keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Lipsa numerar in casierie. Soldul este considerat cheltuiala deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mar. 2022
Lipsa numerar in casierie. Soldul este considerat cheltuiala deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului?
Tags: lipsa numerar, calcul impozit pe profit, cheltuiala deductibila, cheltuiala nedeductibila

Societate platitoare de TVA a avut un control pentru soldul de casa. Controlul incepe in trim. 3 2021, cand firma este platitoare de impozit pe venit. Acesta se incheie in trim. 4 2021, este intocmit si procesul-verbal de control in trim. 4 2021; in trim. 4 2021, societatea devine platitoare de impozit pe profit.

 
Pentru o parte din soldul de casa se face distribuire pe dividende si se achit impozit pe dividende. Pentru alta parte din soldul de casa scriptic care nu exista in realitate, controlul stabileste de plata impozit pe venit din alte, surse de 10%.

Acest impozit, contabilizat ca o cheltuiala, precum si soldul de casa lipsa – contabilizat prin contul 6588 sunt cheltuieli deductibile sau nedeductibile la calculul impozitului pe profit aferent trim. 4 2021?

Cadrul legal:

In temeiul art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, la stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.

Astfel, in cazul unei eventuale inspectii fiscale, numerarul care sa nu se regaseste faptic in soldul de casa scriptic poate fi considerat de organele fiscale ca reprezentand sume ridicate de asociatii societatii pentru achizitia de bunuri si servicii cheltuite in interes personal, avand in vedere ca nu poate fi vorba de ridicare de sume in contul unor eventuale dividende posibil a fi repartizate. Aceste sume vor fi tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din alte surse conform art. 114 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal, societatea datorand impozit pe venit 10% in calitate de platitor de venituricu regim de impozitare cu retinere la sursa conform art. 115 alin. (1) din Codul fiscal.

Este de precizat ca, incepand cu anul 2016, sumele utilizate in folosul personal al asociatilor (participanti la capitalul persoanei juridice) nu mai sunt asimilate dividendelor, ca in vechiul Cod fiscal, ci sunt incadrate in categoria veniturilor din alte surse si impozitate ca atare.
Asadar, organul fiscal a procedat corect retratand operatiunea si calculand impozit.

Pe de alta parte, conform pct 29 alin. (3) dinOrdinul MFP nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii...vezi continuarea in Revista Taxe si Impozite Actual, AICI>>

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016