Tags: contributii sociale, impozit 2019, obligatii fiscale, tranzactii obligatiuni
Ce declaratii fiscale trebuie sa depuna o persoana fizica cu CNP (NU autorizata) care investeste bani in obligatiuni si care incaseaza cupoane anuale? Despre acest subiect discutam in cele ce urmeaza.
Vorbim despre investitie in obligatiuni - in strainatate (ex.Macedonia, Argentina, Italia, Turcia ....) dar si in Romania. Persoana fizica cumpara si vinde si incaseaza cupon anual. De la banca primeste fisa de portofoliu cu tranzactiile facute pe 2019. In aceasta situatie, specialistul nostru ne arata care este declaratia ce trebuie depusa si daca valoarea cupoanelor incasate se declara. Acestea sunt scutite de impozit si CASS?
Consilierul nostru juridic explica urmatoarele aspecte:
Conform art. 91 lit. c) din Codul fiscal sunt venituri din investitii castigurile din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.
Castigul/pierderea se declara de catre persoana fizica in declaratia unica pana la data de 15 martie al anului urmator. In anul 2020 termenul a fost prorogat pana la data de 25 mai 2020. Pana la aceasta data se efectueaza si plata impozitului pe castig. Veniturile din strainatate se declara in sectiunea corespunzatoare din formular.
De asemenea, sunt venituri din investiii conform art. 91 lit. b) veniturile din dobanzi, inclusiv dobanzi obtinute din obligatiuni. Veniturile din dobanzi se impun prin retinere la sursa.
Persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii:
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii (aici fiind incluse si veniturile din dobanzi si din transferul titlurilor de valoare);
• venituri din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Astfel, daca intr-un an fiscal persoana obtine venituri care depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie aceasta datoreaza CASS la acest plafon (24.960 lei x 10% in 2019; 26.760 x 10% in 2020). Persoana fizica depune declaratia unica pentru contributia de asigurari sociale de sanatate estimata (pana la data 25 mai 2020 pentru anul 2020) si datorata (pana la data 25 mai 2020 pentru anul 2019, daca in anul 2019 a depasit plafonul si nu a estimat depasirea plafonului).
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Administratorul societatii doreste sa distribuie dividendele din anul 2022 si 2023 in luna octombrie 2024, in suma de 400.000 lei. Va rog sa imi spuneti care sunt contributiile, ce documente trebuie sa intocmesca societatea si ce declaratii trebuie sa depun, termenele de declarare pentru societate si ce declaratii trebuie sa depun pentru persoana fizica. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O persoana fizica autorizata (PFA) rectifica in 2024 declaratiile unice depuse aferente anilor 2018 2019 2020 pentru veniturile din PFA si chirii rezultand impozit de plata. Va rugam sa ne clarificati daca persoana fizica trebuie sa declare si CASS avand in vedere ca este pensionar.
De asemenea, va rugam sa ne clarificati daca pentru a beneficia de OUG 107/2024 privind amnistia fiscala sumele de plata ale debitelor totale din fisa rol trebuie sa fie mai mari sau mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un ONG incheie contract de drepturi de autor cu o persoana fizica din Marea Britanie, in vederea participarii la un eveniment organizat pe teritoriul Romaniei in data de 30.10.2024. Care sunt impozitele care se retin si obligatiile declarative pentru platitorul de venit? Cand se inregistreaza in vectorul fiscal obligatia impozitului pe venituri din drepturi de autor?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O persoana fizica, ce NU este autorizata, are in proprietate mai multe imobile pe care doreste sa le inchirieze si sa obtina. Ce obligatii de plata si declarative are persoana fizica pentru aceste venituri atat din punct de vedere al impozitului pe venit, al contributiilor sociale cat si din punct de vedere TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In ce conditii (nu am obtinut A1, cifra de afaceri realizata in Romania fiind usor sub 25%) as putea continua sa lucrez pe teritoriul altui stat membru, respectiv Germania, in contextul in care as depasi cele 183 de zile, nu continue, pe teritoriul acestui stat? Va trebui sa declar muncitorii acolo doar in vederea platii impozitului pe venit? Ce conditii trebuie sa indeplinesc in tara, in aceasta situatie? Multumesc. Toate cele bune!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Club sportiv incheie contracte de activitate sportiva cu jucatori. In contracte se negociaza suma neta. Pe anul 2024 avem 2 contracte si anume: 1 contract incheiat in 01.07.2023 pana la data de 30.06.2024 si al doilea contract din 01.07.2024-30.06.2025. Am aceeasi situatie pentru un sportiv cu 3.000 lei net negociat si unul cu 6000 lei negociat. Intrebarea mea este cum calculez contributiile datorate in aceasta situatie pentru a putea fi declarate lunar in D112. Care este formula de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<