keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Zoom fiscal: Impunerea veniturilor salariatilor detasati in alte state

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 17 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 201, veniturile din strainatate, evitarea dublei impuneri, sediul permanent

In cazul salariatilor detasati, veniturile sunt impozabile in Romania daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

   - detasarea este dispusa intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie pentru evitarea dublei impuneri
   - veniturile sunt platite de catre sau in numele unui angajator rezident in Romania sau care are sediu permanent in Romania;
   - salariatul este prezent in statul in care desfasoara activitate pentru o perioada mai mica decat numarul de zile prevazut in conventia pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si statul respectiv.

In situatia in care, desi initial, se stabileste ca salariatul va fi prezent in statul in care se desfasoara activitatea pentru o perioada mai mare decat numarul de zile prevazut in conventia pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si statul respectiv, intervine incetarea activitatii in strainatate inainte de perioada prevazuta in conventie se va proceda in felul urmator:
1. daca dupa incetarea activitatii in strainatate se mentine relatia de munca dintre angajat si angajator, atunci impozitul retroactiv va fi calculat si retinut de catre angajator. Impozitul se va retine din veniturile din salarii realizate in tara, intr-o perioada cel mult egala cu perioada de munca in strainatate. In acest caz, salariatul nu este obligat sa completeze formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate in strainatate" 
2. daca dupa incetarea activitatii in strainatate nu se mentine relatia de munca dintre angajat si angajator, atunci impozitul retroactiv va fi calculat si impus de catre organul fiscal competent, pe baza formularului 201 "Declaratie privind veniturile realizate in strainatate" depus de catre salariat.

Daca detasarea se efectueaza intr-un stat cu care Romania nu a incheiat conventie pentru evitarea dublei impuneri veniturile sunt impozabile in Romania. In acest caz, salariatul nu va completa formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate in strainatate"

Veniturile platite salariatului detasat sunt impozabile in statul strain daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- salariatul a fost detasat intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie pentru evitarea dublei impuneri;
- veniturile sunt platite de catre sau in numele unui angajator rezident in Romania sau care are sediu permanent in Romania;
- salariatul este prezent in statul in care desfasoara activitate pentru o perioada mai mare decat numarul de zile prevazut in conventia pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si statul respectiv.

Daca de la inceputul activitatii se stabileste ca salariatul va fi prezent in statul respectiv pentru o perioada mai mare decat cea stabilita in conventia pentru evitarea dublei impuneri, atunci angajatorul rezident in Romania sau care are sediul permanent in Romania si care efectueaza plata salariilor nu are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venitul din salarii intrucat impozitul se va plati in statul strain.

Daca salariatul care desfasoara activitate intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie pentru evitarea dublei impuneri a stat in statul respectiv pentru o perioada mai mica decat cea precizata in conventie si angajatorul rezident sau cu sediul permanent in Romania i-a calculat si retinut impozit dar apoi salariatul isi prelungeste perioada de sedere in statul strain - peste perioada prevazuta in conventie -  atunci dreptul de impozitare revine statului strain. In acest caz:
- statul strain calculeaza salariatului impozit pentru veniturile realizate de la inceputul activitatii;
- angajatorul rezident sau care are sediul permanent in Romania nu mai calculeaza, retine, vireaza impozit pe venitul din salarii, dupa expirarea perioadei prevazute in conventie;
- salariatul depune formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate in strainatate" in baza caruia organul fiscal competent regularizeaza impozitul si restituie salariatului impozitul retinut in tara.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016