Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din ianuarie 2022 pensionarii pot primi un ajutor financiar de pana la 1.200 lei in anumite conditii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 20 Dec. 2021 Exclusiv
Tags: crestere pensii, ajutor financiar, pensionari

Recent a fost publicata in Monitorul Oficial o ordonanta de urgenta prin care se va acorda un ajutor financiar de pana la 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii. Este vorba despre persoanele care au pensii mai mici sau egale cu 1.000 lei.

Pentru a trece cu bine peste aceasta iarna, toti pensionarii cu pensii de pana la 1.600 de lei vor primi un ajutor din partea statului de pana 1200 lei. Suma se acorda in functie de pensia propriu-zisa. Cu cat este mai mare, cu atat ajutorul va fi mai mic. Spre exemplu, daca pensia este de 1.600 lei, ajutorul financiar va fi de 600 lei.

Masura se va acorda in mod diferentiat,dupa cum urmeaza: 

-1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii si pentru beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
-ca diferenta intre nivelul de 2.200 lei si nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevazute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii si beneficiarii cu venituri intre 1.001 – 1.600 lei inclusiv. 

Extras din OUG:

Art. 1 — (1) in luna ianuarie a anului 2022 se acorda un ajutor financiar in valoare de 1.200 lei pensionarilor sistemului public de pensii si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei.

(2) Prin termenul venituri, prevazut la alin. (1), se intelege:
a) venituri din pensii acordate in sistemul public de pensii, aferente lunii ianuarie 2022;
b) venituri din pensii acordate in sistemele neintegrate sistemului public de pensii, aferente lunii decembrie 2021;
c) venituri din drepturi acordate in baza unor legi cu caracter special, aferente lunii decembrie 2021, platite de casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale;
d) venituri din indemnizatia sociala pentru pensionari acordata in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizatiei sociale pentru pensionari, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 2. — (1) in luna ianuarie a anului 2022 se acorda un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri au valori cuprinse intre 1.001—1.600 lei inclusiv.

(2) Prin termenul venituri, prevazut la alin. (1), se intelege:
a) venituri din pensii acordate in sistemul public de pensii, aferente lunii ianuarie 2022;
b) venituri din pensii acordate in sistemele neintegrate sistemului public de pensii, aferente lunii decembrie 2021;
c) venituri din drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, aferente lunii decembrie 2021, platite de casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale.

(3) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) se calculeaza ca diferenta intre valoarea de 2.200 lei si veniturile de la alin. (2) cumulate.

Art. 3. — Ajutoarele financiare prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 2 alin. (1) se platesc, din oficiu, in luna ianuarie 2022, odata cu drepturile de pensie aferente acestei luni, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale si se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale sau al caselor de pensii sectoriale, dupa caz.

Art. 4. — Ajutoarele financiare prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 2 alin. (1) se acorda pensionarilor sistemului public de pensii si beneficiarilor de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special din evidenta caselor teritoriale de pensii/caselor de pensii sectoriale, ale caror drepturi sunt cuvenite sau aflate in plata in luna ianuarie 2022.

Art. 5. — Ajutorul financiar prevazut de prezenta ordonanta de urgenta se acorda pensionarilor sistemului public de pensii si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special din evidenta caselor teritoriale de pensii/caselor de pensii sectoriale, care au domiciliul in Romania sau care fac dovada ca locuiesc in Romania in luna ianuarie 2022.

Art. 6. — Casele de pensii sectoriale vor pune la dispozitia Casei Nationale de Pensii Publice toate informatiile necesare
solicitate de aceasta in vederea aplicarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de o zi de la data solicitarii.

Art. 7. — Ajutoarele financiare prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 2 alin. (1) nu se considera venit in intelesul art. 8 alin. (1) din
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu se iau in calcul la stabilirea
drepturilor prevazute de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea
nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Art. 8. — (1) Pentru perioada ramasa din sezonul rece 1 noiembrie 2021—31 martie 2022, majorarile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate nu se iau in considerare la acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei si suplimentului pentru energie prevazute de Legea nr. 226/2021 privind masurile de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie.

(2) Pentru persoanele care beneficiaza de majorarile prevazute la alin. (1) ale caror drepturi de ajutor pentru incalzirea locuintei si supliment pentru energie prevazute de Legea nr. 226/2021 au fost stabilite pana la 31 decembrie 2021, acestea se mentin in plata la acelasi nivel pana la 31 martie 2022.

Art. 9. — La articolul 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului COVID-19, pe perioada starii de urgenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 292 din 7 aprilie 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 82/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(10) Plata sumelor prevazute la alin. (6) se efectueaza de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale dupa verificarea indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (5) si (8).”
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Din ianuarie 2022 pensionarii pot primi un ajutor financiar de pana la 1.200 lei in anumite conditii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016