Tags: prejudicii, despagubire, tratament fiscal tva
Ce documente trebuie sa intocmeasca o societate pentru a putea achita legal cu titlu de despagubire, suma de 12.000 de euro, catre un client, si care este monografia contabila aferenta operatiunii respective? Despre acest subiect va discuta, in cele ce urmeaza, specialistul nostru.
O societate inregistrata ca
platitoare de TVA, avand ca obiect de activitate comert cu autoturisme usoare precum si service si reparatii efectuate acestora, a subcontractat o operatiune de reparatie tinichigerie si vopsire a unui autoturism primit in service de la un client, catre firma Conchif Metal SRL, care s-a angajat sa execute lucrarea respectiva.
In timpul in care masina se afla in reparatie/vopsire in incinta firmei Conchif Metal SRL, a avut loc un incendiu la cladirea respectiva si masina a fost distrusa complet.
In urma negocierilor dintre cele trei parti: client proprietar masina - societatea platitoare de TVA - firma subcontractata, acestea au stabilit urmatorele:
Firma subcontractata (societatea Conchif Metal SRL) va achita catre societatea platitoare de TVA (Subaru Motors Trading) suma de 10.000 de euro, cu titlu de despagubire pentru prejudiciul creat, la randul sau Subaru Motors Trading va achita catre clientul proprietar suma de 12.000 de euro, cu titlu de despagubire pentru prejudiciul creat, prin distrugerea masinii
Acordarea despagubirii de 10.000 de euro va fi platita in baza contractului dintre cele doua societati.
Intrebari:
1. Pentru suma de 10.000 de euro primita de la Conchif Metal SRL, firma Subaru Motors Trading este obligata sa emita
factura catre platitorul sumei sau nu este necesara factura si se plateste doar in baza contractului semnat?
2. In caz afirmativ, factura este nepurtatoare de TVA fiind despagubire contractuala, care este mentinunea ce trebuie trecuta pe factura operatiune neimpozabila sau operatiune scutita din punct de vedere al TVA?
3. In caz afirmativ, la ce rand se inregistreaza factura respectiva in
decontul de TVA?
4. In cazul raspunsului negativ, in lipsa facturii, prin ce articole contabile se inregistreaza despagubirea primita, in contabilitate.
5. Ce documente trebuie sa intocmeasca la randul sau Subaru Motors Trading, pentru a putea achita legal cu titlu de despagubire, suma de 12.000euro, catre clientul proprietar al autoturismului respectiv si care este monografia contabila aferenta operatiunii respective?
Raspunsul specialistului
In situatia in care prin contractul cadru de reparatii auto incheiat cu fiecare beneficiar nu este prevazuta o clauza distincta referitoare la prejudiciile posibile suportate de catre prestator, din vina sa, pentru plata despagubirii, Subaru Motors Trading trebuie sa incheie, la randul sau, cu proprietarul autoturismului distrus, un contract din care sa rezulte:
imprejurarile in care autoturismul a fost distrus;
dovada distrugerii (proces verbal pompieri, politie);
plata prejudiciului prin intelegere amiabila;
cuantumul prejudiciului creat de prestator, solicitat de proprietarul autoturismului sau modul de evaluare a prejudiciului stabilit de catre un tert (agent constatator);
orice alte documente din care sa rezulte faptul ca autoturismul este distrus/avariat, ca poate fi repus in circulatie sau ca trebuie radiat din circulatie.
Referitor la intrebarile formulate, raspund punctual:
1) pentru suma de 10.000euro primita de la Conchif Metal SRL, firma Subaru Motors Trading nu este obligata sa emita factura deoarece suma de 10.000 euro nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederilor art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii", alin. (4) lit. b) din Codul fiscal "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …… b) sumele reprezentand ……. orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;"
2) Practic, suma respectiva nu reprezinta contravaloarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, motiv pentru care factura nu trebuie emisa conform prevederilor art. 319 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal "Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate; "
Totusi, emiterea facturii nu este interzisa, caz in care poate fi emisa prin inscrierea mentiunii "recuperare prejudiciu conform contract nr. /data", si a bazei legale "Legea nr. 227/2015 art. 286 alin. (4) lit. b)" . Avand in vedere ca nu intra in baza de impozitare TVA, in factura emisa nu trebuie inscrisa mentiunea neimpozabil sau scutit deoarece contravaloarea unui serviciu neimpozabil sau a un serviciu scutit intra in baza de impozitare, dar prestatorul nu trebuie sa colecteze TVA. Daca ar fi fost contravaloarea unei livrari de bun sau a unei prestari de servicii, baza de impozitare ar fi fost determinata in functie de contrapartida obtinuta, aspect reglementat prin art. 286 alin. (1) lit. a) "(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:
a) pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni;" Deci, in baza de impozitare intra contravaloarea unui bun sau a unui serviciu, spre deosebire de un prejudiciu care nu intra in baza de impozitare TVA.
3) Avand in vedere ca prejudiciul nu intra in baza de impozitare a TVA, valoarea facturii emise nu se raporteaza, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394. Referitor la decontul de TVA, am in vedere prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 2227/2019 din 12 august 2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" prin care se reglementeaza faptul ca "Nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila." Prin declaratia informativa cod 394 se raporteaza doar operatiunile taxabile. Orice operatiune taxabila intra in baza de impozitare a TVA spre deosebire de valoarea unui prejudiciu/daune care nu intra in baza de impozitare TVA.
4) In lipsa facturii, despagubirea primita, dar si despagubirea acordata se inregistreaza in baza contractului incheiat si a extrasului de cont bancar prin inregistrarile contabile:
- primirea/incasarea prejudiciului:
5121 = 7581
"Conturi in lei" "Venituri din despagubiri, amenzi si
penalitati "
sau
461 = 7581
"Debitori" "Venituri din despagubiri, amenzi
si penalitati "
si
5121 = 461
"Conturi in lei" "Debitori "
- plata prejudiciului adus clientului:
6581 = 5121
"Despagubiri, amenzi si penalitati" "Conturi in lei"
sau
6581 = 462
"Despagubiri, amenzi si penalitati" "Creditori"
si
462 = 5121
"Creditori" "Conturi in lei"
La efectuarea inregistrarii contabile trebuie sa aveti in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 2.4 "Principii generale de raportare financiara" pct. 53 alin. (3) conform carora "Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli. "
In situatia in care clarificarea acestei situatii atipice dureaza mai mult din punct de vedere cronologic, in vederea negocierii intre parti, se recomanda ca, in prima etapa, prejudiciul cuvenit/de primit si prejudiciul datorat/de plata, sa fie inregistrat pe cheltuieli si venituri anticipate urmand ca, in a doua etapa sa fie decontat pe cheltuieli/venituri de exploatare, dupa solutionarea litigiului amiabil/in instant, la momentul incasarii/platii. De exemplu:
- prejudiciul de incasat si incasat efectiv:
461 = 472
"Debitori " "Venituri inregistrate in avans"
5121 = 461
"Conturi in lei" "Debitori "
concomitent cu decontarea pe venituri din exploatare:
472 = 7581
"Venituri inregistrate in avans" "Venituri din despagubiri, amenzi si
penalitati "
- prejudiciul de platit si platit efectiv:
471 = 462
"Cheltuieli inregistrate in avans" "Creditori"
462 = 5121
"Creditori" "Conturi in lei"
concomitent cu decontarea pe cheltuieli de exploatare:
6581 = 462
"Despagubiri, amenzi si penalitati" "Creditori"
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitia si revanzarea brazilor de Craciun
Intrebare:
Societatea noastra doreste sa achizitioneze de la o persoana fizica, fara nicio forma de organizare, brazi in vederea revanzarii lor catre alte societati. Care sunt documentele care trebuie sa le folosim? Este suficient borderoul de achizitie pentru intrare in gestiune? Pentru iesirea din gestiune este suficienta factura? In opinia noastra, acesti brazi nu intra in sfera materialului lemnos, este corecta abordarea noastra?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru tranzactii intracomunitare
Intrebare:
O societate cod caen 2562 cu un singur angajat, doreste sa prestezi servicii de sudura pe teritoriul Olandei. Care este posibilitatea de a emite factura cu tva 0 (taxare inversa), firma este neplatitoare de TVA in tara, iar beneficiarul este persoana impozabila (cu TVA verificat in vies). Daca obtine cod de TVA intracomunitar poate factura cu taxare inversa, prestarea de serviciu este in Olanda? Care este modalitatea si ce presupune acest cod?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<In Sistemul RO e-Transport se declara doar componenta de transport rutier
Intrebare:
Ne confruntam cu doua situatii distincte in ceea ce priveste emiterea codului UIT, unde avem nevoie de consultanta dumneavoastra:
- soseste din spatiul unional o marfa - achizitie (piese de schimb) pentru o nava sub pavilion Malta: furnizor din UE, cumparator din UE. Nava se afla la cheu in Romania pentru reparatii. Documentele comerciale se vor intocmi astfel: furnizor companie europeana (inregistrata in Germania) - destinatar (in CMR) nava sub pavilion Malta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia de emitere a facturilor
Intrebare:
Daca noi vindem giftcarduri online prin intermediul site-ului nostru conectat la o alta platforma si nu avem posibilitatea de a controla informatiile colectate si nici modalitatea de a emite factura automat, neavand toate informatiile necesare, ce putem face? Cum putem declara veniturile? Avand in vedere ca datele colectare sunt doar numele si prenumele, adresa de email si suma platita. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<