Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
Desi inca de la inceputul anului 2015 Codul fiscal a introdus in sarcina persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual, acest registru nu a fost reglementat pana de curand.
Registrul de evidenta fiscala are ca scop inscrierea informatiilor care stau la baza determinarii venitului net anual/pierderii nete anuale cuprins/cuprinse in Declaratia privind venitul realizat din România, respectiv la baza determinarii venitului net anual/pierderii nete anuale cuprins/cuprinse in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale - in cazul asocierilor fara personalitate juridica si entitatilor supuse regimului transparentei fiscale.
Cine are obligatia completarii?
Registrul se completeaza de catre urmatoarele persoane:
- contribuabilii prevazuti la titlul IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real, in baza datelor din contabilitate. Registrul de evidenta fiscala se completeaza si de catre contribuabilii cu handicap grav sau accentuat, scutiti de impozit conform art. 60 pct. 1 lit. a) si d) din Codul fiscal.
- contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit - doar partea referitoare la venituri.
- asociatul desemnat care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice daca activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri.
In ceea ce ii priveste pe contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala acestia pot completa in Registrul de evidenta fiscala numai partea referitoare la venituri sau isi pot indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit.
![Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari](https://www.rs.ro/dbimg/product/173-consilier-taxe-.jpg)
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
![Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete](https://www.rs.ro/dbimg/product/3035-ghidul-practic-.jpg)
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
![Agenda Fiscala a Contabilului 2025](https://www.rs.ro/dbimg/product/3239-.jpg)
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala si au optat pentru stabilirea impozitului ca impozit final, potrivit prevederilor art. 73 din Codul fiscal,
Modalitatea de completare
Modelul, continutul, caracteristicile de tiparire, utilizare si pastrare ale Registrului de evidenta fiscala sunt prezentate in anexele nr. 1 si 2 la OMFP 3254/2017.
Contribuabilii pot tine Registrul de evidenta fiscala in forma scrisa sau electronica, cu respectarea modelului si continutului prevazute de ordin.
Registrul de evidenta fiscala se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, fara a se lasa rânduri libere, completându-se câte o fila, dupa caz, pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit.
Registrul de evidenta fiscala se completeaza anual cu totalul veniturilor si totalul cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestora, in anul curent, pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent, pâna la data depunerii
Declaratiei privind venitul realizat din România, dar nu mai târziu de termenul de depunere stabilit de lege.
Registrul de evidenta fiscala se completeaza astfel incât sa permita identificarea si controlul operatiunilor efectuate pentru determinarea venitului net anual/pierderii nete anuale, care sa corespunda cu cel/cea cuprins/cuprinsa in Declaratia privind venitul realizat din România sau in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, dupa caz, si in orice alta declaratie rectificativa depusa ulterior.
Registrul de evidenta fiscala se tine, dupa caz, pe fiecare sursa de venit din cadrul fiecarei categorii de venit, astfel incât venitul brut si cheltuielile deductibile determinate anual sa corespunda cu cele inscrise in Declaratia privind venitul realizat din România sau in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, dupa caz. in cazul in care contribuabilul are mai multe surse de venit, evidenta se tine pe fiecare sursa de venit in cadrul aceluiasi registru de evidenta fiscala.
Detalierea elementelor de calcul pentru stabilirea venitului net anual/pierderii nete anuale evidentiate in Registrul de evidenta fiscala se efectueaza in functie de necesitatile proprii ale acestuia si de specificul activitatii.
Venitul brut anual
Inregistrarea venitului brut anual in Registrul de evidenta fiscala se efectueaza in functie de natura activitatii, pe fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit.
Constituie venit brut anual totalul veniturilor in bani si in natura realizate in cadrul unui an fiscal, altele decât cele neimpozabile conform art. 62 si 68 alin. (3) din Codul fiscal.
Evaluarea veniturilor in natura se efectueaza la pretul pietei sau la pretul stabilit prin expertiza, in functie de locul si la data primirii acestora.
TVA colectata potrivit regulilor prevazute in titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal nu reprezinta venit si nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.
Cheltuieli
Cheltuielile deductibile anual se evidentiaza in Registrul de evidenta fiscala, dupa caz, in functie de natura acestora, pe fiecare sursa din fiecare categorie de venit, astfel incât sa corespunda cu cele inscrise in Declaratia privind venitul realizat din România sau in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, dupa caz.
Cheltuieli deductibile
Constituie cheltuieli deductibile cele efectuate in scopul desfasurarii activitatii si care indeplinesc conditiile generale prevazute la art. 68 alin. (4) din Codul fiscal.
Cheltuieli deductibile limitat
Constituie cheltuieli deductibile limitat cheltuielile efectuate in conditiile prevazute la art. 68 alin. (5) din Codul fiscal.
Cheltuieli nedeductibile
Nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala si nu sunt cheltuieli deductibile:
a) cheltuielile care depasesc limitele prevazute la art. 68 alin. (5) din Codul fiscal;
b) cheltuielile efectuate in conditiile prevazute la art. 68 alin. (7) din Codul fiscal.
Nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala cheltuielile reprezentând contributii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de catre contribuabil in limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V "Contributii sociale obligatorii", indiferent daca activitatea se desfasoara individual si/sau intr-o forma de asociere. Deducerea acestor cheltuieli se efectueaza la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale de catre organul fiscal competent.
TVA dedusa potrivit regulilor prevazute in titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, nu reprezinta cheltuiala si nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.
Modificarea registrului
Registrul de evidenta fiscala se modifica ori de câte ori se constata diferente cu privire la veniturile si/sau cheltuielile inregistrate initial, pâna la data depunerii declaratiei rectificative.
Pastrare
Registrul de evidenta fiscala se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabilului/sediul asocierii, fie in forma scrisa, fie in format electronic.
![Irina Dumitrescu](https://infotva.manager.ro/images/autori//irina-dumitrescuautor_avatar.jpg)
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul Fiscal 2016 - norme de aplicare si consultanta specializataAchizitie intracomunitare servicii. Ce tratament fiscal se aplica?TVA. Deschidere punct de vanzare in tara. Cum procedam?Reprezentantii BCE si CE discuta posibilitatea scaderii TVA-uluiCare sunt conditiile pentru inregistrarea in scopuri de TVA in Romania?Ultimele articole
Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Articole similare
Cum se recupereaza pierderea fiscala?Calcul impozit pe profit. Rezerva legalaTotul despre impozitul pe profit 2013 | Modificari OG nr. 8 din 2013Venitul net anual din activitati independente se va calcula diferit din 2018!Corectare valoare achizitie intracomunitara de bunuri din an precedentUltimele articole
Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitDividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiPlafon CAS si CASS pentru anul 2023 si 2024 in cazul PFAContribuabilii care schimba vectorul fiscal au obligatia de a achizitiona REGISTRUL DE EVIDENTA FISCALA in 30 de zileRegistrul fiscal 2023: Daca firmele schimba vectorul fiscal sunt obligate sa achizitioneze un nou document?![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"