keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Indemnizatii reducere timp de lucru. Se acorda facilitati fiscale si in domeniul constructiilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2021 Exclusiv
Indemnizatii reducere timp de lucru. Se acorda facilitati fiscale si in domeniul constructiilor?
Tags: kurzarbeit, reducere timp de lucru, domeniul constructiilor

Pentru societatile care aplica facilitatile din sectorul constructii, regimul fiscal aplicabil indemnizatiilor de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj nu se acorda facilitati fiscale? Daca nu se acorda scutirea de impozit pe venit aferenta sectorului de constructii pe indemnizatia KURZARBEIT atunci nu se aplica nici pe veniturile din salarii aferente orelor lucrate conform programului de lucru actualizat cu care se cumuleaza?

Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu: 

Potrivit art. XIX alin. (3) din O.U.G. nr. 226/2020, prin derogare de la prevederile art. 60, art. 1381 si art. 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru indemnizatiile prevazute la art. 1 si 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020 si la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 278/2020, nu se acorda facilitati fiscale.
 
De asemenea, instructiunile de completare a formularului 112 aprobate prin ordinul 203/2021 stabilesc ca facilitatile fiscale prevazute la art. 60, art. 1381 si art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal nu se acorda pentru ( ) indemnizatiile acordate potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020.
Asadar, pentru indemnizatia decontata din bugetul asigurarilor de somaj nu se aplica facilitatile pentru constructii.
 
Daca angajatorul indeplineste conditiile de la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal pentru aplicarea facilitatilor, acestea se vor aplica pentru venitul aferent timpului lucrat. Astfel, conform instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin Ordinul 203/2021:
Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul minim, se considera indeplinita dupa cum urmeaza:
- in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar, respectiv salariul minim brut pe tara de 3.000 lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna. Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
( )
Pentru veniturile lunare din salarii si asimilate salariului, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 3.000 lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, sa fie de 3.000 lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna.
Exemplu: daca un salariat cu norma intreaga are prevazut in contractul individual de munca un salariu lunar brut de incadrare de minim 3.000 lei/luna, dar in luna de raportare a lucrat fractie de luna sau s-a aflat in concediu medical, acesta beneficiaza de facilitatile fiscale pentru venitul realizat.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016