Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Avem un contract de asociere in participatiune - activitate jocuri de noroc si pariuri sportive. De la 01 ianuarie 2023 platim tot impozit pe venit (microintreprindere)? Multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
De la data de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, nu pot aplica prevederile referitoare la impozitarea veniturilor microintreprinderilor, printre altele, persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc; .
Potrivit prevederilor OUG nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG nr. 870/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare, cu modificarile ulterioare, organizarea si exploatarea activitatii de jocuri de noroc pe teritoriul Romaniei constituie monopol de stat, fapt pentru care aceasta activitate se poate organiza numai pe baza unei licente, pe fiecare tip de activitate, astfel cum acestea sunt clasificate prin OUG nr. 77/2009, cu modificarile ulterioare.
Prin exceptie, conform prevederilor art. 1, alin. (5) din acest act normativ, exploatarea jocurilor de noroc se poate realiza, in comun sau nu, intre un organizator de jocuri de noroc si unul sau mai multi operatori economici sau persoane fizice, intre care exista un contract incheiat in conditiile legii, raspunderea revenind partilor contractante.
Rezulta ca in baza contractului de asociere incheiat cu o societate care are in obiectul de activitate un cod CAEN care ii permite sa desfasoare activitati de jocuri de noroc, celalalt participant la asociere poate dezvolta aceasta activitate fara sa fie necesara autorizarea sa pentru desfasurarea operatiunilor respective.
In ceea ce priveste contractul de asociere, mentionam ca potrivit prevederilor Codului civil acesta este definit ca fiind contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde (art. 1949 si urmatoarele).
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Asocierea in participatie nu are personalitate juridica si se probeaza numai prin inscris. Obiectul asocierii in participatiune poate consta dintr-o anumita operatiune sau de totalitatea actelor de comert efectuate de o persoana.
Din punct de vedere contabil, operatiunile realizate in cadrul contractelor de asociere sunt reglementate de OMFP nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare, la pct. 424, care stabilesc ca:
• evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii cat si in contabilitatea fiecarei societati parte la contract
• societatea comerciala care conduce evidenta asocierii in participatie intocmeste balanta de verificare, distinct de cea a activitatii proprii,
• evidenta decontarilor din aceste operatiuni, respectiv a decontarii veniturilor si cheltuielilor realizate, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se face cu ajutorul ct. 458 Decontari din operatii in participatie , distinct pe cele doua analitice.
Din prezentarea acestor reglementari legale, rezulta ca societatea cu statut fiscal de microintreprindere, care realizeaza in baza unui contract de asociere in participatiune, venituri din domeniul jocurilor de noroc, nu va putea opta pentru statutul fiscal de microintreprindere.
Aceasta va trebui sa solicite organului fiscal pana la sfarsitul lunii martie iesirea din sistemul de impozitare a veniturilor si trecerea la cel de plata a impozitului pe profit prin depunerea declaratiei de mentiuni formular 700 (articol 47 alineat (1) literele d) si e) si art. 55 alineat (3) din Cod fiscal).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.06 din 5 din 27 voturi
Articole similare
Ce contributii sociale obligatorii preia ANAF incepand cu 1 iulieDeclaratia 200 in anul 2016. Cine depune formularul si ce alte obligatii exista?Achizitii de la un prestator din stat tert. Ce tratament privind TVA-ul si impozitul se aplica?Declaratiile care se depun pana la 27 ianuarie 2017. Termen prelungitPrecizari privind plata in contul unic a creantelor fiscaleUltimele articole
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Lista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diverseLuni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleJoi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFArticole similare
Top acte normative importante din intervalul 5-11.06.2015Completare si depunere Declaratia 205!Iata principalele obligatii declarative cu termene in luna mai 2016Ce declaratii depunem pana la 25, respectiv 29 mai?Declaratia 205 in 2022. Cine are aceasta obligatie, cum se completeaza si care este termenul limita de depunereUltimele articole
Material ANAF: Impozitarea veniturilor obtinute din jocuri de norocModificari ale Codului Fiscal care au intrat in vigoare din 1 august 2022 (OG 16/2022)Ghid fiscal al contribuabililor care au realizat venituri din strainatate elaborat de ANAFANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocImpozitul pe veniturile realizate din strainatate in anul 2018: Completarea Declaratiei UniceArticole similare
Microintreprinderea in 2023: Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele pentru a ramane la acest sistem de impozitareMicrointreprinderea in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceriCum se face incadrarea la microintreprinderi pentru anul 2023Cum se poate face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"