Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariati asigurati la OPSNAJ. Se pot deconta concediile medicale din FNUASS?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: concediu medical, salariati asigurati la opsnaj, decontare concedii medicale

Exista posibilitatea recuperarii sumelor de concediu medical suportat din FNUASS pentru un salariat inregistrat la Casa O.P.S.N.A.J? Daca da, care este procedura?

Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu: 


Procedura de decontare a sumelor reprezentand indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este prevazuta la art. 64 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate dupa cum urmeaza:
 
Art. 64. - (1) Sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc de catre angajatori angajatilor care au beneficiat de certificate de concediu medical si care, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.

(2) Pentru recuperarea sumelor prevazute la alin. (1), angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate, pe suport hartie sau prin mijloace de transmitere la distanta, in termenul prevazut la art. 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitarea scrisa, conform modelului prevazut in anexa nr. 10, la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical, prevazut in anexa nr. 1.

(3) Cererea va fi analizata de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurari de sanatate, iar in situatia in care, dupa verificarea certificatelor de concediu medical cuprinse in borderoul centralizator, se constata ca sunt certificate medicale care nu indeplinesc conditiile de legalitate si conformitate, sumele reprezentand indemnizatiile aferente acestor certificate vor fi respinse la plata.

(4) Dupa analizarea cererii, compartimentul prevazut la alin. (3) va intocmi referatul de propunere spre aprobare a sumelor certe si exigibile cuprinse in cererea de restituire, care se avizeaza de catre personalul imputernicit sa exercite viza CFP.

(5) Referatul prevazut la alin. (3), semnat de directorul executiv economic, va fi supus aprobarii directorului general, conform modelului prevazut in anexa nr. 11.

(6) Pe baza referatului aprobat se intocmesc: ordonantarea de plata, ordinul de plata, borderoul ordinelor de plata prevazut in anexa nr. 12.

(7) Casa de asigurari de sanatate va efectua plata sumelor aprobate, in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de restituire, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie.

(8) Dupa efectuarea platii, dosarul se arhiveaza la compartimentul de specialitate.

(9) In cazul in care se resping la plata sume totale/partiale cuprinse in cererea de recuperare, compartimentul prevazut la alin. (3) va intocmi comunicarea de respingere a platii cu motivarea acesteia, conform modelului prevazut in anexa nr. 13, pe baza careia se va anula/modifica suma inscrisa in cererea de restituire depusa si inregistrata potrivit alin. (2). Sumele totale/partiale respinse la plata nu se inregistreaza in evidentele contabile ale casei de asigurari de sanatate ca obligatii de plata.

(10) Dupa remedierea cauzelor inscrise in comunicarea prevazuta la alin. (9) care au condus la respingerea platii totale/partiale a sumelor solicitate, angajatorul poate depune o noua cerere potrivit alin. (2), in termen de 90 de zile de la data primirii comunicarii. Cererea de recuperare se depune dupa depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele solicitate.
 
Astfel, pentru recuperarea indemnizatiilor, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate, pe suport hartie sau prin mijloace de transmitere la distanta, in termen de 90 de zile urmatoarele documente:
a)Cerere (model Anexa 10 la Norme metodologice de aplicare a OUG 158/2005);
b) Concediile medicale (exemplarul 2 roz) aferente lunii pentru care se solicita restituirea;
c) Centralizator (model Anexa 1 la Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005);
 
Casa de asigurari de sanatate la care angajatorul depune documentele, inclusiv pentru salariatii asigurati la OPSNAJ, este casa de sanatate in a carei raza administrativ-teritoriala isi are sediul social angajatorul.
In ceea ce priveste modalitatea de transmitere prin mijloace la distanta trebuie verificat site-ul fiecarei case judetene de sanatate. Spre exemplu, la CASMB exista aceasta platforma: https://www.casmb.ro/atl_uploads_pf.php unde se precizeaza ca se depun documentele online iar dupa primirea acceptului casei de sanatate, documentele se trimit fizic prin posta sau curierat cu OPIS.
 
Din FNUASS se deconteaza inclusiv concediile medicale de care beneficiaza asiguratii OPSNAJ.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariati asigurati la OPSNAJ. Se pot deconta concediile medicale din FNUASS?":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016