Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In contextul in care, prin Proiectul de Lege care cuprinde noile masuri fiscale, au fost eliminate anumite facilitati pentru domeniul constructiilor, Marcel Ciolacu a asigurat ca salariul angajatilor din acest sector va creste cu pana la 12,5%, adica va ajunge la 4.500 lei.
La inceputul sedintei de Guvern prin care a fost adoptat Proiectul de Lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, premierul Marcel Ciolacu a precizat ca isi asuma raspunderea in Parlament ca salariul minim in constructii sa creasca la 4.500 de lei.
„In plus, nu se poate vorbi de austeritate cand o masura cheie este cresterea salariului minim cu 10% de la 3.000 de lei la 3300 lei, iar in constructii prin OUG marim salariul minim cu 12,5% de la 4000 de lei la 4500 lei. Vorbim de o crestere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajatii obisnuiti nu vor plati nicio taxa in plus”, a explicat Ciolacu.
Reamintim si ca Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Salariul va fi majorat la suma de 3.300 lei brut.
Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 3.300 lei lunar incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari de Guvern, ceea ce reprezinta o crestere de 10 %, fata de luna septembrie 2023.
In luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/ora pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe luna, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/ora pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/luna.
La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata s-au avut in vedere:
- art. 3 din Conventia Organizatiei Internationale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificata de Romania in 1975;
- reducerea numarului persoanelor salariate aflate in risc de saracie si excluziune sociala;
- factorii de ordin economic, inclusiv cerintele dezvoltarii economice, productivitatea muncii, evolutia indicelui preturilor de consum, cresterea economica, cresterea castigului mediu si interesul care exista pentru a realiza si a mentine un inalt nivel de folosire a fortei de munca.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, in medie pe luna in anul 2023, reprezentand 18,145 lei/ora, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.42 din 5 din 13 voturi
Articole similare
Dividende 2018. Impozitul ramane la fel, CASS se majoreazaStudiu de caz. Venituri de natura profesionalaContributii sociale si bazele de calcul pentru venituri obtinute in baza unei conventii civile de la 1 iulie 2012Angajatorii sunt obligati sa transmita in Revisal noile salarii in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificariiMinistrul Muncii a anuntat MAJORAREA salariului minim de la 1 iulie 2024!Ultimele articole
Precizari ANAF privind salariul minim brut cu data de 01.07.2024Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificariSalariul minim brut pentru sectorul constructii, agricol si industria alimentara incepand cu noiembrie 2023Majorare salariu minim la 3.300 lei. Facilitatea care prevede 200 lei netaxabili mai ramane in vigoare?Salariul minim brut in constructii NU va creste la 4.500 lei din octombrie 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"