Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Sfatul Comisiei pentru a asigura accesul statelor membre efectiv la justitie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, comisia europeana, acces justitie, despagubire

Comisia Europeana a prezentat o serie de principii comune, fara caracter obligatoriu, privind mecanismele de actiune colectiva in despagubire in statele membre, astfel incat cetatenii si intreprinderile sa isi poata asigura respectarea drepturilor care le sunt conferite prin legislatia Uniunii Europene, in cazul in care acestea au fost incalcate.



Recomandarea isi propune sa asigure o abordare orizontala coerenta in materie de actiuni colective in despagubire in Uniunea Europeana, insa fara armonizarea sistemelor existente in statele membre.

Mecanismele nationale de actiune in despagubire ar trebui sa fie disponibile in diferite domenii in care legislatia UE acorda drepturi cetatenilor si intreprinderilor, in special in ceea ce priveste protectia consumatorilor, concurenta, protectia mediului si serviciile financiare.

Prin recomandarea adresata statelor membre de a pune in aplicare mecanisme nationale de actiune colectiva, Comisia doreste sa imbunatateasca accesul la justitie si, in acelasi timp, sa asigure garantii procedurale adecvate, astfel incat sa se evite introducerea abuziva de actiuni in justitie. Recomandarea completeaza propunerea de directiva privind actiunile in despagubire in domeniul dreptului concurentei si va ajuta persoanele prejudiciate de incalcarea normelor antitrust sa obtina o reparare a prejudiciului prin intermediul actiunilor in instanta existente in statele membre.

Recomandarea invita statele membre sa instituie mecanisme de actiuni colective in despagubire, in timp ce directiva lasa statelor membre optiunea de a introduce sau nu actiuni colective in despagubire in contextul asigurarii respectarii la nivel privat a normelor in domeniul concurentei.

"Statele membre au traditii juridice foarte diverse in domeniul actiunilor colective in despagubire si Comisia doreste sa respecte aceasta diversitate. Obiectul initiativei noastre este de a spori coerenta atunci cand se aplica dreptul UE", a declarat dna Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. "Aceasta recomandare reprezinta o abordare echilibrata, care vizeaza imbunatatirea accesului la justitie al cetatenilor si care se distinge de modelul american de actiuni colective (asa numitele "class actions"), evitandu-se riscul introducerii unor cereri neintemeiate sau al introducerii abuzive de actiuni in justitie."

Joaquín Almunia, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil de politica in domeniul concurentei, a declarat: "Atunci cand sunt victime ale incalcarii normelor in domeniul concurentei, atat cetatenii, cat si intreprinderile - in special IMM-urile - se confrunta adeseori cu obstacole puternice pentru obtinerea unei reparatii efective. Pentru depasirea acestor dificultati, am propus o directiva cu privire la actiunile in despagubire in cazuri de incalcare a normelor de concurenta. Un prejudiciu poate afecta mai multe persoane prejudiciate, de aceea ar trebui sa existe si mecanisme de actiune colectiva in despagubire. In consecinta, prezenta recomandare constituie o completare utila, care trimite un mesaj clar statelor membre."

Comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg, a adaugat: "Facem un pas important catre un cadru al UE pentru actiunile colective in despagubire. Invitam toate statele membre ale UE sa ofere consumatorilor din UE instrumentele necesare pentru ca acestia sa isi poata asigura respectarea drepturilor si sa fie despagubiti pentru prejudiciul cauzat de actele de incalcare a dreptului UE. Statele membre trebuie sa se asigure ca procedurile de actiune colectiva in despagubire sunt corecte, echitabile, rapide si fara costuri prohibitive."

Principiile de baza ale recomandarii Comisiei

Recomandarea Comisiei invita toate statele membre sa dispuna de sisteme nationale de actiune colectiva in despagubire si stabileste o serie de principii europene comune, pe care aceste sisteme ar trebui sa le respecte:

-    statele membre ar trebui sa dispuna de un sistem de actiuni colective in despagubire in baza carora persoanele fizice si juridice sa beneficieze de hotarari judecatoresti care sa puna capat actelor de incalcare a drepturilor de care beneficiaza in temeiul dreptului UE ("actiuni in incetare") si sa solicite despagubiri pentru prejudicii cauzate de astfel de incalcari ("repararea prejudiciului"), in situatia in care un numar mare de persoane sunt afectate de aceleasi practici ilegale;

-    statele membre trebuie sa se asigure ca procedurile de actiune colectiva in despagubire sunt corecte, echitabile, rapide si fara costuri prohibitive;

-    sistemele de actiune colectiva ar trebui, ca regula generala, sa se bazeze pe principiul "opt-in" (optiunea de a participa), conform caruia cei care doresc sa se constituie ca parti reclamante isi exprima direct consimtamantul. Orice exceptie de la acest principiu, prevazuta prin lege sau prin hotarare judecatoreasca, trebuie sa fie temeinic justificata de motive legate de buna administrare a justitiei. In paralel, recomandarea subliniaza necesitatea de a se furniza informatii oricaror potentiali reclamanti care ar dori sa adere la actiunea colectiva;

    Comisia recomanda garantii procedurale importante de natura sa asigure ca nu exista elemente ce pot incuraja recursul abuziv la sistemele de actiune colectiva in despagubire. Statele membre ar trebui, de exemplu, sa nu permita onorarii legate de obligatia de rezultat, intrucat exista riscul de a se crea un stimulent pentru abuzuri. In plus, entitatile care ii reprezinta pe reclamanti nu trebuie sa aiba scop lucrativ, astfel incat sa existe certitudinea ca aceste entitati urmaresc exclusiv interesul persoanelor afectate in urma unor daune colective. Un alt mod de a impiedica introducerea abuziva de actiuni in justitie este interzicerea daunelor punitive care, de obicei, sporesc interesele economice aflate in joc in astfel de actiuni. In schimb, reclamantii ar trebui sa fie despagubiti integral, atunci cand instanta confirma ca cererile lor sunt intemeiate;

-    in litigiile colective, rolul central ar trebui sa fie indeplinit de judecator, care ar trebui sa gestioneze in mod eficient cauza si sa fie vigilent cu privire la orice posibile abuzuri. Comisia nu a exclus finantarea de catre terte parti in cazul actiunilor colective in despagubire la nivel european, dar propune conditii legate in special de transparenta, prin care sa se asigure ca nu exista niciun conflict de interese;

-    de asemenea, recomandarea promoveaza mecanismele alternative de solutionare a litigiilor, cu conditia ca partile sa adere la aceasta posibilitate in mod consensual.


Urmatoarele etape: recomandarea invita statele membre sa instituie masuri corespunzatoare in cel mult doi ani. Comisia, dupa maximum doi ani de la punerea in aplicare a recomandarii, va efectua o evaluare a starii de fapt pe baza rapoartelor anuale ale statelor membre, pentru a stabili daca sunt necesare masuri suplimentare menite sa consolideze abordarea orizontala reflectata in recomandare.

Context

Ce sunt actiunile colective in despagubire si de ce sunt necesare

Actiunile colective in despagubire reprezinta un mecanism care permite, din ratiuni de economie procedurala si/sau de eficacitate a procesului de asigurare a respectarii legii, ca mai multe actiuni individuale (avand drept obiect aceeasi incalcare) sa se constituie intr-o singura actiune in instanta. Actiunile colective in despagubire reprezinta un concept amplu, care include actiunea in incetare (actiuni care urmaresc sa se puna capat comportamentului ilegal) si repararea prejudiciului (actiuni care urmaresc plata despagubirilor pentru prejudiciul cauzat). In acelasi timp, trebuie sa se faca o distinctie clara intre acestea si tipul de actiuni colective frecvent intalnite in cadrul sistemului juridic din SUA (asa-numitele "class actions"). In Europa, unele state membre au introdus proceduri in materie de actiuni colective in despagubire, insa aceste proceduri difera foarte mult de la un stat membru la altul.

Comisia, in calitatea sa de autoritate publica si de gardian al tratatelor UE, asigura respectarea legislatiei UE. In paralel, persoanele fizice, intreprinderile si entitatile care reprezinta interesele diferitelor grupuri ale societatii pot solicita in fata instantelor nationale respectarea drepturilor de care beneficiaza in temeiul dreptul UE. In unele cazuri, incalcarea dreptului UE poate declansa mai multe actiuni individuale in instanta. In aceste cazuri, actiunea colectiva in despagubire poate completa actiunea autoritatilor publice de asigurare a respectarii legislatiei. Actuala legislatie a UE prevede deja posibilitatea introducerii de actiuni colective in incetare in domeniul legislatiei privind protectia consumatorilor, dar sistemele juridice nationale difera considerabil in ceea ce priveste pietele financiare, concurenta, protectia mediului, precum si alte domenii de drept.

Situatia difera si mai mult de la un stat membru la altul atunci cand mai multi consumatori sau mai multe intreprinderi doresc sa solicite despagubiri in acelasi caz. In pregatirea recomandarii sale, Comisia a efectuat, in 2011, o ampla consultare publica pentru a evalua daca si in ce conditii o abordare europeana cu privire la actiunile colective in despagubire poate aduce valoare adaugata pentru cetatenii si intreprinderile europene. De asemenea, Comisia a tinut seama de Rezolutia Parlamentului European referitoare la "O abordare europeana coerenta in materie de actiuni colective in despagubire", solicitand adoptarea unui cadru orizontal pentru actiunile colective in despagubire.

Masurile adoptate de Comisie in domeniul actiunilor colective in despagubire

Comisia a lucrat mai multi ani la elaborarea de norme europene privind actiunile colective in despagubire in domeniul dreptului consumatorilor si al concurentei. Comisia a adoptat, in 2005, o Carte verde privind actiunile in despagubire declansate de incalcarea normelor antitrust si, in 2008, o Carte alba, in ambele fiind inclus un capitol privind actiunile colective in despagubire. In 2011, Comisia a efectuat o consultare publica, in cursul careia aproximativ 300 de institutii si experti, precum si 10 000 de cetateni si-au exprimat punctul de vedere asupra cadrului european pentru actiunile colective in despagubire. In urma consultarii publice a reiesit ca exista divergente de opinii intre partile interesate, precum si nevoia unor solutii echilibrate.


Sursa: Comisia Europeana







Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016