Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2024
Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVA
Tags: e-factura, facturi netransmise in e-factura, tratament fiscal

Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns referitor la modul de inregistrare a facturilor primite in urmatoarele situatii:?

1. factura in format pdf de la furnizor este primita in luna N (tot in luna N se primeste si marfa sau serviciul aferent facturii), dar e-Factura nu apare in SPV decat peste 1-2 luni de la data emiterii, dupa ce decontul de TVA pentru luna N a fost depus.

2. se primeste de la furnizor doar factura in format pdf, nu si e-Factura.

Ne intereseaza sa stim urmatoarele:

Pentru situatia 1:

- in luna N nu deducem TVA, dar putem deduce cheltuiala din factura pdf primita, intrucat bunurile sau serviciile facturate au fost receptionate?

- cand se inregistreaza factura in Jurnalul de cumparari si cand se declara in D300 si D394: in luna N sau la momentul primirii eFacturii (N 1, N 2...)?


Pentru situatia 2:

- nu deducem TVA, dar putem deduce cheltuiala din factura pdf primita, intrucat bunurile sau serviciile facturate au fost receptionate?

- exista vreo obligatie declarativa pentru aceasta factura pdf?

Facturi netransmise prin E-Factura – raspunsul specialistului:

 

In lipsa unor prevederi legale contrare, consider ca, d.p.d.v. al impozitului pe profit, sunt deductibile cheltuielile privind costul bunurilor si serviciilor inregistrate in evidenta contabila a societatii in baza facturii emise de furnizor si primite de catre cumparator in format pdf, fara ca deducerea sa fie interzisa. In cazul impozitului pe profit, se respecta, cu prioritate, regula generala conform careia cheltuielile sunt deductibile daca sunt aferente activitatii desfasurate, conditie reglementata prin art. 25 alin. (1) din Codul fiscal
" (1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale."

Astfel, pana la aceasta data, nu au fost adoptate noi reglementari d.p.d.v. a impozitului pe profit prin care sa se impuna, pentru deducerea cheltuielilor:

  • descarcarea de catre client, din SPV, a facturii emise de furnizor prin sistemul national RO e-Factura;
  • drept document justificativ pentru deducere fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor

Totusi, din prudenta, unii specialisti in fiscalitate considera ca pentru inregistrarea in evidenta contabila a achizitiilor efectuate, respectiv a cheltuielilor aferente, este recomandabil sa se aiba in vedere prevederile pct. 27 din O.M.F.P. nr. 2634 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile "27. Pentru a putea fi inregistrate in contabilitate, operatiunile economico-financiare trebuie sa fie justificate cu documente originale, intocmite sau reconstituite potrivit prezentelor norme." La aceste prevederi se pot adauga, si cele de la pct. 26 conform carora "26. Toate operatiunile privind factura(intocmire, utilizare, arhivare, corectare, reconstituire) se efectueaza conform prevederilor Codului fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia."
 
D.p.d.v. al TVA, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile numai in baza originalului facturii primite de la furnizor/prestator conform prevederilor art. 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin. (1) lit. a) din Codul fiscal

"(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;"


Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 69 alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol

"69. (1) Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.
    (2) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal. In cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, in cazul achizitiilor prevazute la art. 297 alin. (3) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 297 alin. (2) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare."


Conform prevederilor art. 4 alin. (6) din OUG nr. 120/2021 modificata si completata prin Legea nr.  139 din 17 mai 2022, exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor "(6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor."
 
Astfel, la primirea facturii in format pdf este recomandabil sa efectuati inregistrarea:

  • cheltuielilor in debitul contului 471;
  • sumei TVA deductibile in debitul contului 4428 analitic TVA neexigibil factura neconforma.

De exemplu, in cazul unei facturi de prestari servicii consultanta, se efectueaza inregistrarea contabila:
                                                  = 401
471
"Cheltuieli inregistrate in avans"
sau
473
"Decontari din operatiuni
in curs de clarificare"
4428
"TVA neexigibila documente neconforme"
 
Valoarea acestei facturi se poate evidentia d.p.d.f.. fiscal intr-un jurnal pentru cumparari distinct, aferent achizitiilor pentru care se amana exercitarea dreptului de deducere datorita neconformitatii documentului de achizitie (factura in format pd), dar nu se amana raportarea valorii facturii pdf in declaratia informativa cod 394 deoarece prin O.P.A.N.A.F. nr. 3769/2015 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA

"Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente."
 
La primirea facturii prin sistemul RO e-factura, descarcata prin SPV sub forma fisierului xml, atat cheltuiala, cat si suma TVA deductibila devine exigibila. In acest caz, valoarea facturii primite de raporteaza d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300 la randul 34 alocat pentru "Regularizari taxa dedusa".


D.p.d.v. contabil se efectueaza inregistrarea contabila:
628                                                   = 471
"Cheltuieli servicii consultanta"           "Cheltuieli inregistrate in avans"
4426                                                 = 4428
"TVA deductibila"                                 "TVA neexigibila documente neconforme" 




Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016