Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Lichidare voluntara, distribuire de active catre asociatul unic, regim fiscal si inregistrari contabile TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: tva, licidare voluntara, distribuire active, legea 227/2015, codul fiscal

O societate comerciala doreste lichidarea voluntara, de aceea a apelat la sfatul expertului nostru, pentru a afla cum se procedeaza cu activele. Fiind un singur administrator si asociat unic, trebuie facuta factura pentru imobil si teren?

Societatea are urmatoarea situatie: sold 105=474.893, cont 1061=5843, cap.soc.1012=1000, sold 121 debit =41709, teren 211=309000, cladire 212=108.400; sold 5121=126.019 si amortiz. 281=144.600, cont 401=173 ron. Asadar, tinand cont de aceste date, care ar fi monografia contabila?

Raspunsul specialistului

La lichidarea unei societati, poate avea loc distribuirea bunurilor mobile sau imobile existente in patrimoniul persoanei impozabile. 
Din punct de vedere al TVA, distribuirea unui bun din activele unei societati  catre un asociat/actionar  reprezinta  livrare de bunuri efectuata cu plata pentru care se colecteaza TVA numai daca taxa aferenta bunurilor a fost dedusa total sau partial. 
 
In acest sens, aduc drept argument prevederile art.  70  alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal 
“Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. ”  
 
Nu se colecteaza TVA in cazul unei constructii care nu mai este noua, operatiunea fiind scutita de TVA fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2), lit. f). In acest caz, este obligatorie ajustarea negativa a sumei TVA deductibile deduse la momentul constructiei sau achizitiei constructiei. Pentru a evita ajustarea negativa a sumei TVA deductibile deduse, se poate opta pentru aplicarea regimului normal de taxare colectand TVA prin aplicarea cotei standard TVA 19% asupra bazei de impozitare a TVA determinate conform prevederilor  art.  286 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal “Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din: ...c)  pentru operatiunile prevazute la art. 270 alin. (4) si (5), ..........., pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. In cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe ......., baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin normele metodologice;”.  
 
Deci, aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la  pct. 30 alin.(3) din Normele metodologice de aplicare ale acestui articol adoptate prin H.G. nr. 1/2016 din 6 ianuarie 2016 - Partea a II-a, publicata recent in M.Of. nr. 22 din 13 ianuarie 2016: “ (3) In sensul art. 286 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 270 alin. (4) si (5) din Codul fiscal este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, .........., baza de impozitare este zero. ” 
 
In ceea ce priveste constructia, distribuirea la lichidare se efectueaza la valoarea neamortizata, fara a colecta TVA in situatia in care constructia nu mai este noua, caz in care se aplica regimul de scutire fara drept de deducere reglementat prin art.  292, alin. (2), lit. f) din Legea nr. 227/2015. In situatia in care constructia a fi fost modernizata/transformata dupa data de 1 ianuarie 2007, la momentul distribuirii trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deductibile deduse deoarece constructia respectiva se afla in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani.  
 
Avand in vedere faptul ca distribuirea bunurilor este tratata drept o livrare de bunuri cu plata, trebuie emisa factura conform regulii de la art. 319 alin. (5) din Codul fiscal 
“Fara sa contravina prevederilor alin. (31) - (35) se aplica urmatoarele reguli de facturare:
a) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278, facturarea face obiectul prevederilor prezentului articol. ”
 
Fiind vorba despre bunuri imobile, este recomandabil ca transferul dreptului de proprietate sa fie incheiat in forma autentica la un notar, document necesar inscrierii noului proprietar in cartea funciara. 
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca valoarea bunurilor astfel distribuite nu reprezinta pentru asociat un venit de natura dividendelor deoarece transferul dreptului de proprietate asupra cladirilor se efectueaza prin distribuire la lichidare. In acest context, am in vedere prevederile art. 7, pct. 11,  lit. c) “Definitii ale termenilor comuni“
“ 12. dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele:…..    c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;…… ”    
 
In acest caz, venitul realizat de persoana fizica din distribuire este, pur si simplu, un venit impozabil conform prevederilor art. 91 “Definirea veniturilor din investitii”, lit. e) din legea nr. 227/2015
“Veniturile din investitii cuprind: ....
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice. ”
 
Acest venit este impozabil prin retinerea la sursa a impozitului pe venit, asa cum se reglementeaza prin art. 97 “Retinerea impozitului din veniturile din investitii“, alin. (5),  impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice care efectueaza distribuirea, impozitul urmand a fi  virat  pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de reprezentantul legal al persoanei juridice

“(5) Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social. “
 
Obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit éste reglementata la pct. 25 din normele de aplicare ale art. 97, asa cum rezulta din H.G. nr. 1/2016 din 6 ianuarie 2016 - Partea I, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Partea I contine normele metodologice de aplicare a titlurilor I - VI din Codul fiscal), publicat recent in M.Of. nr.  22 din 13 ianuarie 2016, la pct. 25 din SECTIUNEA a 4-a “Retinerea impozitului din veniturile din investitii”

“ 25. In aplicarea art. 97 alin. (5), in cazul lichidarii unei persoane juridice obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine reprezentantului legal al persoanei juridice.

Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de reprezentantul legal al persoanei juridice. ”
 
Impozitul trebuie calculat la valoarea constructiei si a terenului  la momentul in care are loc incheierea unui contract de distribuire, incheiat in  forma autentica, avand in vedere ca are loc un transfer de bun imobil pentru care urmeaza a se efectua inscrieri in cartea funciara. Din acelasi moment s-ar datorat si TVA, daca operatiunea ar fi taxabila.
 
Totusi, in situatia in care asociatul a creditat societatea, de exemplu, cu suma de 275.000 lei, fara sa mai existe posibilitatea ca suma respectiva sa  fie restituita acestuia de catre societate, consider ca bunurile imobile respective pot fi vandute asociatului inainte de lichidarea societatii, fara a mai avea loc o distribuire de bunuri. In acest caz, valoarea fiecarui bun imobil vandut la valoarea de piata in baza unui contract incheiat in forma autentica la un notar/avocat, trebuie sa fie compensata cu suma datorata de societate  asociatului, asa cum rezulta din evidentele contabile. Modalitatea de compensare trebuie sa rezulte din contractul incheiat la notar/avocat. In acest caz, compensarea s-ar inregistra in evidenta contabila prin formula 4551 = 461, urmata de inregistrarea 5121 = 461, daca valoarea bunurilor este mai mare decat soldul creditor al contului 4551. Compensarea bunurilor vandute poate fi efectuata si cu valoarea dividendelor nete cuvenite, prin formula contabila 457 = 461.
 
Spre deosebire de distribuirea de bunuri care se efectueaza la valoarea ramasa de amortizat a bunului imobil, vanzarea bunului imobil trebuie efectuata la valoarea de piata. De asemenea, spre deosebire de distribuirea de bunuri pentru care se efectueaza  retinerea la sursa a impozitului pentru veniturile din investitii realizate de catre asociat, pentru vanzare nu trebuie efectuata retinerea la sursa a impozitului.    
In concluzie, este recomandabil sa analizati daca veti opta pentru vanzare sau pentru distribuirea celor doua cladiri. La vanzarea unui teren construibil este obligatorie colectarea TVA deoarece operatiunea nu este scutita de TVA. 
 
Monografia contabila a distribuirii bunurilor imobile este:

- distribuirea bunurilor imobile conform facturii emise: 
 in cazul constructiei, se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:  
461                                           =    7583                                           
“Debitori                                         “Alte venituri din       diversi”                                             activitatea de exploatare”                                                                              
preia constructia 
              
Daca se opteaza pentru taxare, se efectueaza inregistrarea contabila 461 = % 7583, 4427.
 
- scoaterea din gestiune bunului imobil (cladirea):
a) valoarea amortizata a constructiei:
281                                         =     212
 “Amortizarea ”                              “Constructii”
b) valoarea neamortizata a constructiei:
6583                                       =    212                                                            
“Cheltuieli privind                        “Constructii”    
activele cedate si                                   
alte operatii de capital”  
          
Aceiasi inregistrare se efectueaza si in cazul terenului vandut pentru care taxarea este obligatorie:    
461                                           =    %                                           
“Debitori                                         7583      diversi”                                           “Alte venituri din  
                                                        activitatea de exploatare”                                                                              
                                                        4427
                                                        “TVA colectata”
 
concomitent cu scoaterea din evidenta a terenului
    6583                                       =    211                                                            
“Cheltuieli privind                        “Terenuri”    
activele cedate si                                   
alte operatii de capital ”  
 
Inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri
121                                        =     6583
“Contul de profit si pierder ”     “Cheltuieli privind
                                                       activele cedate si 
                                                    alte operatii de capital”  
 
7583                                      =     121                                        

“Venituri din vanzarea activelor   “Contul de profit si pierdere” 
si alte operatii de capital ”                 
 
Venitul rezultat din preluarea bunului imobil (cont 7583) este venit impozabil, iar cheltuiala aferenta scoaterii din gestiune a acestuia (cont 6583) este cheltuiala deductibila.    
 
Deoarece distribuirea in natura a bunurilor se efectueaza in limita capitalului social, iar capitalul social este mai mic decat valoarea bunurilor imobile, inchiderea obligatiei asociatului pentru constructie si teren, se efectueaza, atat prin compensarea cu eventualele sume puse la dispozitia societatii, cat si prin plata in numerar a diferentei aferente.
In acest caz, trebuie efectuata inregistrarea contabila:

%                                                                            = 461
4551                                                                           Debitori
Actionari/asociati - conturi curente
456 
"Decontari cu actionarii/asociatii
 privind capitalul"
5121
Conturi la banci in lei 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Lichidare voluntara, distribuire de active catre asociatul unic, regim fiscal si inregistrari contabile TVA":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 15 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016