Tags: contributii sociale, impozit 2019, obligatii fiscale, tranzactii obligatiuni
Ce declaratii fiscale trebuie sa depuna o persoana fizica cu CNP (NU autorizata) care investeste bani in obligatiuni si care incaseaza cupoane anuale? Despre acest subiect discutam in cele ce urmeaza.
Vorbim despre investitie in obligatiuni - in strainatate (ex.Macedonia, Argentina, Italia, Turcia ....) dar si in Romania. Persoana fizica cumpara si vinde si incaseaza cupon anual. De la banca primeste fisa de portofoliu cu tranzactiile facute pe 2019. In aceasta situatie, specialistul nostru ne arata care este declaratia ce trebuie depusa si daca valoarea cupoanelor incasate se declara. Acestea sunt scutite de impozit si CASS?
Consilierul nostru juridic explica urmatoarele aspecte:
Conform art. 91 lit. c) din Codul fiscal sunt venituri din investitii castigurile din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.
Castigul/pierderea se declara de catre persoana fizica in declaratia unica pana la data de 15 martie al anului urmator. In anul 2020 termenul a fost prorogat pana la data de 25 mai 2020. Pana la aceasta data se efectueaza si plata impozitului pe castig. Veniturile din strainatate se declara in sectiunea corespunzatoare din formular.
De asemenea, sunt venituri din investiii conform art. 91 lit. b) veniturile din dobanzi, inclusiv dobanzi obtinute din obligatiuni. Veniturile din dobanzi se impun prin retinere la sursa.
Persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii:
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii (aici fiind incluse si veniturile din dobanzi si din transferul titlurilor de valoare);
• venituri din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Astfel, daca intr-un an fiscal persoana obtine venituri care depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie aceasta datoreaza CASS la acest plafon (24.960 lei x 10% in 2019; 26.760 x 10% in 2020). Persoana fizica depune declaratia unica pentru contributia de asigurari sociale de sanatate estimata (pana la data 25 mai 2020 pentru anul 2020) si datorata (pana la data 25 mai 2020 pentru anul 2019, daca in anul 2019 a depasit plafonul si nu a estimat depasirea plafonului).
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Impozitare tichete de masa. Luna acordarii
Intrebare:
Va rugam sa ne comunicati opinia dvs. privind impozitarea tichetelor de masa cuvenite pentru luna noiembrie 2024 si achitate/primite in data de 11.12.2024, respectiv cand se impoziteaza contravaloarea acestor tichete de masa in conformitate cu prevederile Capitolului III Venituri din salarii si asimilate salariilor din Codul Fiscal? Vor fi incluse in veniturile impozabile aferente lunii noiembrie (fluturas noiembrie) sau decembrie (fluturas decembrie)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arenda in natura
Intrebare:
O societate comerciala doreste sa plateasca in cereale arenda pe anul 2022 (plata arendei nu s-a facut in 2022, deoarece arendatorul era plecat din tara si a cerut sa se mai astepte cu plata arendei). In contractul de arendare pretul arendei este 1.500 kg/ha. Suprafata totala este de 10,01 ha. Este vorba despre judetul Arad. Va rog sa imi spuneti pe ce valori se emite factura? Cat este cantitatea facturata, pretul unitar/kg, cota de TVA si cat este totalul facturii in situatia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Indemnizatia de hrana a salvamontistilor. Tratament fiscal
Intrebare:
Conform art.19 alin.(1) si (2) din H.G. 77/23.01.2003, membrii formatiei Salvamont primesc o indemnizatie de hrana echivalenta cu cea acordata sportivilor de performanta, pe perioada activitatii de patrulare, precum si de salvare in munti, constand in cautarea, acordarea primului ajutor medical si transportul accidentatului. Urmare a celor mai sus mentionate, va rugam sa ne precizati, daca indemnizatia de hrana, acordata membrilor formatiei Salvamont, este impozitata si asimilata ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<