Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Refacturare costuri. Ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: refacturare, cod fiscal, costuri, contract de inchiriere, contractul de inchiriere

In situatia in care e necesara refacturarea de costuri, se identifica si regimul TVA aferent. Analiza porneste astfel de la o firma din Romania care are incheiat un contract de inchiriere a unui imobil cu o firma din Romania neplatitoare de TVA. Contractul de inchiriere prevedere plata chiriei+cval utilitati si cval servicii de curatenie, precum si o garantie egala cu valoarea chiriei pentru o luna, garantie ce va fi restituita la finele contractului.Imobilul este folosit in scop de birouri de catre personalul societatii-mama din Germania, societatea din Romania urmand sa faca refacturarea acestor costuri catre societatea mama din Germania.

Vom stabili astfel care sunt solutiile pentru urmatoarele intrebari:

1. Pentru a refactura chiria, utilitatile, serviciile de curatenie etc. catre societatea-mama, va fi nevoie ca aceste acitivitati sa existe in obiectul de activitate al societatii?

2. Refacturarea  ar trebui facuta la pret de cost sau ar trebui sa se adauge o marja de profit?

3. Ar trebui refacturata si cval garantiei?
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii4. Cum se realizeaza refacturarea chiriei, utilitatilor si serviciilor de curatenie din punct de vedere al TVA-ului, avand in vedere ca factura este fara TVA (firma proprietara este neplatioare de TVA)?

5. Cum se declara aceste servicii in D390?

Conform art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, atunci cand o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, ia parte la o prestare de servicii, se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective.

Daca societatea are calitatea de cumparator si revanzator, respectiv achita servicii in nume propriu si refactureaza in nume propriu clientului la aceeasi valoare se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 19 alin. (4) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit caruia:

(4) In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza.

Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
 
Asadar, societatea  care refactureaza cheltuielile nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate prestarea serviciilor pe care le refactureaza. Societatea are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.

Conform art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile locul prestarii este considerat a fi locul unde sunt situate bunurile imobile. Astfel, locul prestarii acestor servicii legate de bunul imobil este considerat a fi in Romania, locul unde acesta este situat.

Operatiunile sunt impozabile in Romania. Pentru refacturarea acestora se aplica cota de TVA 24% cu exceptia serviciilor de inchiriere care sunt scutite de TVA cu drept de deducere conform art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. Potrivit acestuia sunt scutite de TVA arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada. Fac exceptie urmatoarele operatiuni:

   1. operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;

   2. inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;

   3. inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile;

   4. inchirierea seifurilor.

Serviciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa (Formular 390) indiferent de statutul beneficiarului. Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, sumele reprezentand garantii depuse la terti nu reprezinta operatiuni economice in sfera de aplicare a taxei intrucat acestea nu constituie livrari de bunuri sau prestari de servicii, asa cum sunt definite in art. 128 si 129 din Codul fiscal. Pentru recuperarea garantiei nu este obligatorie emiterea unei facturi.Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Refacturare costuri. Ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016