Tags: contributii sociale, impozit 2019, obligatii fiscale, tranzactii obligatiuni
Ce declaratii fiscale trebuie sa depuna o persoana fizica cu CNP (NU autorizata) care investeste bani in obligatiuni si care incaseaza cupoane anuale? Despre acest subiect discutam in cele ce urmeaza.
Vorbim despre investitie in obligatiuni - in strainatate (ex.Macedonia, Argentina, Italia, Turcia ....) dar si in Romania. Persoana fizica cumpara si vinde si incaseaza cupon anual. De la banca primeste fisa de portofoliu cu tranzactiile facute pe 2019. In aceasta situatie, specialistul nostru ne arata care este declaratia ce trebuie depusa si daca valoarea cupoanelor incasate se declara. Acestea sunt scutite de impozit si CASS?
Consilierul nostru juridic explica urmatoarele aspecte:
Conform art. 91 lit. c) din Codul fiscal sunt venituri din investitii castigurile din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.
Castigul/pierderea se declara de catre persoana fizica in declaratia unica pana la data de 15 martie al anului urmator. In anul 2020 termenul a fost prorogat pana la data de 25 mai 2020. Pana la aceasta data se efectueaza si plata impozitului pe castig. Veniturile din strainatate se declara in sectiunea corespunzatoare din formular.
De asemenea, sunt venituri din investiii conform art. 91 lit. b) veniturile din dobanzi, inclusiv dobanzi obtinute din obligatiuni. Veniturile din dobanzi se impun prin retinere la sursa.
Persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii:
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii (aici fiind incluse si veniturile din dobanzi si din transferul titlurilor de valoare);
• venituri din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Astfel, daca intr-un an fiscal persoana obtine venituri care depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie aceasta datoreaza CASS la acest plafon (24.960 lei x 10% in 2019; 26.760 x 10% in 2020). Persoana fizica depune declaratia unica pentru contributia de asigurari sociale de sanatate estimata (pana la data 25 mai 2020 pentru anul 2020) si datorata (pana la data 25 mai 2020 pentru anul 2019, daca in anul 2019 a depasit plafonul si nu a estimat depasirea plafonului).

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia Unica expert contabil independent
Intrebare:
Expert contabil independent, inregistrat la ANAF cu cod fiscal, salariat cu CIM cu norma intreaga (cate 4 ore/zi la doua societati) a obtinut profit impozabil pe cabinet 16419 lei, si are venit din dobanzi in 2024, in suma de 5174 lei. Ce suma trebuie sa declare in declaratia unica la impozit venit si ce suma la CASS, pentru anul 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal al vanzarilor de terenuri de catre PF
Intrebare:
O persoana fizica detine mai multe terenuri intravilane. In anul 2025 intentioneaza sa vanda 3 terenuri astfel:
Terenul 1 cu suma de 150.000 lei;
Terenul 2 cu suma de 40.000 lei;
Terenul 3 cu suma de 150.000 lei.
Toate terenurile se vand in cursul anului 2025. Terenul 1 si Terenul 2 se vor vinde in aceeasi luna mai 2025, iar Terenul 3 se va vinde in luna iunie 2025.
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prestari servicii psihologice persoana fizica rezidenta in SUA
Intrebare:
Un cabinet individual de psihologie (CIP) din Romania, neplatitor de TVA, si fara cod special de TVA, a organizat in luna 11.2024 un training tematic in Romania, pentru care a invitat o persoana, psiholog din USA. In decursul anului CIP a facturat si incasat de la diversi participanti contravaloare training. Dupa ce a avut loc evenimentul, CIP din Romania a platit catre persoana din USA, prin transfer bancar, contravaloarea sumei de 9000 USD reprezentand serviciul prestat. Pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<