Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de leasing financiar autovehicul. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: oug nr125/2011, contract leasing financiar, inregistrari, monografia contabila, tva deductibila, autoturism

Supunem astazi atentiei dumneavoastra cazul unei societati care nu are salariati si care detine un contract de leasing financiar incheiat in februarie 2012 pentru un autoturism. Acesta este folosit pentru deplasare la sediul clientilor de catre administrator. Vom vedea astfel daca se poate deduce TVA la factura de valoare reziduala. In plus, vom stabili daca, in cazul in care acest autoturism urmeaza sa fie vandut si sa se achizitioneze alt autoturism platit integral prin banca, se poate deduce TVA la achizitie.



TVA la achizitia prin leasing a autoturismelor

Conform prevederilor pct. 7 alin (3) Titlul VI din HG nr. 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing financiar se considera prestare de servicii in sensul art. 129 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.

La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul.

Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, situatie in care valoarea de transfer va cuprinde si suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenta, inclusiv toate cheltuielile accesorii facturate odata cu rata de leasing.

Daca transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator se realizeaza inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului.

In acest sens, se deduce TVA aferenta ratelor de leasing.

In ceea ce priveste valoarea reziduala, pentru aceasta se considera ca are loc o livrare de bunuri (de autoturisme in acest caz) si se aplica prevederile art. 1451  din Legea nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.
    
Astfel, in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, se deduce 50% din taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule si, respectiv, 50% din taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile.

Avand in vedere limitarea dreptului de deducere de la art.1451 mentionat mai sus, se deduce 50% din TVA aferent valorii la care se  realizeaza transferul dreptului de proprietate  asupra autoturismului ce face obiectul leasingului financiar, valoarea reziduala. Din punct de vedere contabil, potrivit Circularei MFP nr. 420167 din 7 februarie 2012 privind regimul fiscal (TVA, deductibilitate) si contabil al achizitiei de autoturisme si de combustibil, pentru operatiunile de leasing, avand in vedere tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA diferit fata de tratamentul contabil si cel al impozitului pe profit, se va considera ca pentru bunurile achizitionate in baza unui contract de leasing TVA nu va face parte din costul de achizitie al vehiculului.

TVA la achizitia directa de autoturisme fara incheierea unui contract de leasing

In ceea ce priveste achizitia directa a autoturismelor, pentru anul 2012 se au in vedere prevederile art. 145^1 din Legea nr. 571/2003 , privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, potrivit prevederilor articolului mentionat, asa cum acesta a fost modificat prin O.u.G. nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal , in cazul achizitiilor de autoturisme se deduce  50% din valoarea TVA daca acestea sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile.
Aceasta prevedere se aplica atat pentru salariati cat si pentru administratori.

           Exceptie de la aceasta limitare a dreptului de deducere fac vehiculele care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

- vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
- vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.

Prin achizitie de vehicule se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului.

Inregistrarea vanzarii auto:

    461                                   =         %
"Debitori diversi"                            7583
                  "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"
                                                       4427
                                                "TVA colectata"    

Si scaderea din gestiune a acestuia:

    %                  =        2133
6583                       "Mijloace de transport"      -   valoare neamortizata
"Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital"       
2813                                                                          - valoare amortizata
"Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor"    

Inregistrarea in contabilitate a achizitiei auto cu plata prin banca se efectueaza astfel:
 
         2133                            =              404      - valoare fara TVA
"Mijloace de transport"                  "Furnizori de imobilizari"

Si:
    4426                   =        404        TVA
"TVA deductibila"        "Furnizori de imobilizari"

Limitarea dreptului de deducere a TVA (50% din valoarea inscrisa in factura):

                  2133            =        4426        TVA
"Mijloace de transport"    "TVA deductibila"

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de leasing financiar autovehicul. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016