Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dupa intrarea in vigoare recenta a noului regulament financiar, Comisia a adoptat noile norme de aplicare a acestuia. Acordarea de fonduri ale UE catre agenti economici, ONG-uri, cercetatori, studenti, municipalitati si alti beneficiari va fi imbunatatita incepand cu 1 ianuarie 2013 gratie unor proceduri simplificate. Noua legislatie asigura o transparenta mai buna si prevede o responsabilitate mai mare pentru orice persoana care se ocupa de finantele UE. Aceasta include posibilitati mai largi de a utiliza sume forfetare si rate forfetare, pentru sume mai mici, elimina necesitatea de a completa aceleasi detalii de fiecare data cand se depune o cerere pentru fondurile UE, introduce inscrierea electronica si multe alte noi caracteristici.
"Noul regulament aduce imbunatatiri semnificative pentru toti beneficiarii finantarii acordate de UE.Am reusit sa reducem sarcina administrativa pentru beneficiarii fondurilor Uniunii, ceea ce inseamna un acces mai usor si reducerea timpului necesar obtinerii unei finantari de la bugetul european. Noile norme permit o utilizare mai eficace a resurselor UE. Acest lucru este important pentru toti cetatenii europeni, intrucat, in vremuri de criza, bugetul UE joaca un rol insemnat in stimularea crearii de locuri de munca si a cresterii economice in Europa. Sporirea accesibilitatii fondurilor UE si a gradului de responsabilizare pentru cei care gestioneaza aceste fonduri constituie unul din obiectivele principale ale mandatului meu", a declarat Janusz Lewandowski, comisarul european pentru programare financiara si buget.
Simplificare
Regulamentul financiar revizuit contine numeroase imbunatatiri care vor facilita demersurile beneficiarilor fondurilor Uniunii. Intervalul de timp dintre cererile de propuneri, incheierea unor acorduri de grant si termenele de plata va fi redus. Sistemul de grant se va concentra mai mult asupra efectuarii platilor pentru furnizarea rezultatelor decat asupra rambursarii cererilor de plata, printr-o utilizare sporita a sumelor forfetare, a ratelor forfetare si a costurilor unitare. O utilizare mai intensa a premiilor acordate castigatorului unui concurs pentru gasirea unei solutii la o problema predefinita ("premii de stimulare") va contribui, de asemenea, la simplificarea administrarii si va consolida orientarea catre rezultate a fondurilor UE. Beneficiarii de fonduri UE nu vor mai fi obligati sa deschida conturi bancare separate purtatoare de dobanzi. Mai mult, chiar daca exista castiguri din dobanzi, acestea nu vor mai trebui returnate bugetului UE si nici nu vor fi considerate venituri ale proiectului. Aceasta masura raspunde unei preocupari majore a beneficiarilor de granturi si a altor parti interesate, in special din domeniul cercetarii si din comunitatea organizatiilor neguvernamentale, adusa in discutie in timpul consultarii publice din 2009 care a precedat propunerea din 2010 a Comisiei.
Responsabilitate si protectie sporita pentru cetatenii europeni
Noile norme vor creste gradul de responsabilizare al celor care gestioneaza banii contribuabililor din UE. Printre acestia se numara statele membre, care implementeaza o mare parte din bugetul UE, inclusiv in politica regionala a Uniunii. in viitor, autoritatile din statele membre care gestioneaza fonduri UE vor trebui sa semneze si sa prezinte Comisiei declaratii anuale care sa ateste ca fondurile UE au fost utilizate in mod corect.
Mecanismele de corectii financiare in cazuri de nereguli comise de beneficiari si descoperite prin intermediul auditului au fost consolidate. Comisia va publica deciziile de aplicare a sanctiunilor pentru utilizarea incorecta a fondurilor UE, acest lucru dorindu-se a fi un element de descurajare.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Sporirea eficacitatii fondurilor UE prin mecanisme de finantare inovatoare
in viitor, vor fi utilizate diferite instrumente financiare, cum ar fi imprumuturi, capitaluri proprii sau garantii, pentru a spori eficacitatea fondurilor UE si, astfel, pentru a amplifica impactul lor financiar. Sunt create noi posibilitati pentru o mai mare flexibilitate in punerea in aplicare a parteneriatelor intre sectorul public si cel privat (denumite in continuare "PPP-uri"), fapt care reflecta cererile partilor europene interesate din sectorul industrial care sunt parteneri in astfel de PPP-uri.
In domeniul actiunii externe, UE va putea sa creeze fonduri fiduciare ale UE prin punerea in comun a resurselor proprii cu cele ale statelor membre si ale altor donatori, in vederea unei mai bune coordonari si furnizari a ajutorului extern, precum si pentru a-si spori vizibilitatea.
Comisia este hotarata sa extinda programul de simplificare
Simplificarea normelor si proceselor nu va inceta dupa adoptarea noului regulament financiar. Comisia va continua sa isi urmareasca propunerile sale multiple in vederea simplificarii, astfel incat acestea sa fie ferm ancorate in noua generatie de programe (2014-2020), in prezent in curs de negociere in cadrul Consiliului si al Parlamentului European.
Context
Regulamentul financiar reprezinta nucleul normelor financiare ale UE. Acesta stabileste principiile bugetului UE si reglementeaza modul in care sunt cheltuite fondurile UE. Versiunea actuala a fost adoptata in 2002 si modificata cel mai recent in 2010 pentru a include crearea Serviciului European de Actiune Externa. Procedura legislativa a acestei revizuiri mai substantiale a fost initiata de catre Comisie in luna decembrie 2010, cand propunerea Comisiei privind revizuirea regulamentului financiar a abordat principalele preocupari exprimate de beneficiarii fondurilor UE. Noile norme se vor concentra pe asigurarea unui acces mai simplu si mai rapid la fonduri, sporindu-se in acelasi timp responsabilitatea celor care gestioneaza banii contribuabililor din UE.
Dupa adoptarea sa oficiala la 25 octombrie si dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al UE, regulamentul financiar a intrat in vigoare in data de 27 octombrie 2012.
In urma intrarii in vigoare, Comisia a adoptat pe 19 octombrie noile norme de aplicare a noului regulament financiar, care contin detalii privind gestionarea financiara si care completeaza regulamentul financiar. in urmatoarele doua luni, Parlamentul European si Consiliul isi pot face cunoscute obiectiile sau pot formula observatii cu privire la aceste norme de aplicare propuse de Comisie. Dupa publicarea in Jurnalul Oficial si intrarea lor in vigoare la sfarsitul lunii decembrie a anului 2012, noile norme de aplicare vor incepe sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2013, odata cu noul regulament financiar.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sprijin nerambursabil de pana la 70.000 de euro pentru tinerii fermieri. Care sunt conditiile pentru accesarea banilorProgramul Start-Up Nation, blocat! Ministrul Economiei promite sa remedieze situatiaNoi finantari de 190 milioane de euro pentru romanii din fostele zone industrializateMai credem in FONDURI EUROPENE? Furt simplu in loc de finantareRatingul de tara al Romaniei, imbunatatit de agentia JCRAUltimele articole
Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliCombaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la Albita Certificatul Constatator: ce Este si cum Se Obtine [Model]Ministrul Muncii a anuntat MAJORAREA salariului minim de la 1 iulie 2024!Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraArticole similare
Regim TVA aplicat unor cursuri desfasurate intr-un stat membru UECNIPMMR despre proiectul de OUG - rectificarea bugetului de stat pe anul 2016Inregistrarea firmelor va fi facuta in termen de trei zile de la depunerea cereriiProcedura corecta: organele fiscale atrag atentia asupra depasirii plafonului de 35.000 euroDeclaratia 150Ultimele articole
Veniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceANAF a publicat lista contribuabililor cu obligatii fiscale RESTANTE la 30 septembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareFacturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?Noua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Articole similare
Activitatea de inspectie fiscala a vizat deconturile ilegale de TVAControale privind respectarea legii 319/2006 si HG 1425/2006. Inspectorii ITM au verificat 26 de persoane si au fost aplicate 22 de avertismenteVanzare ocazionala. Casa de marcatAutofinantarea ramane modul de baza de asigurare a finantarii activitatii IMM-urilorComunicat ANAF referitor la noua procedura de inregistrare in scop de TVAUltimele articole
ANAF a publicat lista contribuabililor cu obligatii fiscale RESTANTE la 30 septembrie 2024Controale ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAFVerificari ITM in 2024. Cum s-a desfasurat activitatea de control din luna februarieControale ITM. Ce neconformitati au fost identificate in urma controalelor din decembrie 2023Articole similare
Hotarari importante pentru sprijinirea investitiilorANAF modifica legislatia privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVAAFM anunta redeschiderea programului Casa Verde 2019: Inscrierile se reiau pe 6 noiembrieReguli privind transportul cu trenul al lucratorilor sezonieri in UE (Informare ITM)Servicii de transport prestate catre persoane fizice. Care este regimul TVA?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Legea privind salariul minim european a fost promulgata! Ce impact va avea pentru RomaniaMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITDeclaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Articole similare
Analiza consultantului: Impozitul datorat in cazul lichidariiCodul Fiscal 2010 TITLUL X - Dispozitii finaleFINANTARE pentru IMM-uri. Noi parteneriate potrivite pentru finantari inteligenteProgramul gROwth - Investim in copii, investim in viitor: MFP a pus in dezbatere Normele privind garantiile de statMFP: Discutii despre implicarea bancii in privatizarea companiilorUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Acord de FINANTARE pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca Mondiala Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"