Tags: monografie contabila, inregistrare contabila pentru testele covid, concedii medicale
Cum inregistrez in contabilitate cheltuielile cu testarile RT-PCT ale salariatiilor. Mentionez ca am efectuat teste covid la salariati si as dori o monografie pentru inregistrarea lor. Sunt cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal?
De cine sunt suportate concediile medicale eliberate salariatiilor cu diagnosticul COVID 19 (COD INDEMNIZATIE 05 SI 07)?
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
1. Cum inregistrez in contabilitate cheltuielile cu testarile RT-PCT ale salariatiilor. Mentionez ca am efectuat teste covid la salariati si as dori o monografie pentru inregistrarea lor. Sunt cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal?
Contravaloarea testelor Covid suportata de angajator pote fi considerata avantaj de natura salariala conform art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. Pentru a evita aceasta incadrare este recomandat ca medicul de medicina muncii sa dispuna efecturarea testului COVID in conformitate cu prevederile HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor si art. 1 alin. (1) lit. k) din Ordinul 3577/2020 privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta. Potrivit acestuia, pe durata starii de alerta, pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, toti angajatorii din sectorul public si din privat implementeaza urmatoarele masuri:
(…) k) asigura comunicarea permanenta cu medicul/serviciul de medicina muncii pentru a se monitoriza starea de sanatate a angajatilor, astfel incat acestia sa poata beneficia de masurile preventive profilactice care au fost prevazute la nivel national pentru combaterea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
Cheltuielile sunt deductibile in baza prevederilor art. 25 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
Inregistrarea in contabilitate consider ca se efectueaza cu ajutorul contului 628 (628=401).
2. De cine sunt suportate concediile medicale eliberate salariatiilor cu diagnosticul COVID 19 (COD INDEMNIZATIE 05 SI 07)?
Conform art. 12 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si instituirea unor masuri privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate astfel cum a fost modificat prin OUG 126/2020:
Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A.de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020;
B.din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a)ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b)prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B si C si alin. (2);
c)prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.
Astfel, in cazul concediilor medicale cod 05 acordate salariatilor pentru care s-a instituit masura izolarii potrivit Legii 136/2020, indemnizatiile medicale se suporta integral din FNUASS.
In ceea ce priveste concediile medicale cod 07, art. 20 alin. (3) din OUG 158/2005 stabileste ca, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10 si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 20 alin. (7) din Legea nr. 136/2020. Astfel, concediile medicale cod 07 se suporta integral din FNUASS.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incasare client radiat prin executor judecatoresc
Intrebare:
Client radiat, nu mai pot primi/incasa sume pe clientul respectiv.
Primesc sume in numele clientului de la un Executor Judecatoresc (o rata lunara achitata de fostul administrator).
Cum sting datoriile clientului, fiind radiat nu mai pot incasa sume pe clientul respectiv (nu-mi permite programul de contabilitate)?
Mentionez ca situatia clientului fiind neclara, nu s-au constituit provizione pe clientul in cauza. Se mai poate constitui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cost achizitie marfuri
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu monografia corecta pentru pozitia "costuri de ambalare si incarcare " inscrisa pe o factura a unui furnizor UE.
Mentionez ca, de regula, marfa este livrata pe paleti sau pe cadre lemn, ambalaje care nu apar mentionate distinct pe factura furnizorului si pentru care noi trebuie sa facem o estimare a valorii pentru a le putea evidentia in contabilitate. Singurul document pe care sunt specificate - fara valoare, este nota de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie tamplarie PVC
Intrebare:
Va rog sa imi oferiti o monografie contabila pentru o societate platitoare de tva si impozit microintreprindere care are ca obiect principal de activitate Lucrari de tamplarie si dulgherie.
Primeste comanda de la client, achizitioneaza de la furnizori materialele necesare si face urmatoarele activitati:
-executa tamplaria termopan conform comenzii primite de la client si o monteaza
-face reparatii la tamplarie termopan
-vinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<ONG achizitionarea de echipamente. Nedeductibilitate tva
Intrebare:
Un ONG, neplatitor de TVA, aplica pentru obtinere de fonduri europene si inchee un contract aferent pentru achizitionarea de echipamente pentru un laborator inteligent in domeniul invatamantului (calculatoare, imprimante 3d, scaner etc). Achizitia acestora se face de la o firma platitoare de TVA. Inregistrarea acestei taxe TVA, conform facturii furnizorului de echipamrnte, poate fi incadrata in valoarea mijlocului fix? Sau se face pe un cont de cheltuiala?
Care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Imprumut acordat salariatului
Intrebare:
Avem un salariat cu norma intreaga care solicita societatii un imprumut de 5000 lei pe care sa ii restituie in termen de 5 luni de zile in transe egale de 1000 lei/luna (societatea nu percepe dobanda), la virarea salariului catre acesta, practic sa se retina rata lunara din salariu. Este legala aceasta procedura? Care este temeiul legal si cum ar trebui sa procedam? Va rog sa imi transmiteti si o monografie contabila in acest sens.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Fuziune prin absorbtie. Monoggrafie contabila, documente justificative
Intrebare:
In luna Februarie societatea X a inceput prima etapa pentru fuziunea prin absorbtie (data de referinta fiind 31.12.2024).
Societatea X va absorbi societatea Y. In luna mai 28.05. se depun actele la Registrul Comertului pentru a doua etapa a fuziunii, data fuziunii fiind 01.06.2025, dar din cauza lipsei la dosar a unor documente s-a prelungit raspunsul Registrului Comertului.
Intre timp, societatea Y a mai primit facturi in luna Iunie de la diversi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<