keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Client radiat. Scoatere din evidenta creanta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: microintreprindere, tva, tva la incasare, codul fiscal

O microintreprinderecare platitoare de TVA (TVA la incasare) se confrunta cu urmatoarea situatie: In urma verificarii pe ANAF a codului fiscal al partenerului constata ca acesta este radiat. Societatea are in sold facturi emise si neincasate catre acest partener din anul 2011, 2012, 2013. Ultima confirmare de sold cu acest partener este din 2014. Societatea nu a constituit provizoane. Cum se inchid facturile respective 654=4111 in anul 2011 si 2012? Societatea nu aplica TVA la incasare.

Mai are dreptul societatea sa storneze acest TVA? In anul 2013 societatea aplica TVA la incasare - in 2013 factura emisa a fost inregistrata 411=704/4428 acum la prescrire 654=4111. Ce se intampla cu 4428? Catre acest partener radiat societatea are de achitat facturi emise in 2013 cand aplica TVA la incasare - 628/4428=401 Cand inchide factura de la partener 401=7588? Ce se intampla cu 4428? acest 7588? Trebuie sa luat in calcul la calcularea impozitului micro? 
 

Raspunsul specialistului


1. Intelegem ca pentru facturile emise in anii 2011 si 2012 ati colectat TVA.

Puteti efectua ajustarea bazei de impozitare a TVA la momentul scoaterii din evidenta a creantei numai in conformitate cu prevederile art. 287 lit. d) din Codul fiscal (faliment). Nu rezulta din intrebarea dumneavoastra aceasta situatie, deci opinia mea este ca nu puteti efectua ajustarea TVA.
 
2. Societatea dumneavoastra are facturi emise in anul 2013 catre un client pentru care, daca nu ar fi aplicat sistemul de TVA la incasare, ar fi colectat TVA.

O societate care nu aplica TVA la incasare are dreptul la ajustarea TVA pentru facturile emise numai in anumite conditii care nu se aplica in cazul dumneavoastra, cu exceptia cazului in care clientul ar fi in faliment.

Conform pct. 32 alin. (6) din Normele de aplicare a Codului fiscal, pentru ajustarea prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, in cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate.
 
Prin urmare, opinia mea este ca 4428 se va inchide prin 4427 la data la care se decide scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, chiar daca acest aspect nu este clar prevazut in Codul fiscal.
Pentru a scoate din evidenta creanta, se va intocmi, in prealabil, o decizie a administratorului societatii, prin care acesta decide scoaterea din evidenta a creantei, prin includerea pe cheltuieli si colectarea TVA, mentionandu-se denumirea beneficiarilor, numarul si data facturilor neincasate, valoarea acestora cu TVA inclus, TVA neexigibila care va deveni TVA colectat si motivul pentru care se decide acest fapt.
 
Scoaterea din evidenta a creantei:
654 = 4111 cu valoarea integrala a creantei
si, concomitent, colectarea TVA: 4428 = 4427
Nota: Nu ati mentionat data radierii. Daca radierea s-a produs in anii precedenti, veti afecta rezultatul reportat.
 
3. In cazul facturilor primite TVA nu va deveni niciodata exigibila pentru ca nu aveti dovada platii. Inainte de anularea datoriei pentru furnizorul radiat, opinia mea este ca ar trebui sa stornati suma aferenta din 4428: 401 = 4428

Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, anularea unei datorii se evidentiaza in contabilitate prin recunoasterea unui venit:

In debitul contului i 401 "Furnizori" se inregistreaza: datorii prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
 
Astfel, pentru a scoate din evidenta o datorie (oricare ar fi creditorul), in baza documentului care atesta radierea furnizorului, se realizeaza cu ajutorul articolului contabil:
401 = 7588.

Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor este prevazuta la art. 53 din Codul fiscal. Veniturile rezultate din anularea unei datorii nu sunt eliminate din baza impozabila, deci sunt venituri impozabile.

Nota: Nu este mentionata data radierii. Daca radierea s-a produs in anii precedenti, va fi afectat rezultatul reportat.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016