Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va aducem la cunostinta ca, in ce priveste declararea veniturilor obtinute in strainatate, contribuabilii care obtin astfel de sume sunt obligati sa le declare in Romania, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului, prin depunerea formularului 201 - Declaratie privind veniturile realizate din strainatate (cf. OPANAF 52/2012) .
1. CONTRIBUABILII CARE AU OBLIGATIVITATEA DE DEPUNERE A DECLARAtIEI PRIVIND VENITURILE REALIZATE DIN STRaINaTATE - formularul 201
Declaratia privind veniturile realizate din strainatate se depune de catre:
1.1. persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si
1.2. persoanele fizice nerezidente care indeplinesc cel putin una din conditiile de rezidenta, respectiv:
a) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
b) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
Manual de politici contabile - Stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
c) care realizeaza venituri din strainatate, impozabile in Romania, ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate, cum ar fi:
venituri din profesii libere;
venituri din activitati comerciale;
venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala;
venituri din cedarea folosintei bunurilor;
venituri din activitati agricole;
venituri sub forma de dividende;
venituri sub forma de dobanzi;
venituri din premii;
venituri din jocuri de noroc;
venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
castiguri din transferul titlurilor de valoare;
venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare;
alte venituri din investitii;
venituri din pensii;
alte venituri impozabile potrivit titlului III din Codul fiscal.
Persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la pct. 1.2. lit. a) sau b) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care acestia devin rezidenti in Romania.
Prin exceptie, nu este persoana fizica rezidenta un cetatean strain cu statut diplomatic sau consular in Romania, un cetatean strain care este functionar ori angajat al unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, un cetatean strain care este functionar sau angajat al unui stat strain in Romania si nici membrii familiilor acestora.
1.3. persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si de catre persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta (art. 7, alin. (1), pct. 23, lit. b) sau c) din Codul fiscal), care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate.
1.3.1. in cazul in care acelasi venit din salarii este supus impunerii, atat in Romania, cat si in strainatate, statului strain revenindu-i dreptul de impunere potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu respectivul stat, regularizarea impozitului datorat de rezidentul roman se realizeaza de organul fiscal competent din Romania, la cererea contribuabilului, prin completarea corespunzatoare a declaratiei.
1.3.2. in vederea regularizarii impozitului, contribuabilii care au fost impusi pentru aceleasi venituri obtinute din salarii, atat in Romania, cat si in alt stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, vor depune, impreuna cu declaratia, certificatul de atestare a impozitului platit in strainatate, eliberat de autoritatea competenta a statului strain, sau orice alt document justificativ privind venitul realizat si impozitul platit in celalalt stat, eliberat de autoritatea competenta din tara in care s-a obtinut venitul, precum si urmatoarele documente justificative, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare:
- documentul intocmit si eliberat angajatului de angajatorul rezident in Romania sau de catre un sediu permanent in Romania care efectueaza plati de natura salariala;
- contractul de detasare;
- orice alte documente ce pot sta la baza determinarii sumei impozitului platit in strainatate pentru veniturile platite de angajatorul rezident in Romania sau de catre un sediu permanent in Romania.
1.4. Modalitatea de declarare a veniturilor
Veniturile se declara pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.
1.5. Transformarea unitatilor monetare proprii fiecarui stat in moneda nationala
Sumele inscrise in Declaratia privind veniturile realizate din strainatate se exprima in moneda nationala a Romaniei (art. 9, alin. (2) din Codul fiscal).
Veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice in anul fiscal de raportare, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Veniturile din strainatate, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma astfel:
a) din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
b) din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv.
Pentru cursul valutar puteti accesa site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
2. CE VENITURI REALIZATE DIN STRAINaTATE NU SE DECLARA IN ROMANIA?
Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania, potrivit prevederilor Codului fiscal, nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.
3. CUM SE POATE OBTINE FORMULARUL 201?
Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului.
Formularul 201 precum si instructiunile de completare se pot obtine de la sediul unitatilor fiscale sau pot fi descarcate de pe pagina Formulare si programe utile aflata in meniul superior.
4. CINE COMPLETEAZA sI UNDE SE DEPUNE FORMULARUL 201?
4.1. Declaratia se completeaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 92/20034 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular, in doua exemplare:
- originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal;
- copia se pastreaza de catre contribuabil sau de imputernicitul acestuia.
4.2. Declaratia se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
5. TERMENUL DE DEPUNERE A DECLARATIEI PRIVIND VENITURILE REALIZATE DIN STRAINATATE
Declaratia privind veniturile realizate din strainatate se depune anual pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului5 . Ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia depusa anterior, poate depune un nou formular 201 - declaratie rectificativa, situatie in care va inscrie "X" in casuta special prevazuta in formular in acest scop.
in situatia in care, ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul expira la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza6 .
Exemplu: pentru veniturile realizate in anul 2012, termenul de depunere a formularului 201 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" este 27 mai 2013.
6. SANCTIUNI
Nedepunerea formularului 201 - "Declaratia privind veniturile realizate din strainatate", pana la data de pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 50 si 500 lei.
In cazul aplicarii sanctiunii amenzii, contribuabilul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prevederile OUG nr. 30 din 2011 care intra in vigoare la 1 ianuarie 2012ANAF anunta schimbarea unor formulare fiscaleDepunere formular 201 in 2016 pentru veniturile realizate in strainatateOpANAF 3605/2015: Patru noi formulare aprobateNu uitati conditiile de depunere pentru Declaratia 201Ultimele articole
Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteFORMULARUL 201 privind veniturile realizate din strainatate se depune pana la 25 maiProcedura pentru declararea veniturilor din pensii obtinute din strainatateCum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201Zoom fiscal: Impunerea veniturilor salariatilor detasati in alte stateArticole similare
Studiu de caz: Contract de comision si obligatia de autorizare. VENITURI DIN STRAINATATECalendar fiscal complet: Obligatii declarative cu termene in luna mai 2013Ce documente sunt disponibile in Spatiul Privat Virtual?Cum a prezentat MFP informatii noi despre Declaratia 201Ce declaratii depunem pana la 25, respectiv 29 mai?Ultimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalDeclaratia Unica in 2024. In anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna declaratiaModificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiPFA-uri care obtin VENITURI DIN STRAINATATE. Pot lucra pe norma de venit?Impozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliArticole similare
OMFP 1265/2016 aproba procedura de majorare a plafonului de incasari in numerarS-a amanat termenul pentru DECLARATIA 394!Impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu 1 ianuarie 2024Noul proiect care anuleaza cele mai multe penalitati sau majorari de intarziereDeclaratii cu termen la 25 aprilie. Ce obligatii avem?Ultimele articole
DECLARATIA Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune DECLARATIA Unica rectificativaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalArticole similare
Firmele nu mai sunt obligate sa certifice declaratiile fiscale. Noutati OUG 8/2014Noutati legislatie fiscala 1-5 iunie - Monitorul OficialAvertisment ITM: Nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, pedepsite cu inchisoare de pana la 3 aniLegea 247/2016. Noutati aprobate privind cazierul judiciarComision zero la plata online a taxelor si impozitelorUltimele articole
SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaEmitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?E-Transport in 2025. SANCTIUNI care se aplica de anul acestaE-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CE-Transport: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Articole similare
Cand se plateste corect impozitul pe arenda si pe dividendeTermen-limita 25 februarie. Ce declaratii se depun?Recuperare pierderi. Rectificare declaratia 220Declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fiziceComunicat MFP: Calendarul obligatiilor declarative in luna martie 2012Ultimele articole
Ce formulare fiscale depunem in luna mai 2016 la Fisc?Ce declaratii depunem pana la 25 august la Fisc?Recuperarea unor cheltuieli cu burse private si sume acordate entitatilor nonprofit. Ce declaratii se depun pana la 25 mai?Depuneti formularele 220 si 223 pana la 25 mai 2015Ce declaratii fiscale au termen la 25 februarie 2015?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"