Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca ca pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
(2) Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.
Prin parte de patrimoniu transferata ca intreg in cadrul unei operatiuni de desprindere efectuate potrivit legii se intelege activitatea economica/ramura de activitate care, din punct de vedere organizatoric, este independenta si capabila sa functioneze prin propriile mijloace. Caracterul independent al unei activitati economice/ramuri de activitate se apreciaza potrivit prevederilor pct. 86^2 din Normele de aplicare a Codului fiscal. in situatia in care partea de patrimoniu desprinsa nu este transferata ca intreg, in sensul identificarii unei activitati economice/ramuri de activitate, independente, pierderea fiscala inregistrata de contribuabilul cedent inainte ca operatiunea de desprindere sa produca efecte potrivit legii se recupereaza integral de catre acest contribuabil.
(3) in cazul persoanelor juridice straine, prevederile alin. (1), respectiv alin. (5) se aplica luându-se in considerare numai veniturile si cheltuielile atribuibile sediului permanent, respectiv veniturile si cheltuielile atribuibile fiecarui sediu permanent cumulate la nivelul sediului permanent desemnat in România. Pierderile fiscale inregistrate pâna la data de 30 iunie 2013 de sediile permanente care apartin aceleiasi persoane juridice straine, care aplica prevederile art. 29^1 din Codul fiscal, nerecuperate pâna la aceasta data, se transmit sediului permanent desemnat si se recupereaza in functie de perioada in care acestea au fost inregistrate, astfel:
a) pierderea fiscala inregistrata in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2013 inclusiv este luata in calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 iulie - 31 decembrie 2013 inclusiv, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2013, perioada 1 iulie - 31 decembrie 2013 inclusiv nefiind considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi;
b) pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013, ramasa nerecuperata la data de 30 iunie 2013, se recupereaza, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care urmeaza acestei date, pe perioada de recuperare ramasa din perioada initiala de 5 ani, respectiv 7 ani, in ordinea inregistrarii acesteia; anul 2013 este considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 ani, respectiv 7 ani consecutivi. (in vigoare de la 1 iulie 2013)
(4) Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Contribuabilii care, incepând cu data de 1 februarie 2013, aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor respecta si urmatoarele reguli de recuperare a pierderii fiscale:
- pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013 se recupereaza potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi;
- pierderea fiscala din perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv, inregistrata de catre un contribuabilul care, in aceasta perioada, a fost platitor de impozit pe profit, se recupereaza, potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, in sensul celor 7 ani consecutivi;
- in cazul in care contribuabilul revine in cursul anului 2013, la sistemul de plata a impozitului pe profit potrivit art. 112^6 din Codul fiscal, pierderea fiscala inregistrata in perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv este luata in calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2013, si se recupereaza potrivit art. 26 din Codul fiscal, incepând cu anul 2014, in limita celor 7 ani consecutivi. Perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013 inclusiv nu este considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi.
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata incepând cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Recuperarea pierderilor fiscale anuale se face in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.
in cazul in care recuperarea pierderii contabile se face din rezervele legale, constituite din profit inainte de impozitare, reconstituirea ulterioara a rezervei legale nu va mai fi o suma deductibila la calculul profitului impozabil.
Pierderile fiscale anuale din anii precedenti anului operatiunilor de fuziune, divizare sau desprindere a unei parti din patrimoniul acestuia, nerecuperate de contribuabilul cedent si transmise contribuabilului beneficiar, se recupereaza, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care urmeaza datei la care aceste operatiuni produc efecte, potrivit legii, pe perioada de recuperare ramasa din perioada initiala de 5, respectiv 7 ani, in ordinea in care au fost inregistrate acestea de catre contribuabilul cedent.
Pierderile fiscale inregistrate de contribuabilul cedent in perioada din anul curent cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea respectiva produce efecte, transmise contribuabilului beneficiar, se recupereaza la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care urmeaza datei la care aceste operatiuni produc efecte, potrivit legii. Aceasta pierdere este luata in calcul de catre contribuabilul beneficiar, la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din anul fiscal respectiv, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti.
In scopul recuperarii pierderii fiscale transferate sau mentinute, dupa caz, contribuabilul cedent si contribuabilul beneficiar efectueaza si urmatoarele operatiuni:
a) contribuabilul cedent calculeaza pierderea fiscala pe perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea de desprindere a unei parti din patrimoniu produce efecte, in vederea stabilirii partii de pierdere transmise contribuabilului beneficiar, respectiv partii pe care continua sa o recupereze, proportional cu activele si pasivele transferate/mentinute;
b) contribuabilul cedent evidentiaza partea de pierdere fiscala din anul curent, precum si din anii precedenti transferata/mentinuta, in registrul de evidenta fiscala;
c) contribuabilul cedent transmite contribuabilului beneficiar un inscris care trebuie sa cuprinda informatii fiscale referitoare la:
- pierderile fiscale anuale transferate contribuabilului beneficiar, inregistrate in declaratiile sale de impozit pe profit, inclusiv cea pentru anul in care operatiunea de reorganizare produce efecte, detaliate pe fiecare an fiscal in parte;
- in cazul operatiunilor de desprindere a unei parti din patrimoniu, transmite si partea din pierderea fiscala inregistrata in anul curent, stabilita prin ajustarea pierderii fiscale calculate la lit. a), precum si pierderile fiscale din anii precedenti, proportional cu activele si pasivele transmise contribuabilului beneficiar, potrivit proiectului de divizare;
d) contribuabilul beneficiar inregistreaza, in registrul de evidenta fiscala, pierderile fiscale preluate pe baza inscrisului transmis de contribuabilul cedent, in care evidentiaza distinct si perioada de recuperare pentru fiecare pierdere fiscala transferata.
Baza legala: art. 26 din Codul fiscal - Pierderea fiscala
Sursa: asistenta-contribuabili.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Avans intracomunitar. Cum procedam privind PIERDEREA FISCALA si regimul TVA?Studiu de caz. Recuperare pierdere fiscala pentru o microintreprindereCum impozitam profitul impozabil rezultat la lichidare?Studiu de caz: Termen prescriere obligatii fiscaleCodul fiscal 2008 - Capitolul X. Venitul net anual impozabil - art. 80-84Ultimele articole
ANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitSpeta zilei. Model de completare a D101 pentru firmele platitoare de impozit pe profitInspectii fiscale. 1,33 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma verificarilor din luna aprilie 2024Actiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat PIERDEREA FISCALA cu 430 milioane leiArticole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul IICheltuieli deductibile VS. Cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in 2021Inregistrarea fiscala a contractului de fiducieCum se determina impozitul pe profit pentru trimestrul III 2021Declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fiziceUltimele articole
Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitPlafon CAS si CASS pentru anul 2023 si 2024 in cazul PFAPFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024Regulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024PFA in 2024: Calculare CAS si CASS in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente din mai multe surseArticole similare
REGISTRUL DE EVIDENTA FISCALA in 2015. Informatii utile!Anexa nr. 1 la norme Modelul declaratiei pe propria raspundereCe impozite se aplica pe veniturile realizate de o asociatie nonprofit din activitatea de reclama si publicitate?Completare registru evidenta fiscala. Rectificare impozitCorectare valoare achizitie intracomunitara de bunuri din an precedentUltimele articole
Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitDividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiPlafon CAS si CASS pentru anul 2023 si 2024 in cazul PFAContribuabilii care schimba vectorul fiscal au obligatia de a achizitiona REGISTRUL DE EVIDENTA FISCALA in 30 de zileRegistrul fiscal 2023: Daca firmele schimba vectorul fiscal sunt obligate sa achizitioneze un nou document?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"