala, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii - dividende si dobanzi incasate,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii, care depasesc plafonul de 26760 lei , altfel nu se datoreaza.
 
Veniturile din dividende incasate de persoana fizica se vor compara cu plafonul de 12 salarii minime pentru anul 2022 si declaratia unica se depune in termen de 30 de zile de la data cand veniturile incasate depasesc acest plafon. 

Termen plata CASS dividende 2022

 
Persoana fizica ce estimeaza ca va obtine venituri in 2022 va depune Declaratia Unica pentru dividende 2022 pana la 25.05.2021 (se completeaza cap.II din Declaratia unica)

Declaratia Unica dividende 2022


Daca persoana fizica estimeaza dupa termenul de 25.05.2021, atunci are obligatia depunerii Declaratiei unice in 30 de zile.
Ulterior, dupa incheierea anului 2022 reanalizeaza ce anume a estimat in 2022 comparativ cu veniturile efectiv realizate. Recompleteaza Declaratia unica Cap. I pentru anul 2021 cu veniturile efectiv realizate, suprascriind ce s-a declarat initial pe 2022.
 
CASS datorata pentru anul 2022 este de 2.760 lei (10% x 27.600 lei), daca suma neta din dividende incasate este cel putin la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, suma urmand a se declara pe Capitolul I Sectiunea I.3 Subsectiunea I.3.2. din declaratia unica pentru anul 2021.
 
Impozitul pe dividende de 5% se retine la sursa de catre platitorul de venit si se declara in Declaratia 100 in luna platii venitului (Dividende brute-10% impozit = dividende nete).

Declaratie dividende


Declaratia 205 Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit se completeaza si se depune de catre platitorul de venit, termen 31 ianuarie 2022 pentru dividende platite in 2022.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Contributii, impozit si declaratii in cazul platii dividendelor in 2022":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 83 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016