Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In primele opt luni, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a platit despagubiri de 4,55 mil lei. Fondul dispune de 25 milioane euro. Soferii implicati in accidente cauzate de automobile fara RCA ...
In primele opt luni, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a platit despagubiri de 4,55 mil lei. Fondul dispune de 25 milioane euro.Soferii implicati in accidente cauzate de automobile fara RCA isi pot repara masina cu bani de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS). Fondul nu despagubeste o parte din dauna in valoare de 100 euro, echivalent in lei, care reprezinta fransiza. Asta inseamna ca pagubele sub acest nivel vor fi achitate de soferul pagubit. In prezent, parcul auto national este de 5,31 milioane vehicule. "Toate aceste masini figureaza ca fiind inmatriculate, dar nu exista o statistica cu cate mai sunt practic in circulatie", au declarat pentru gandul reprezentanti din Directia Permise de Conducere. Avand in vedere ca in prezent gradul de acoperire cu RCA este de 85-90%, rezulta ca posibilitatea de a fi implicat intr-un accident cu soferul unei masini fara RCA este destul de mare, fiind vorba despre peste jumatate de milion de astfel de autovehicule.
Cum si cati bani poti obtine. Care sunt etapele, pas cu pas
Pentru a obtine banii, cererea de despagubire trebuie depusa la sediul FPVS sau la orice sucursala ori agentie a firmelor de asigurare care au dreptul sa vanda RCA. Cererea, al carei model se gaseste pe site-ul fpvs.ro, trebuie insotita de documente din care sa rezulte ca vehiculul vinovat a ramas neidentificat sau nu era asigurat RCA. Aceste documente trebuie depuse in original, dar, intr-o prima etapa, ele pot fi transmise prin fax sau prin email la Fond. In 90 de zile de la depunerea cererii de despagubire, Fondul achita despagubirea sau ofera un raspuns motivat pentru care a respins plata despagubirilor.
O persoana pagubita poate sa apeleze la FPVS in termenul general de prescriptie, de trei ani de la data accidentului. Suma medie platita de Fond pentru un dosar, in acest an, a fost de 27.571 lei, valoarea incluzand atat despagubiri materiale, cat si pentru vatamari corporale. "Valoarea daunei platite a crescut in acest an pentru ca instantele au tendinta de a majora nivelul despagubirilor hotarate pentru daune morale", a declarat pentru gandul Ovidiu Ciobanu, presedintele FPVS.
Infiintat in februarie 2006, FPVS a strans pana acum circa 25 milioane euro, din contributiile de 0,3% varsate de societatile de asigurari care practica RCA. De mentionat ca Fondul nu plateste despagubiri in cazul celor care isi gasesc masina lovita in parcare, precum si in cazul accidentelor provocate de pietoni, biciclisti, carute sau orice alte vehicule care nu aveau obligatia legala de a incheia o asigurare RCA. "Existenta Fondului nu inseamna ca cei care au obligatia de a se asigura RCA pot sa ignore aceasta obligatie, pentru ca in cazul in care provoaca accidente ei vor trebui sa restituie Fondului cheltuielile cu despagubirile platite plus alte cheltuieli legate de instrumentarea si lichidarea daunelor si dobanda legala aferenta. In concluzie, este mai scump sa nu iti faci asigurare RCA", a conchis Ciobanu.
Sursa: MEDIAFAX.RO
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Masuri intensificate de control in ce priveste emiterea de bonuri fiscale. Ce pregateste ANAF?Efecte negative posibile dupa reducerea TVA. Care sunt concluziile dupa noile preturi?Guvernul introduce folosirea semnaturii electronice la incheierea CIM, a actelor aditionale, dar si pentru intocmirea inscrisurilor din domeniuTrecere la neplatitor de TVA. Ajustare TVA imobileCare sunt cele mai importante noutati legislative din perioada 13 -19.02.2015?Ultimele articole
Afirmatii eronate aparute in presa privind aplicarea OUG 107/2024. Care este pozitia ANAFFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileCum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaSalariu minim brut pe tara, MAJORAT din ianuarie 2025. La ce suma va ajungeArticole similare
Controale in domeniul TRANSPORTURILOR rutiere: incalcari ale legislatiei in vigoare si dezechilibre in relatia angajat - angajatorCe au de facut IMM-urile pentru a ramane competitive la nivel mondialCodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul VII - Dispozitii tranzitorii si finaleProgramul Prima masina pentru persoane fizice: Avans de 30%Foi de parcurs. Continut obligatoriu si completare corectaUltimele articole
Vanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utileMasinile cu volan pe dreapta ar putea fi INTERZISE in Romania. Care sunt exceptiileStabilirea deductibilitatii carburantului in cazul autoturismelor pe firmaCota de TVA aplicabila activitatii de intretinere corporala si fitnessRegimul TVA pentru servicii de reparatii autoturisme pentru persoane care nu sunt stabilite in RomaniaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"