Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 06 Nov. 2020 Exclusiv
O societate din Romania are un client in Marea Britanie care doreste ca produsele sa fie livrate in Pakistan. Care e regimul de TVA in acest caz si ce documente sunt necesare pentru aplicarea scutirii de TVA?
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga:
Potrivit Ordinul MFP nr. 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificat si completat prin Ordinul 2148/2020:
,,(1) Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de furnizor sau de alta persoana in contul sau. Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Uniunii Europene in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul. Potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, furnizorul poate face transportul bunurilor in afara Uniunii Europene cu mijloace proprii sau poate apela la o alta persoana pentru efectuarea transportului, cum ar fi, de exemplu, un transportator sau o casa de expeditii’’.
Prin urmare, find vorba de un export de bunuri (livrare din Romania in Pakistan), operatiunea este scutita de TVA, documentele prin care se justifica aceasta scutire fiind prevazute la alin 2 al art 294:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire; sau
3. in cazul produselor accizabile deplasate in regim suspensiv de accize utilizand EMCS, raportul de export inaintat expeditorului prin care se atesta faptul ca produsele accizabile au parasit teritoriul UE.
(4) In cazul in care furnizorul este stabilit in Uniunea Europeana, dar nu are calitatea de exportator din punct de vedere vamal, pentru justificarea scutirii de TVA este necesar ca acesta sa detina declaratia vamala de export, in care datele sale de identificare si seria si/sau numarul facturii emise de acesta pentru livrarea bunurilor transportate in afara Uniunii Europene sa fie mentionate in caseta 44’’

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Foarte importanta este si prevederea de la alin (5) care a fost introdusa prin Ordinul MFP 2148/2020, conform careia: ,,In situatia in care iesirea bunurilor de pe teritoriul Uniunii Europene nu poate fi justificata cu documentele prevazute la alin. (2) lit. b), exportatorul poate sa dovedeasca iesirea efectiva a bunurilor de pe teritoriul Uniunii Europene prin alte mijloace de proba, astfel cum s-a pronuntat Curtea de Justitie a Uniunii Europene in Cauza C-275/18 «Milan Vins»’’.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Export de bunuri. Tratament fiscal TVA":
Rating:
Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Prestari servicii pe teritoriul Romaniei. TRATAMENT FISCAL TVACe TRATAMENT FISCAL TVA se aplica pentru achizitie bun din stat membru, furnizor in regim special de scutire?Arenda platita in natura. TRATAMENT FISCAL TVATRATAMENT FISCAL TVA pentru servicii de transport marfa - client externDespagubiri pentru pierderi pe parcursul transportului. TRATAMENT FISCAL TVA si inregistrari contabileUltimele articole
TRATAMENT FISCAL TVA aplicabil despagubirilor: Documente si monografie contabilaRefacturare cheltuieli amenda. Care este tratamentul fiscal TVA?Importuri de bunuri dintr-un stat non-UE. TRATAMENT FISCAL TVATRATAMENT FISCAL TVA pentru refacturare cheltuieliCadou oferit partenerilor de afaceri. TRATAMENT FISCAL TVA
Mai multe articole despre tratament fiscal tva
Articole similare
Avans incasat si nefacturat. Perioada fiscala pentru TVALivrare intracomunitara de bunuri de pe teritoriul unui stat tert. Cum procedam?Studiu de caz: Includem TVA pe o factura de transport de marfuri destinata clientului final?Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA pentru un transport ...Studiu de caz: Transport. Facturare TVAUltimele articole
Factura emisa fara informatiile OBLIGATORII. Ce sanctiuni se aplicaExport bunuri. Documente justificative necesare pentru aplicarea scutirii de TVAJustificarea scutirii de TVA pentru exportul de bunuri. Tratament fiscal si documente necesareLivrare intracomunitara de bunuri. Documente justificative pentru scutirea de TVALivrari neimpozabile in Romania, regim contabil si fiscal TVA
Mai multe articole despre export de bunuri

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"