Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme cu contracte de asociere - jocuri de noroc. De la 1 ianuarie 2023 pot plati impozit micro?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2022
Firme cu contracte de asociere - jocuri de noroc. De la 1 ianuarie 2023 pot plati impozit micro?
Tags: jocuri de noroc, venituri din jocuri de noroc, microintreprindere in 2023

Avem un contract de asociere in participatiune - activitate jocuri de noroc si pariuri sportive. De la 01 ianuarie 2023 platim tot impozit pe venit (microintreprindere)? Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

 

De la data de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, nu pot aplica prevederile referitoare la impozitarea veniturilor microintreprinderilor, printre altele, persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc; .


Potrivit prevederilor OUG nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG nr. 870/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare, cu modificarile ulterioare, organizarea si exploatarea activitatii de jocuri de noroc pe teritoriul Romaniei constituie monopol de stat, fapt pentru care aceasta activitate se poate organiza numai pe baza unei licente, pe fiecare tip de activitate, astfel cum acestea sunt clasificate prin OUG nr. 77/2009, cu modificarile ulterioare.


Prin exceptie, conform prevederilor art. 1, alin. (5) din acest act normativ, exploatarea jocurilor de noroc se poate realiza, in comun sau nu, intre un organizator de jocuri de noroc si unul sau mai multi operatori economici sau persoane fizice, intre care exista un contract incheiat in conditiile legii, raspunderea revenind partilor contractante. 


Rezulta ca in baza contractului de asociere incheiat cu o societate care are in obiectul de activitate un cod CAEN care ii permite sa desfasoare activitati de jocuri de noroc, celalalt participant la asociere poate dezvolta aceasta activitate fara sa fie necesara autorizarea sa pentru desfasurarea operatiunilor respective.


In ceea ce priveste contractul de asociere, mentionam ca potrivit prevederilor Codului civil acesta este definit ca fiind contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde (art. 1949 si urmatoarele).


Asocierea in participatie nu are personalitate juridica si se probeaza numai prin inscris. Obiectul asocierii in participatiune poate consta dintr-o anumita operatiune sau de totalitatea actelor de comert efectuate de o persoana.
Din punct de vedere contabil, operatiunile realizate in cadrul contractelor de asociere sunt reglementate de OMFP nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare, la pct. 424, care stabilesc ca:

evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii cat si in contabilitatea fiecarei societati parte la contract
societatea comerciala care conduce evidenta asocierii in participatie intocmeste balanta de verificare, distinct de cea a activitatii proprii,
evidenta decontarilor din aceste operatiuni, respectiv a decontarii veniturilor si cheltuielilor realizate, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se face cu ajutorul ct. 458 Decontari din operatii in participatie , distinct pe cele doua analitice.


Din prezentarea acestor reglementari legale, rezulta ca societatea cu statut fiscal de microintreprindere, care realizeaza in baza unui contract de asociere in participatiune, venituri din domeniul jocurilor de noroc, nu va putea opta pentru statutul fiscal de microintreprindere.


Aceasta va trebui sa solicite organului fiscal pana la sfarsitul lunii martie iesirea din sistemul de impozitare a veniturilor si trecerea la cel de plata a impozitului pe profit prin depunerea declaratiei de mentiuni formular 700 (articol 47 alineat (1) literele d) si e) si art. 55 alineat (3) din Cod fiscal).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme cu contracte de asociere - jocuri de noroc. De la 1 ianuarie 2023 pot plati impozit micro?":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 27 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016