Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal TVA aplicabil despagubirilor: Documente si monografie contabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: prejudicii, despagubire, tratament fiscal tva

Ce documente trebuie sa intocmeasca o societate pentru a putea achita legal cu titlu de despagubire, suma de 12.000 de euro, catre un client, si care este monografia contabila aferenta operatiunii respective? Despre acest subiect va discuta, in cele ce urmeaza, specialistul nostru.

O societate inregistrata ca platitoare de TVA, avand ca obiect de activitate comert cu autoturisme usoare precum si service si reparatii efectuate acestora, a subcontractat o operatiune de reparatie tinichigerie si vopsire a unui autoturism primit in service de la un client, catre firma Conchif Metal SRL, care s-a angajat sa execute lucrarea respectiva.
 
In timpul in care masina se afla in reparatie/vopsire in incinta firmei Conchif Metal SRL, a avut loc un incendiu la cladirea respectiva si masina a fost distrusa complet.
 
In urma negocierilor dintre cele trei parti: client proprietar masina - societatea platitoare de TVA - firma subcontractata, acestea au stabilit urmatorele:
 
Firma subcontractata (societatea Conchif Metal SRL) va achita catre societatea platitoare de TVA (Subaru Motors Trading) suma de 10.000 de euro, cu titlu de despagubire pentru prejudiciul creat, la randul sau Subaru Motors Trading va achita catre clientul proprietar suma de 12.000 de euro, cu titlu de despagubire pentru prejudiciul creat, prin distrugerea masinii
 
Acordarea despagubirii de 10.000 de euro va fi platita in baza contractului dintre cele doua societati.
 
Intrebari:
 
1. Pentru suma de 10.000 de euro primita de la Conchif Metal SRL, firma Subaru Motors Trading este obligata sa emita factura catre platitorul sumei sau nu este necesara factura si se plateste doar in baza contractului semnat?
 
2. In caz afirmativ, factura este nepurtatoare de TVA fiind despagubire contractuala, care este mentinunea ce trebuie trecuta pe factura operatiune neimpozabila sau operatiune scutita din punct de vedere al TVA?
 
3. In caz afirmativ, la ce rand se inregistreaza factura respectiva in decontul de TVA?
 
4. In cazul raspunsului negativ, in lipsa facturii, prin ce articole contabile se inregistreaza despagubirea primita, in contabilitate.
 
5. Ce documente trebuie sa intocmeasca la randul sau Subaru Motors Trading, pentru a putea achita legal cu titlu de despagubire, suma de 12.000euro, catre clientul proprietar al autoturismului respectiv si care este monografia contabila aferenta operatiunii respective?

Raspunsul specialistului

In situatia in care prin contractul cadru de reparatii auto incheiat cu fiecare beneficiar nu este prevazuta o clauza distincta referitoare la prejudiciile posibile suportate de catre prestator, din vina sa, pentru plata despagubirii, Subaru Motors Trading trebuie sa incheie, la randul sau, cu proprietarul autoturismului distrus, un contract din care sa rezulte: 
imprejurarile in care autoturismul a fost distrus;
dovada distrugerii (proces verbal pompieri, politie);
plata prejudiciului prin intelegere amiabila;
cuantumul prejudiciului creat de prestator, solicitat de proprietarul autoturismului sau modul de evaluare a prejudiciului stabilit de catre un tert (agent constatator);
orice alte documente din care sa rezulte faptul ca autoturismul este distrus/avariat, ca poate fi repus in circulatie sau ca trebuie radiat din circulatie.
 
Referitor la intrebarile formulate, raspund punctual:
 
1) pentru suma de 10.000euro primita de la Conchif Metal SRL, firma Subaru Motors Trading nu este obligata sa emita factura deoarece suma de 10.000 euro nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederilor art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii", alin. (4) lit. b) din Codul fiscal "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …… b) sumele reprezentand ……. orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;"
 
2) Practic, suma respectiva nu reprezinta contravaloarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, motiv pentru care factura nu trebuie emisa conform prevederilor art. 319 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal "Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate; "
 
Totusi, emiterea facturii nu este interzisa, caz in care poate fi emisa prin inscrierea mentiunii "recuperare prejudiciu conform contract nr. /data", si a bazei legale "Legea nr. 227/2015 art. 286 alin. (4) lit. b)" . Avand in vedere ca nu intra in baza de impozitare TVA, in factura emisa nu trebuie inscrisa mentiunea neimpozabil sau scutit deoarece contravaloarea unui serviciu neimpozabil sau a un serviciu scutit intra in baza de impozitare, dar prestatorul nu trebuie sa colecteze TVA. Daca ar fi fost contravaloarea unei livrari de bun sau a unei prestari de servicii, baza de impozitare ar fi fost determinata in functie de contrapartida obtinuta, aspect reglementat prin art. 286 alin. (1) lit. a) "(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:
a) pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni;" Deci, in baza de impozitare intra contravaloarea unui bun sau a unui serviciu, spre deosebire de un prejudiciu care nu intra in baza de impozitare TVA. 
 
3) Avand in vedere ca prejudiciul nu intra in baza de impozitare a TVA, valoarea facturii emise nu se raporteaza, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394. Referitor la decontul de TVA, am in vedere prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 2227/2019 din 12 august 2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" prin care se reglementeaza faptul ca "Nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila." Prin declaratia informativa cod 394 se raporteaza doar operatiunile taxabile. Orice operatiune taxabila intra in baza de impozitare a TVA spre deosebire de valoarea unui prejudiciu/daune care nu intra in baza de impozitare TVA. 
 
 
4) In lipsa facturii, despagubirea primita, dar si despagubirea acordata se inregistreaza in baza contractului incheiat si a extrasului de cont bancar prin inregistrarile contabile:
 
- primirea/incasarea prejudiciului:
5121                                                  = 7581 
"Conturi in lei"                                     "Venituri din despagubiri, amenzi si 
                                                              penalitati "
sau 
461                                                        = 7581 
"Debitori"                                                 "Venituri din despagubiri, amenzi  
                                                                    si penalitati "
  si 
  5121                                                   = 461
"Conturi in lei"                                        "Debitori "
 
- plata prejudiciului adus clientului:
6581                                                     = 5121 
"Despagubiri, amenzi si penalitati"         "Conturi in lei"
 
sau 
 6581                                                     = 462 
"Despagubiri, amenzi si penalitati"         "Creditori"
 
si 
462                                                        = 5121 
"Creditori"                                                "Conturi in lei"
 
La efectuarea inregistrarii contabile trebuie sa aveti in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 2.4 "Principii generale de raportare financiara" pct. 53 alin. (3) conform carora "Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli. "
 
In situatia in care clarificarea acestei situatii atipice dureaza mai mult din punct de vedere cronologic, in vederea negocierii intre parti, se recomanda ca, in prima etapa, prejudiciul cuvenit/de primit si prejudiciul datorat/de plata, sa fie inregistrat pe cheltuieli si venituri anticipate urmand ca, in a doua etapa sa fie decontat pe cheltuieli/venituri de exploatare, dupa solutionarea litigiului amiabil/in instant, la momentul incasarii/platii. De exemplu:
 
- prejudiciul de incasat si incasat efectiv:
 
461                                                  = 472
"Debitori "                                          "Venituri inregistrate in avans"
 
5121                                                 = 461
"Conturi in lei"                                    "Debitori "
 
concomitent cu decontarea pe venituri din exploatare:
472                                                   =  7581
"Venituri inregistrate in avans"           "Venituri din despagubiri, amenzi si 
                                                              penalitati "
 
- prejudiciul de platit si platit efectiv:
471                                                    = 462 
"Cheltuieli inregistrate in avans"         "Creditori"
 
            462                                                    =  5121
            "Creditori"                                             "Conturi in lei"
 
concomitent cu decontarea pe cheltuieli de exploatare:
6581                                                     = 462 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal TVA aplicabil despagubirilor: Documente si monografie contabila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016