Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009. Problema fiscala: In conditiile actualei crize economice, numarul somerilor a crescut considerabil. Cum ne incurajeaza ...
Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009.
Problema fiscala: In conditiile actualei crize economice, numarul somerilor a crescut considerabil. Cum ne incurajeaza statul sa angajam someri? De ce subventii beneficiem? Care este tratamentul fiscal al subventiilor primite?
1. Prima categorie de subventii - ref. dezvoltarea comunitatilor locale
Din bugetul asigurarilor pentru somaj si din alte surse alocate se pot subventiona cheltuielile cu forta de munca efectuate in cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru dezvoltarea comunitatilor locale.
Aceste subventii se acorda, la solicitarea autoritatilor publice locale, angajatorilor carora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice, pe o perioada de cel mult 12 luni pentru fiecare persoana incadrata, din randul somerilor, cu contract individual de munca pe perioada determinata de cel mult 12 luni.
Cuantumul lunar al subventiei acordate pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca din randul somerilor este:
a) in perioada 1 aprilie - 31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referinta;
b) in perioada 1 noiembrie - 31martie, valoarea indicatorului social de referinta, la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.
Aceste subventii se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu respectarea reglementarilor aplicabile in domeniul ajutorului de minimis.
Atentie
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.
2. A doua categorie de subventii - ref. absolventii unor institutii de invatamant
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In cazul in care incadram in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant suntem scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primim lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior
sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
In contrapartida pentru aceste facilitati obtinute avem si obligatii, respectiv sa mentinem raporturile de munca cu absolventii astfel angajati cel putin 3 ani de la data incheierii.
Daca raporturile de munca ale absolventilor inceteaza anterior acestui termen din motive imputabile noua, vom fi penalizati astfel ca vom fi obligati sa restituim, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
Important
Absolventii pot fi incadrati in aceste conditii o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
In perioada celor 3 ani de obligativitate a mentinerii raporturilor de munca, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator. Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Dupa expirarea celor trei ani, in cazul in care mentinem in continuare raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii, beneficiem, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, de un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajator pentru aceste persoane si virate, conform legii.
Acest ajutor financiar poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei de mentinere a raporturilor de munca.
Contributiile sociale datorate de angajator pe care le luam in calcul la stabilirea ajutorului financiar sunt:
contributia de asigurari sociale;
contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
contributia pentru asigurari sociale de sanatate;
contributia de asigurari pentru somaj.
Acest ajutor financiar se vireaza, la cererea noastra, din bugetul asigurarilor pentru somaj, numai in cazul in care nu inregistram debite provenind din neplata contributiilor sociale.
3. A treia categorie de subventii - ref. somerii in situatii speciale
In cazul in care incadram in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale beneficiem de:
scutirea, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii;
o suma lunara, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.
In contrapartida pentru beneficiile obtinute avem obligatia de a mentine raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani cu persoanele astfel incadrate.
In cazul in care incetam raporturile de munca sau de serviciu cu aceste persoane anterior termenului de 2 ani, din motive imputabile noua, suntem obligati sa restituim, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
Atentie
Nu beneficiaza de aceste facilitati angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele astfel angajate.
4. A patra categorie de subventii - ref. somerii in prag de pensionare
In cazul in care incadram in munca someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiem lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Atentie
Nu beneficiaza de aceste facilitati angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele astfel angajate
Exemplu:
Contributia unitatii la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru toti salariatii = 300 lei, din care pentru somerul angajat = 10 lei.
Cuantumul lunar al subventiei primite este de 500 lei.
Din punct de vedere contabil:
Inregistrarea contributiei unitatii la bugetul asigurarilor pentru somaj:
6452
=
4371 300
„Contributia unitatii „Contributia unitatii
pentru ajutorul de somaj" la fondul de somaj“ somaj“
Inregistrarea scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj datorata de angajator pentru somerul angajat:
4371
=
7582 10
„Contributia unitatii „Venituri din donatii si la fondul de somaj“ subventii primite“
Inregistrarea subventiei:
445
=
7414
500
„Subventii“ „Venituri din subventii
de exploatare
pentru plata personalului“
Compensarea contributiei unitatii la bugetul asigurarilor pentru somaj cu subventia primita (300 - 10 = 290 lei):
4371 = 445 290
„Contributia unitatii „Subventii“
la fondul de somaj“
incasarea diferentei pe care o primiti de la bugetul asigurarilor pentru somaj (500 - 290 = 210 lei):
5121 = 445 210
„Conturi la „Subventii“
banci in lei“
Din punct de vedere fiscal:
Subventia primita pentru somerul angajat reprezinta venit impozabil la calculul profitului impozabil. De asemenea, aceasta intra in baza de impozitare pentru calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Concluzie
Angajarea somerilor, in contextul actualei crize economice, reprezinta un deziderat pentru orice stat. Din pacate, statul nostru pare sa nu se fi adaptat inca, de vreme ce nu s-a grabit sa adopte masuri noi de stimulare pentru angajatori. Ne raman doar vechile subventii, bune pentru toate vremurile.
Acte normative aplicabile:
Art. 331, art. 78, art. 79 alin. (2) si (3), art. 80 alin. (1), art. 83 alin. (1), (2) si (4), art. 84, art. 841 si art. 85 alin. (1), (4), (5) si (6) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Autor Andresi Savescu
Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Avantaje pentru angajatorii care ofera tichete de activitati casnice. A fost publicat modelul de contractFormulare necesare obtinerii subventiei conform OUG 220/2020 - incadrare in munca in anul 2021-Mila, \"zagaz\" in calea apelorAnunt important privind incheierea de conventii de colaborare cu institutii de creditANOFM: Ce aplicatii vor fi indisponibile in perioada 30.08.2024 - 06.09.2024Ultimele articole
A scazut somajul in randul tinerilor in prima jumatate a anului 2024Programul Start-Up Nation, aprobat de Guvern si in 2024. Finantarile ajung la 250.000 leiTichetele de activitati casnice pot fi valorificate in termen de 12 luni de la primireNoutate! Persoanele fizice pot angaja si plati legal personal pentru activitatile casniceMinistrul Muncii a anuntat MAJORAREA salariului minim de la 1 iulie 2024!Articole similare
Atentie! In 30 de zile de la semnarea contractului de inchiriere se depune la ANAF Declaratia 220Articole similare
Contributii sociale.Care este baza de calcul ( partea III )TVA cu 2 taisuriLista datornicilor este onlineMajorarea TVA a fost aprobata in Camera DeputatilorContributii PFA care obtine pierdere. Cand se datoreaza contributii sociale?Ultimele articole
A scazut SOMAJul in randul tinerilor in prima jumatate a anului 2024Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024In atentia persoanelor care NU mai detin carnetele de muncaCampanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitatiANOFM aloca, pentru 2024, peste 890 de milioane de lei pentru subventionarea locurilor de munca destinate somerilorArticole similare
Studiu de caz: Operatiunile de vanzare a bunurilor second-hand in UEContract de comodat. Prorata TVACare este regimul TVA in cazul achizitiei intracomunitare de autoturisme?Depasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 201919 subiecte dificile pentru contabilii din institutiile publice in 2015!Ultimele articole
Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimANOFM: Ce aplicatii vor fi indisponibile in perioada 30.08.2024 - 06.09.2024Cheltuieli deductibile: tot ce trebuie sa stiiTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"