keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Receptie marfuri pe baza de avize. Cum gestionam fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: receptie marfuri, tva, cheltuieli, inregistrari contabile, tva neexigibil, gestiune

In analiza de mai jos, in magazinul unei firme, in afara de marfuri primite pe baza de facturi, exista si marfuri receptionate cu avize de la persoane juridice. Marfurile din avize se factureaza in momentul vanzarii. Contractele facute de parteneri sunt cele in regim de consignatie.


Vom vedea cum se inregistreaza aceste avize, facturile de la furnizori, descarcarea de gestiune si daca este corect sa fie receptionate marfuri pe baza de avize.

In interiorul tarii, bunurile pot circula fara factura, doar insotite de aviz. Potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 Cod fiscal, factura se emite de catre furnizor la data livrarii bunurilor ca fapt generator a TVA, dar nu mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost livrate.
De asemenea, conform prevederilor Art. 155 si Art. 156 din  OMFP 3055/2009, inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.
In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietati si de livrare coincid. Referitor la activitatea desfasurata in regim de consignatie, pot exista decalaje de timp pentru bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului.
Detinerea cu orice titlu de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

Astfel, este necesar sa se asigure:

1) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se recepţioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului;

2) in situatia unor decalaje intre aprovizionarea si receptia bunurilor care se dovedesc a fi in mod cert in proprietatea entitatii, se procedeaza astfel:

- bunurile sosite fara factura se inregistreaza ca intrari in gestiune atat la locul de depozitare, cat si in contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor insotitoare;


- bunurile sosite si nereceptionate se inregistreaza distinct in contabilitate ca intrare in gestiune.
Prin urmare, in cazul analizat, marfa  se poate receptiona  pe baza avizelor.
 
MONOGRAFIE

1. La receptia marfii in regim de consignatie, se debiteaza contul 8033 " Valori materiale primite in pastrare sau custodie"

2. Inregistrarea facturilor de vanzare, la data emiterii acestora, cand are loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor

4111 „Clienti" =   %   
                             707 „Venituri din vanzarea marfurilor"
                             4427 "TVA colectata"

3. Pe masura ce se livreaza componentele pe baza de Aviz de insotire a marfii,se crediteaza contul 8033 " Valori materiale primite in pastrare sau custodie"

4.Receptia bunurilor se inregistreaza in contul de marfuri pe baza avizului in corespondenta cu contul 408 "Furnizori facturi nesosite".

%                                     =          408 "Furnizori facturi nesosite"
371 " Marfuri"
4428  "TVA neexigibila"

5. In momentul in care se primeste factura, aceasta se va inregistra in corespondenta cu contul 408 "Furnizori facturi nesosite"

408 "Furnizori facturi nesosite"     =          401" Furnizori"
4426 "TVA deductibila"        =          4428 "TVA neexigibila"

6. Scaderea din gesiune a marfurilor vandute
607 "Cheltuieli privind marfurile"        =       371 " Marfuri"

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016