Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tranzactii B2G. Aspecte privind transmiterea facturilor prin SPV

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Aug. 2022
Tranzactii B2G. Aspecte privind transmiterea facturilor prin SPV
Tags: spv, utilzare spv in relatia b2g, facturi electronice

In relatia B2G incepand cu luna iulie 2022 este obligatorie transmiterea prin SPV a facturilor care se supun legii achizitiilor, rezulate din contracte/comenzi pe Legea 99. Cum procedam in situatia in care furnizorii de produse/servicii/lucrari atribuite conform Legii 99, au transmis si incepand cu 01.07.2022 doar facturile fizice, ca si pana acum, fara sa le incarce in SPV.

Putem inregistra in evidenta contabila si implicit in decontul de TVA aceste facturi si sa beneficiem de deducerea TVA? Pot fi platite aceste facturi chiar daca nu sunt incarcate in SPV?

Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga: 

Potrivit art 4 alin 6 din Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea
,,Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor’’.

Conform art 299 alin 1 din Codul fiscal - Conditii de exercitare a dreptului de deducere:

,,(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;
b) pentru taxa aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau, dar pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei, conform art. 307 alin. (2) - (6), sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319 sau documentele prevazute la art. 320 alin. (1);
c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punctul de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize;
d) pentru taxa datorata pentru importul de bunuri efectuat conform art. 326 alin. (4) si (5), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor in scopuri de taxa, precum si suma taxei datorate. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa inscrie taxa pe valoarea adaugata ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea;
e) pentru taxa aferenta unei achizitii intracomunitare de bunuri, sa detina o factura sau documentul prevazut la art. 320 alin. (1);
f) pentru taxa aferenta unei operatiuni asimilate cu o achizitie intracomunitara de bunuri, prevazuta la art. 273 alin. (2) lit. a), sa detina documentul prevazut la art. 319 alin. (9), emis in statul membru din care bunurile au fost transportate ori expediate, sau documentul prevazut la art. 320 alin. (1)’’.

Potrivit pct 69 alin 2 din Normele metodologice date in aplicarea art 299 CF:

,,Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal’’.
 
Asadar, pentru justificarea TVA este nevoie de detinerea exemplarului original al facturii, care, in cazul e_facturii si in virtutea OUG 120/2021, il reprezinta fisierul xml insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
Pana la aparitia unor precizari suplimentare de la Ministerul Finantelor,  exista un risc de neacordare a dreptului de deducere a TVA, cu toate ca din jurisprudenta europeana rezulta faptul ca nu poate fi ingradit dreptul de deducere a TVA atata timp cat cerintele de fond ale operatiunii in cauza sunt indeplinite.
 
Opinia mea este ca si in situatia in care nu primiti facturile prin SPV (in mod electronic) aveti obligatia sa le inregistrati in evidenta contabila, insa trebuie sa informati furnizorul despre obligatia transmiterii in mod electronic.
 
In ceea ce priveste dreptul de deducere, v-am oferit informatiile necesare in baza legislatiei la momentul actual, iar in ceea ce priveste plata acestor facturi nu am gasit prevederi legale care sa interzica plata unor facturi care nu sunt primite prin SPV (sub rezerva existentei unor posibile precizari/norme/instructiuni interne special pentru institutii publice, de care nu am cunostinta).

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tranzactii B2G. Aspecte privind transmiterea facturilor prin SPV":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016