Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Documentar fiscal: Regimul pierderilor fiscale in anul 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: pierderea fiscala, regimul pierderilor fiscale 2013, og nr15/2012, active

Atragem atentia contribuabililor platitori de impozit pe profit ca, incepand cu 1 octombrie 2012, pierderile fiscale inregistrate de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca urmare a unei operatiuni de fuziune, divizare sau desprindere a unei parti din patrimoniu se pot recupera de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate.




Recuperarea pierderilor se face proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, asa cum este stipulat in proiectul de fuziune/divizare.

Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferat ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.

Pierderile fiscale anuale din anii precedenti anului in care au loc operatiunile de fuziune, divizare sau desprindere a unei parti din patrimoniu, nerecuperate de contribuabilul cedent si transmise contribuabilului beneficiar se recupereaza la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care urmeaza datei la care aceste operatiuni produc efecte. Aceste pierderi se pot recupera numai pe perioada de recuperare ramasa din perioada initiala de 5 respectiv 7 ani, in ordinea in care au fost inregistrate de catre contribuabilul cedent.

Pierederea fiscala inregistrata de contribuabilul cedent in perioada din anul curent cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea respectiva produce efecte, transmise contribuabilului beneficiar se recupereaza la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care urmeaza datei la care operatiunea de fuziune, divizare sau desprindere a unei parti din patrimoniu produce efecte Aceasta pierdere este luata in calcul de contribuabilul beneficiar, la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din anul respectiv, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti.

Pentru recuperarea pierderii fiscale transferate sau mentinute se efectueaza urmatoarele operatiuni:

a) Contribuabilul cedent:

- calculeaza pierderea fiscala pe perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea de desprindere a unei parti din patrimoniu produce efecte, pentru stabilirea partii de pierdere transmise contribuabilului beneficiar;

- evidentiaza separat partea de pierdere fiscala din anul curent si partea de pierdere din anii precedenti transferata/mentiunta, in registrul de evidenta fiscala;

- transmite contribuabilului beneficiar un inscris care sa cuprinda informatii referitoare la pierderile fiscale anuale transferate contribuabilului beneficiar, inregistrate in declaratiile de impozit pe profit, inclusiv cea din anul in care are loc operatiunea de reorganizare, detaliate pe fiecare an fiscal in parte;

b) Contribuabilul beneficiar inregistreaza in registrul de evidenta fiscala, pierderile fiscale preluate pe baza inscrisului transmis de contribuabilul cedent, in care este evidentiata distinct si perioada de recuperare pentru fiecare pierdere fiscala transferata.

In cazul operatiunilor de fuziune, divizare, divizare partiala, transferurilor de active si schimburilor de actiuni in care sunt implicate societati din doua sau mai multe state membre, iar societatea beneficiara are un sediu permanent situat in Romania, in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se poate recupera de catre sediul permanent al societatii beneficiare situat in Romania.

In cazul transferului sediului social al unei societati europene din Romania in alt stat membru, daca societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, pierderea inregistrata se va recupera de catre sediul permanent al societatii europene ori al societatii cooperative europene situat in Romania.

*

Baza legala: Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 621/29.08.2012; Hotararea Guvernului nr. 1071/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 753/8.11.2012.


Sursa: DGFP Valcea

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Documentar fiscal: Regimul pierderilor fiscale in anul 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016