Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform unui Proiect de OUG pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii, salariul angajatilor din constructii ar trebui sa creasca la 4.500 lei. Recent autoritatile au eliminat Proiectul, motivand ca trebuie reanalizat, astfel incat sa nu fie diminuate salariile nete.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru domeniul constuctiilor trebuia sa fie majorat la 4.500 lei lunar incepand cu data de intai a lunii urmatoare intrarii in vigoare a Proiectului de OUG, insa a fost amanat. Majorarea acestor salarii reprezinta o crestere de 12,5%, fata de nivelul actual de 4.000 lei.
Daca ar fi fost aprobat la timp, Proiectul ar fi putut sa diminueze salariul minim net in domeniul constructiilor, explica autoritatile, avand in vedere si ca facilitatea de a nu plati CASS, oferita acestor angajati pana acum, a fost abrogata. In acest context, documentul legislativ va fi reanalizat, ceea ce inseamna ca majorarea la 4.500 lei va fi amanata, NU va putea fi aplicata incepand cu 1 octombrie 2023, asa cum se va intampla cu salariul minim brut pe tara care va ajunge la 3.300 lei.
‘’In prezent, tariful orar este de 24,194 lei/ora pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe luna, iar potrivit prezentului proiect de act normativ tariful orar va fi de 27,218 lei/ora pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna’’, se mai arata in document.
Ce mai prevedea Proiectul de OUG publicat de Ministerul Muncii:
-cresterea salariului minim in agricultura la 3.500 lei;
-abrogarea facilitatii de netaxare pentru suma de 200 lei la salariul minim.
‘’Se propune abrogarea prevederilor art. III din Legea nr.135/2022 avand in vedere faptul ca pentru sectorul agricol s?i in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi egal cu nivelul salariului minim garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, potrivit reglementarilor Codului muncii.
In vederea asigurarii resurselor necesare bugetului general consolidat se propune abrogarea prevederilor art. XXXVII din O.U.G. nr.168/2022 cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 220^4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, a sumei de 200 lei, pentru contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in baza contractului individual de munca sau a raportului de serviciu si care se incadreaza in conditiile reglementate la instituirea facilitatilor fiscale.’’
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sursa: MMPS
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Precizari ANAF privind salariul minim brut cu data de 01.07.2024Angajat cu salariu lunar brut egal sau peste suma de 2.550 lei. Cum se calculeaza CAS si CASSStudiu de caz. Venituri de natura profesionalaSalariul minim brut pe tara va fi MAJORAT la 3.300 lei, de la 1 octombrie 2023Salariu minim 2023: Firmele care NU respecta prevederile HG 1447/2022 vor fi amendate cu pana la 2.000 leiUltimele articole
Ministrul Muncii a anuntat MAJORAREA salariului minim de la 1 iulie 2024!Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificariSalariul minim brut pentru sectorul constructii, agricol si industria alimentara incepand cu noiembrie 2023Majorare salariu minim la 3.300 lei. Facilitatea care prevede 200 lei netaxabili mai ramane in vigoare?Ciolacu: Salariul minim brut in constructii va creste la 4.500 leiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"