keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Conditii pentru recuperare pierderi fiscale: Fuziunea unei microintreprinderi cu o societate platitoare de impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Sep. 2018 Exclusiv
Tags: pierdere fiscala, fuziune firme, codul fiscal, microintreprindere

Ce se intampla in cazul in care o societate platitoare de impozit pe profit fuzioneaza cu o alta firma care este microintreprindere - iar aceasta din urma are pierderi fiscale din perioada precedenta cand era platitoare pe impozit pe profit?

Se vor putea prelua la fuziune prin absorbtie de catre firma platitoare de impozit pe profit acele pierderi fiscale precedente ale actualei firme care este microintreprindere, in conditiile in care aceasta va fi absorbita de prima?

Raspunsul specialistului

Potrivit art. 31 alin. 2 din Codul fiscal, pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune se recupereaza de catre contribuabilii care preiau patrimoniul societatii absorbite, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune.

La pct. 33 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare sunt precizate aspectele ce trebuie avute in vedere la preluarea pierderii fiscale de la contribuabilul cedent la contribuabilul beneficiar. 

Totodata, operatiunilor de fuziune efectuate intre persoane juridice romane le sunt aplicabile si prevederile art. 32 din Codul fiscal, iar potrivit alin. 6 lit. g din acest articol, in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, in anul curent sau din anii precedenti, nerecuperata pana la data la care operatiunile respective produc efecte, aceasta se recupereaza potrivit prevederilor art. 31.
In cazul microintreprinderilor, conform art. 31 alin. 4 din Codul fiscal, contribuabilii care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care anterior au realizat pierdere fiscala pot recupera pierderea fiscala de la data la care au revenit la sistemul de impozit pe profit, pe perioada cuprinsa intre anul inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani consecutivi.

Pe de alta parte, conform art. 50 alin. 2 si pct. 3 alin. 2 lit. b din Normele metodologice de aplicare, perioada impozabila a unei microintreprinderi se incheie, in cazul fuziunilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanei juridice prin dizolvare fara lichidare, la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau la alta data stabilita prin acordul partilor, in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii.
In aceste conditii, desi normele legale nu contin precizari cu privire la fuziunea unei societati platitoare de impozit pe profit cu o microintreprindere, avand in vedere ca aceasta din urma isi inceteaza existenta fara a mai reveni la sistemul de impozit pe profit, pierderea fiscala inregistrata anterior nu va mai putea fi recuperata si, implicit, nu va putea fi cedata societatii absorbante. Practic, la data fuziunii prin absorbtie, societatea cedenta nu are de recuperat pierdere fiscala intrucat este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016