Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


O societate infiintata in octombrie 2022 trebuie sa angajeze cel putin o persoana cu norma intreaga pana la 31.12.2022 pentru a ramane microintreprindere?
Art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, in forma aplicabila de la 1 ianuarie 2023, astfel cum a fost modificat prin OG 16/2022, prevede:
(1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) *** A B R O G A T ***
b) *** A B R O G A T ***
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
Atentie! Plafonul de 500.000 de euro pentru incadrarea firmelor la regimul micro se aplica incepand cu veniturile din 2023. Detalii>>
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.
Avand in vedere ca verificarea conditiilor se efectueaza pe baza datelor de la 31 decembrie a anului fiscal precedent, rezulta ca pentru a ramane microintreprindere societatea infiintata in luna octombrie 2022 trebuie sa angajeze o persoana cu norma intreaga pana la data de 31.12.2022. De asemenea, puteti angaja mai multe persoane cu timp partial, astfel incat fractiunile de norma, insumate, sa reprezinte echivalentul unei norme intregi sau sa incheiati contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, cu conditia ca remuneratia acestora sa fie cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Nota:
Potrivit art. 51 alin. (4) din Codul fiscal (articol care nu a fost modificat prin OG 16/2022), in sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Raspuns oferit in luna decembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Microintreprinderea in 2023: Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele pentru a ramane la acest sistem de impozitareNoutati fiscale in privinta impozitului pe veniturile din salarii in vigoare de la 1 ianuarie 2023Din 2023 deducerile personale de baza si cele suplimentare se acorda in mod diferitTVA locuinte 2024. Ce procent se va aplica in 2024 la incheierea contractelor de vanzare-cumparare?Dividende interimare pentru anul 2022. Se aplica impozit de 5%?Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileEste OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneCalculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeArticole similare
Microintreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceriMicrointreprinderea in 2023: Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele pentru a ramane la acest sistem de impozitareCum se poate face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024Firme cu contracte de asociere - jocuri de noroc. De la 1 ianuarie 2023 pot plati impozit micro?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"