Tags: contributii sociale, impozit 2019, obligatii fiscale, tranzactii obligatiuni
Ce declaratii fiscale trebuie sa depuna o persoana fizica cu CNP (NU autorizata) care investeste bani in obligatiuni si care incaseaza cupoane anuale? Despre acest subiect discutam in cele ce urmeaza.
Vorbim despre investitie in obligatiuni - in strainatate (ex.Macedonia, Argentina, Italia, Turcia ....) dar si in Romania. Persoana fizica cumpara si vinde si incaseaza cupon anual. De la banca primeste fisa de portofoliu cu tranzactiile facute pe 2019. In aceasta situatie, specialistul nostru ne arata care este declaratia ce trebuie depusa si daca valoarea cupoanelor incasate se declara. Acestea sunt scutite de impozit si CASS?
Consilierul nostru juridic explica urmatoarele aspecte:
Conform art. 91 lit. c) din Codul fiscal sunt venituri din investitii castigurile din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.
Castigul/pierderea se declara de catre persoana fizica in declaratia unica pana la data de 15 martie al anului urmator. In anul 2020 termenul a fost prorogat pana la data de 25 mai 2020. Pana la aceasta data se efectueaza si plata impozitului pe castig. Veniturile din strainatate se declara in sectiunea corespunzatoare din formular.
De asemenea, sunt venituri din investiii conform art. 91 lit. b) veniturile din dobanzi, inclusiv dobanzi obtinute din obligatiuni. Veniturile din dobanzi se impun prin retinere la sursa.
Persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii:
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii (aici fiind incluse si veniturile din dobanzi si din transferul titlurilor de valoare);
• venituri din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Astfel, daca intr-un an fiscal persoana obtine venituri care depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie aceasta datoreaza CASS la acest plafon (24.960 lei x 10% in 2019; 26.760 x 10% in 2020). Persoana fizica depune declaratia unica pentru contributia de asigurari sociale de sanatate estimata (pana la data 25 mai 2020 pentru anul 2020) si datorata (pana la data 25 mai 2020 pentru anul 2019, daca in anul 2019 a depasit plafonul si nu a estimat depasirea plafonului).

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
CASS PFA si salariat
Intrebare:
Avem doua situatii:
1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in 2024 in valoare de 15400 lei si cheltuieli in valoare de 12700 lei pentru care s-a calculat impozit de 10% * 2700 lei = 270 lei.
2. un PFA - sistem real, detinut de un salariat cu contract de munca de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in valoare de 200 lei -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pensii ocupationale. Tratament fiscal
Intrebare:
Societate platitoare de impozit pe venit decide sa achite pentru doi angajati, cu norma partiala de munca, contributie la pensie privata pilon IV in suma lunara de 1200 lei/salariat.
Va rugam se ne comunicati daca exista deductibilitate pentru acest tip de contributie, daca se considera beneficiu salarial la care se achita contributii si monografia contabila pentru inregistrarea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii declarative si de plata privind veniturile din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata obtine un venit net in anul 2024 de 22.000 lei, in declaratia estimata pentru anul 2024 a optat pentru plata CASS la un venit net estimat de 12 salarii de 39600 lei respectiv suma de 3960 lei, cass dedutibil este 2200 lei, cum ar trebui sa trec in declaratia unica finala pentru anul 2024 CASS?
Daca doreste sa se asigure la pensie pentru anul 2024 optional se poate bifa in declaratia finala pentru anul 2024? Este deductibila in acest caz...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare Declaratia Unica
Intrebare:
PFA infiintat la data de 13.05.2024, cod CAEN 6201, a realizat venituri incepand cu luna iunie 2024, nu s-a depus declaratie unica cu venitul estimat, depun declaratia unica in 2025, la capitolul regularizare trec ceva? Sau trebuie sa fac o declaratie unica in aprilie 2025 cu venit estimat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<