Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Majorare salariu minim la 3.300 lei. Facilitatea care prevede 200 lei netaxabili mai ramane in vigoare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 03 Nov. 2023
Majorare salariu minim la 3.300 lei. Facilitatea care prevede 200 lei netaxabili mai ramane in vigoare?
Tags: salariu minim brut, facilitate, 200 lei netaxabili

Conform legislatiei in vigoare, de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe tara a crescut la suma de 3.300 lei. Ce taxe trebuie sa dea la stat firmele in acest context?

Prin HG 900/2023 a fost majorat salariu minim brut pe tara la 3.300 lei: ‘’Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,960 lei/ora’’, se prevede in documentul oficial.
 

Aplicarea facilitatii privind suma de 200 lei netaxabili la salariu

 

Trebuie sa mentionam si ca de cand a fost majorat salariul minim brut la 3.000 lei, Guvernul a instituit, prin OUG 168/2022, urmatoarea prevedere:

-nu se impoziteaza si nu va fi inclusa in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, incadrati cu norma intreaga.

 

Masura se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2023, inclusiv. Pentru a beneficia de masura, salariul de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata si nu depaseste nivelul de 4.000 lei, inclusiv.

 

Astfel, angajatorii vor achita la stat, pentru un salariul minim brut de 3.300 lei, taxe cat pentru un salariu minim brut de 3.100 lei, pentru ca cei 200 lei netaxabili se vor aplica in continuare. Nu este sigur insa ce se va intampla incepand cu 1 ianuarie 2024.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Majorare salariu minim la 3.300 lei. Facilitatea care prevede 200 lei netaxabili mai ramane in vigoare?":
Rating:

Nota: 3.61 din 5 din 36 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016