Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 26 - 30 octombrie 2020, Campania nationala de control privind respectarea, de catre transportatorii rutieri, a prevederilor legale referitoare la incheierea si executarea contractelor individuale de munca, a timpului de munca si de odihna a conducatorilor auto, a legislatiei ?i a directivelor europene ce vizeaza deta?area lucratorilor in cadrul prestarii de servicii transnationale transpuse in legislatia nationala, conform unui comunicat de presa de pe site-ul institutiei.
Au fost controlati 908 angajatori și au fost aplicate 266 de sanctiuni contraventionale, dintre care amenzi in valoare de 659.000 de lei. De asemenea, s-au dispus 1.344 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate. Valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarata reprezinta 73% din totalul amenzilor aplicate, iar valoarea amenzilor aplicate pentru incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 119 din Codul muncii privind evidenta orelor de munca reprezinta 15% din totalul amenzilor aplicate.
Cu ocazia controalelor au fost identificate urmatoarele neconformitati:
- neconcordanta intre evidenta orelor de munca efectiv prestate de conducatorii auto asa cum rezulta din cardurile tahograf și evidenta orelor de munca intocmita in conformitate cu prevederile art. 119 din Codul muncii;
- neacordarea sporurilor privind munca efectuata in timpul repausului saptamanal, munca de noapte, orele suplimentare, concediul de odihna etc.;
- nerespectarea prevederilor art. 16 alin. 1) și alin. 2) din Codul muncii, privind obligatia angajatorului de incheiere a contractului individual de munca anterior inceperii activitatii de catre salariat și neinregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor a contractului individual de munca, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- neinitierea negocierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate;
- nerespectarea clauzelor contractului individual de munca cu timp partial;
- nerespectarea prevederilor art. 6 alin. 3) din OG nr. 37/2007, privind obligatia de a
"Tinand cont de impactul social si de urmarile care pot avea loc in cazul unui accident rutier, ca o consecinta a activitatii intense desfasurate de catre conducatorii auto, a numarului mare de ore pe care aceÈ™tia le desfasoara la locul de munca, cat si a stresului cu care se confrunta, È™i, intrucat multe sindicate si patronate din domeniul transportului rutier È™i organizatii nonguvernamentale sesizeaza aspecte legate de activitatea conducatorilor auto, periodic, Inspectia Muncii organizeaza campanii nationale de control la angajatorii din domeniul rutier. De asemenea, am avut in vedere neconformitatile constatate cu ocazia controalelor efectuate la operatori de transport rutier cu privire la timpul de munca al conducatorilor auto conform datelor extrase din cartelele tahografice comparativ cu evidenta orelor de munca prestate, ceea ce impune verificarea modului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto si de utilizare a aparatelor de inregistrare a activitatii acestora. De mentionat sunt È™i reactiile aparute in presa, precum si numeroasele sesizari adresate de persoanele fizice si juridice fata de activitatea de transport rutier. Locul de munca mobil, cerintele de siguranta rutiera si complexitatea reglementarilor nationale È™i internationale din domeniul relatiilor de munca creeaza dificultati suplimentare de monitorizare si control al acestei activitati. Inspectia Muncii va acorda, in continuare, o atentie deosebita transportului rutier È™i va actiona ferm in scopul eliminarii tuturor formelor de abuz in relatia angajat-angajator.” declara Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Sursa: Inspectia Muncii
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Munca cu forme legale, beneficiu garantat pentru angajati si angajatori. Inspectia Muncii a participat la o campanie europeana in acest sensPreturi mai scazute la produsele bio, traditionale si de promovare a alimentelor romanesti! Asociatiile au semnat un acord pentru reducerea TVA la 5%Preturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015Firmele cu lucratori la negru si cele care declara salarii mai mici vor fi verificate de Ministerul MunciiNereguli descoperite de Curtea de Conturi la Ministerul Dezvoltarii. Explicatiile oficialeUltimele articole
OUG 33/2021. Noi reglementari privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"