Tags: tva neexigibil, bunuri pe baza de aviz
Conform OMFP 1802/2014, in creditul contului 408 trebuie sa se evidentieze si TVA neexigibil aferent bunurilor intrate in gestiune pe baza de aviz. In creditul contului 408 "Furnizori facturi nesosite" se inregistreaza: valoarea bunurilor aprovizionate sau a serviciilor prestate de catre furnizori, precum si a altor datorii catre acestia (301, 302, 303, 361, 371, 381, 4428, 604, 605, 611 la 626, 628, 658) .
Astfel, la receptia bunurilor pe baza de aviz, compania noastra calculeaza TVA NEEXIGIBIL (doar in cazul in care partenerul este
platitor de tva) si-l contabilizam ca atare in contul 4428 tva neexigibil pe analitic distinct de TVA-ul la incasare.
Intrebarea noastra este: Se declara sau nu acest TVA neexigibil aferent bunurilor intrate pe baza de aviz in D300?
Daca da, unde? In declaratia D300, la sectiunea Achizitii de bunuri si servicii realizate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal apare ca trebuie declarat doar TVA NEEXIGIBIL aferent furnizorilor cu
TVA la incasare.
Daca nu se declara, mai este necesara evidentierea/crearea TVA neexigibil la intrarile pe baza de aviz in 4428 ?
Raspunsul specialistului nostru, Ionut Jinga:
Potrivit instructiunilor de completare a decontului de TVA, reglementate de Ordinul ANAF nr. 2227/2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", in sectiunea"Informatii privind taxa pe valoarea adaugata neexigibila sau nedeductibila" se inscriu la randul A: ,,informatii privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, a caror taxa pe valoarea adaugata aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare, in conditiile prevazute de art. 282 din Codul fiscal’’.
Prin urmare, suma din contul 4428 la care faceti referire nu se inscrie in
decontul de TVA, astfel ca nu este obligatoriu de evidentiat in cazul intrarilor de bunuri pe baza de aviz de insotire. Crearea unui analitic distinct al contului 4428 in astfel de cazuri va ajuta sa aveti o imagine asupra sumei de TVA ce urmeaza a deveni deductibila in viitor odata cu primirea facturilor de la furnizori, aferente intrarilor pe baza de avize.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Dosarul preturilor de transfer
Intrebare:
Societate inregistratata la contribuabili mijlocii
Tip societate SRL
Nr de angajati: peste 50 angajati
Platitoare de TVA
Cod CAEN 2219 Fabricarea altor produse din cauciuc
Intrebare:
Societatea A din Romania primeste, in sistem lohn din Marea Britanie, produse de la Societatea B din Maria Britanie, in vederea prelucrarii lor efective ( manopera prelucrare garnituri din cauciuc) pe teritoriul Romaniei....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reduceri comerciale pentru persoane fizice
Intrebare:
Societatea are ca obiect principal de activitate transporturi rutiere intern si international de marfuri, precum si activitate la terti pentru vanzare marfuri cu amanuntul si cu ridicata.
Face importuri in principal pentru marfa vanduta - produse agroindustriale.
Are inregistrate si fiscalizate 5 case electronice fiscale care sunt montate pe mijloacele auto ale societatii. Societatea avand angajati 5 agenti vanzare care indeplinesc si functia de sofer,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Anularea obligatiilor bugetare accesorii
Intrebare:
Ca urmare a unui control vamal in perioada iul-dec 2024, s-a emis o decizie cu penalizari si dobanzi aferente taxelor vamale.
Taxele vamale sunt considerate venituri pentru bugetul UE, ele sunt percepute asupra importurilor de produse din tari din afara UE, pe baza cotelor stabilite in tariful vamal comun.
Conform OUG 107/2024, dorim sa beneficiem de amnistie pentru aceste accesorii aferente taxelor vamale.
Va rog sa ma ajutati in acest sens,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia generarii si actualizarii codului UIT
Intrebare:
Societatea noastra importa marfuri din Germania, iar in procesul logistic sunt implicate mai multe entitati.
Avand in vedere procesul descris mai jos, dorim sa intelegem cum ar trebui sa procedam pentru a ne asigura ca raspunderea nu revine societatii noastre in cazul unor modificari neactualizate de catre transportatorul final in in SPV.
1. Organizatorul transportului este o persoana juridica nerezidenta (Wuerth Logistic), care coordoneaza incarcarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Gestiune cantitativ-valorica sau global-valorica in cazul vanzarilor cu amanuntul
Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati in a lamuri urmatoarele aspecte legate evidenta stocurilor si documentele financiar contabile de intocmit efectuate de catre o entitate din RO care are 3 magazine unde activitatea de baza este aceea de vanzare cu amanuntul a produselor din piele (genti, portofele), astfel:
1. Entitatea achizitioneza bunurile dintr o tara membra UE, marfa este insotita de factura in timpul transportului (factura emisa in RON), gestiunea se tine cantitativ valoric...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<