Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Monografie leasing financiar AUTO. Cum se inregistreaza datoriile si creantele exprimate in lei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2022
Monografie leasing financiar AUTO. Cum se inregistreaza datoriile si creantele exprimate in lei?
Tags: monografie contabila, monografie contabila leasing financiar, creante si datorii leasing financiar

SRL neplatitor de TVA, micro, platitor impozit venit. Achizitioneaza un autoturism prin leasing financiar, dand in schimb doua masini prin programul rabla, care sunt amortizate integral.

1. Primesc un contract cu valoarea de ex.55000 lei (in care sunt incluse taxe) suma fara TVA.
2. Inregistrez masina aplicand si 19%, tinand cont de faptul ca toate facturile de plata vor fi purtatoare de tva? Inregistrare contabila.
3. Factura cu avans si analiza dosar. Inregistrare contabila.
4. Factura reprezinta prima de casare. In subsolul facturii scrie: "Suma reprezinta prima de casare si se suporta de catre Administratia Fondului pentru Mediu prin Programul de stimulare a inoirii Parcului auto national.Diferenta de plata beneficiar este "0"." Inregistrare contabila.
5. Factura in rosu de la Dealer rabla, cu restituire avans. Avansul este platit la firma de leasing. Inregistrare contabila.

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 1-10 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 4789

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin: 

Potrivit OMFP 1802/2014
321. (1) In cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de B.N.R. la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de B. N.R. in ultima zi bancara anterioara acesteia.
 
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.
 
323. (1) Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Atunci cand creanta sau datoria este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta rezultata este recunoscuta in acea luna.
 
325. (1) La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de B.N.R. din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
 
(3) Prevederile prezentului punct se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Pe datele prezentate inregistrarile vor fi urmatoarele:

1. Primesc un contract cu valoarea de ex.55000 lei( in care sunt incluse taxe) suma fara TVA.
Inregistrez masina aplicand si 19%, tinand cont de faptul ca toate facturile de plata vor fi purtatoare de tva? Inregistrare contabila.
 
Inregistrati doar 2133 = 167 cu valoarea ratelor de capital, iar lunar veti evidentia tva ul in baza facturilor emise de firma de leasing. Deci nu inregistrati tva aferent sumei totale ci doar in baza unei facturi fiscale lunare cu rata de leasing.
 
2. Factura cu avans si analiza dosar.
 
% 167,4426 = 401 cu valoarea avansului
 
3. Factura reprezentand prima de casare. In subsolul facturii scrie: "Suma reprezinta prima de casare si se suporta de catre Administratia Fondului pentru Mediu prin Programul de stimulare a inoirii Parcului auto national.Diferenta de plata beneficiar este "0"."
Factura in rosu de la Dealer rabla, cu restituire avans. Avansul este platit la firma de leasing.
 
Prima de casare se scade de catre producatorul validat din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, denumit in continuare pret de comercializare, diferenta fiind asigurata de catre beneficiar din surse financiare proprii si/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finantare in baza unui contract de leasing financiar.
 
Acordarea primei de casare proprietarului operator economic cu personalitate juridica sau entitate juridica fara personalitate juridica este echivalentul unei finantari nerambursabile ca urmare a casarii/predarii unei rable la una din firmele de colectare.

Monografie leasing financiar

 
Avand in vedere aceste prevederi, va recomand urmatoarele inregistrari:
 
- Evidentierea subventiei de primit (prima de casare):
 
445 Subventii = 475 Subventii pentru investitii
 
- Plata furnizor:
 
404 = % 5121, 445
 
Ati mentionat ca diferenta de plata beneficiar este "0"."
 
Prin urmare inregistrati : 404 = 445 cu cei 55.000 lei astfel restul de plata este zero.
 
- amortizarea lunara si, concomitent, trecerea pe venituri a cotei din subventie corespunzatoare cheltuielilor cu amortizarea pe care le compenseaza:
 
6811 = 2813
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016