Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Ministerul Dezvoltarii. Explicatiile oficiale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: curtea de conturi, nereguli, mdrap, ministerul dezvoltarii, achizitii, mijloace electronice

In urma auditului privind activitatea Ministerului Dezvoltarii din anul 2013, Curtea de Conturi a inaintat mai multe recomandari de natura administrativa, pentru imbunatatirea activitatii ministerului.



Se comunica astfel ca in raport nu au fost constatate fapte care sa constituie contraventii sau prejudicii, informeaza HotNews.ro care reaminteste, totodata, ca inspectorii Curtii de Conturi au descoperit mai multe nereguli petrecute in 2013 la Ministerul Dezvoltarii, fiind incalcate atat prevederile legale privind achizitiile publice, cat si cele privind finantele publice.

In concret, anunta aceeasi sursa, s-a constatat ca in cazul Ministerului Dezvoltarii condus de Liviu Dragnea, mijloacele electronice pentru procedurile de achizitii publice directe au fost folosite in proportie de doar 20,4%, fata de un minim de 40% prevazut de legislatie. De asemenea, Ministerul Dezvoltarii a beneficiat, cu incalcarea legislatiei in vigoare, de 150 milioane de lei din fondul de rezerva bugetara.
 
 
In ce priveste alocarile din fondul de rezerva a sumei de 150 milioane lei, potrivit HotNews.ro, se precizeaza urmatoarele:

La rectificarea bugetara din august 2013 au fost diminuate creditele bugetare alocate programului PNDL. Astfel, in baza contractelor de finantare incheiate cu unitatle administrattiv-teritoriale (UAT) pana la acel moment, acestea au contractat lucrari, pentru care au fost emise facturi de catre operatorii economici.

Facturile emise in baza contractelor de finantare au fost depuse la minister, MDRAP inregistrand restante la plata acestora. Din aceste considerente, in cursul lunii decembrie 2013, sumele care au fost diminuate in luna august au fost realocate MDRAP, prin fondul de rezerva, pentru plata restantelor exclusiv generate de neachitarea de catre minister. Acoperirea arieratelor a fost considerata de natura cheltuielilor urgente si neprevazute intrucat, in lipsa ei, respectivele UAT-uri ar fi ajuns in blocaj financiar. Eliminarea acestui risc de blocaj a reprezentat, de altfel, unicul criteriu de alocare, aplicat tuturor UAT-urilor care au depus solicitare in acest sens, asadar un criteriu aplicat fara discriminare."

In ce priveste utilizarea mijloacelor electronice in atribuirea contractelor de achizitie, se mentioneaza ca pe parcursul anului 2013, MDRAP a demarat achizitii realizate prin mijloace electronice in procent de circa 70% din valoarea tuturor achizitiilor, fata de minimul de 40% prevazut de legislatia in vigoare.


Astfel, potrivit explicatilor oficiale citate de sursa amitita, indicatorul nu a fost atins ca urmare a unei unei contestatii depuse in cursul anului 2013, fapt care a condus la incheierea procedurii abia in anul urmator. Este vorba de achizitia de microbuze prin licitatie deschisa cu etapa finala electronica, achizitie incheiata la valoarea de 72.316.800 lei (cu TVA inclus).

Concluziile citate de aceeasi sursa mentioneaza ca situatia a fost generata de o cauza externa, independenta de MDRAP si neimputabila ministerului, cu precizaea ca, in plus, procedurile realizate in cursul anului 2014 au asigurat o pondere de 83% a achizitiilor electronice din totalul procedurilor derulate de MDRAP.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016