Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom stabili prin cele ce urmeaza in ce masura, in cazul conventiilor civile, baza pentru contributia individuala de asigurari sociale de sanatate nu are o limita minima de 700 de lei. Astfel, daca se incheie o conventie civila cu o persoana fizica pentru prestarea unor servicii pentru un venit brut de 600 de lei, vom stabili la ce baza se aplica procentul aferent contributiei la sanatate. In plus, vom preciza daca limitarea in valoare de 5 X castigul salarial mediu brut este pe luna sau pe total contract.
Solutia consultantului:
Pentru a intelege modalitatea de impozitare cu contributii sociale a veniturilor obtinute pe baza de conventii civile, in lumina reglementarilor ce au intrat in vigoare incepand cu data de 01 iulie 2012, vom trata fiecare contributie separat, cu referire numai la acest tip de venit.
Astfel, conform art. 256^21 litera f), veniturile obtinute in baza conventiilor civile vor fi impuse cu CAS (denumita si pensii sau contributia de asigurari sociale) si sanatate (sau contributia de asigurari sociale de sanatate).
Tratament pentru CAS (pensii sau contributia de asigurari sociale):
- baza lunara de calcul: este venitul brut stabilit in contractul incheiat intre parti (art. 296^22 alin. (4)), dar nu poate fi mai mare de 5 salarii medii, lunar (art. 296^22 alin. (7));
- se datoreaza doar contributia individuala de 10,5% (art. 296^24 alin. (5) si art. 296^26 alin. (2));
- se retine, se plateste, se vireaza si se declara de platitorul de venit, lunar sau trimestrial, in functie de perioada aleasa de acesta (art. 296^24 alin. (6));
- reprezinta obligatii finale (nu se face regularizare la final de an nici de catre platitorul de venit, nici de beneficiarul venitului - art. 296^24 alin. (7)).
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Pentru CAS avem si exceptii de la plata.
Aceste exceptii sunt prevazute la art. 296^21 alin. (2), conform caruia, daca persoana care obtine venituri din conventii civile se afla si in una din urmatoarele situatii
"I.
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile ai completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil .
II.
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III.
- persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
V.
- cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;"
sau este pensionara in cadrul sistemului public de pensii, nu datoreaza CAS la venitul din conventii civile (platitorul de venit nu va calcula, nu va retine, nu va declara si nu va plati CAS pentru aceasta persoana).
De unde stie platitorul de venit daca va trebui sa retina sau nu CAS pentru un venit platit pe baza de conventie civila?
La incheierea raportului juridic, in cadrul contractului (conventiei civile) sau separat, persoana fizica, titulara a conventiei civile, va da o declaratie pe propria raspundere (cunoscind ca o declaratie falsa se pedepseste conform Codului penal) daca se incadreaza sau nu in una din situatiile prezentate mai sus, pentru a fi exceptata de la plata CAS.
In acest fel, daca persoana fizica declara ca nu mai obtine un alt venit in afara de cel obtinut in baza conventiei civile, platitorul de venit va calcula, va retine, va declara si va plati CAS.
Daca persoana fizica declara ca mai obtine, pe linga venitul din conventia civila, si un altfel de venit (nominalizat), atunci platitorul de venit nu va calcula, nu va retine, nu va declara si nu va plati CAS pentru venitul platit persoanei fizice in baza conventiei civile.
Tratament pentru sanatate (contributia de asigurari sociale de sanatate):
- baza lunara de calcul: este venitul brut stabilit in contractul incheiat intre parti (art. 296^22 alin. (4), dar nu poate fi mai mica decit 1 salariu de baza minim brut pe tara lunar, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia (art. 296^22 alin. (5));
- se datoreaza doar contributia individuala de 5,5% (art. 296^24 alin. (5) si art. 296^26 alin. (1) litera b));
- se retine, se plateste, se vireaza si se declara de platitorul de venit, lunar sau trimestrial, in functie de perioada aleasa de acesta (art. 296^24 alin. (6));
- reprezinta obligatii finale (nu se face regularizare la final de an nici de catre platitorul de venit, nici de beneficiarul venitului - art. 296^24 alin. (8)).
Pentru sananate nu avem nici o exceptie de la plata - se plateste indiferent de cite feluri de venituri obtine persoana fizica - art. 296^23 alin. (3).
De asemenea, pentru sanatate, neavind inca norme de aplicare, putem stabili urmatorul rationament profesional:
- la incheierea raportului juridic (conventiei civile), persoana fizica va da o alta declaratie pe propria raspundere (in cadrul contractului sau separat) daca, in afara de acest venit, mai obtine unul sau mai multe venituri enumerate la art. 296^23 alin. (3).
Aceasta declaratie este importanta, pentru determinarea bazei lunare de aplicare a contributieie de sanatate: daca venitul din conventia civila este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, baza lunara este venitul brut lunar, care nu poate fi mai mica de un salariu minim brut pe economie; daca persoana fizica mai obtine si alte venituri (insa din reglementarea actuala nu reiese daca la acelasi platitor sau la platitori diferiti), baza lunara de calcul va fi doar venitul brut stabilit in conventia civila.
Pentru intelegerea tratamentului fiecarei contributii, vom lua exemplele urmatoare:
1) venit brut lunar de 600 lei:
a) este singurul venit al persoanei fizice - pe baza declaratiei sale:
- CAS 10.5% se aplica la 600 lei = 63 lei;
- sanatate 5.5% - baza trebuie sa nu fie mai mica de 700 lei, deci, in aceasta situatie, baza lunara pentru sanatate nu va fi 600 lei, ci 700 lei = 38,50 lei
b) nu este singurul venit obtinut de persoana fizica (presupunem ca mai obtine si venituri din salarii) - pe baza declaratiei sale:
- CAS 10.5% - nu se calculeaza si, deci, nu se datoreaza;
- sanatate 5.5% - baza lunara este 600 lei = 33 lei.
2) venit brut lunar de 2.000 lei:
a) este singurul venit al persoanei fizice - pe baza declaratiei sale:
- CAS 10.5% se aplica la 2000 lei = 210 lei;
- sanatate 5.5% - baza trebuie sa nu fie mai mica de 700 lei, dar, in aceasta situatie, baza lunara pentru sanatate va fi 2.000 lei = 110 lei
b) nu este singurul venit obtinut de persoana fizica (presupunem ca mai obtine si venituri din salarii) - pe baza declaratiei sale:
- CAS 10.5% - nu se calculeaza si, deci, nu se datoreaza;
- sanatate 5.5% - baza lunara este 2.000 lei = 110 lei.
3) venit brut lunar de 12.000 lei:
a) este singurul venit al persoanei fizice - pe baza declaratiei sale:
- CAS 10.5% se aplica la o baza plafonata de maxim 5 salarii medii, adica baza lunara va fi de 10.505 lei = 1103 lei;
- sanatate 5.5% - baza trebuie sa nu fie mai mica de 700 lei, dar, in aceasta situatie, baza lunara pentru sanatate va fi 12.000 lei = 660 lei;
b) nu este singurul venit obtinut de persoana fizica (presupunem ca mai obtine si venituri din salarii) - pe baza declaratiei sale:
- CAS 10.5% - nu se calculeaza si, deci, nu se datoreaza;
- sanatate 5.5% - baza lunara este 12.000 lei = 660 lei.
Rezulta, asadar, ca bazele plafonate (la CAS maxim 5 salarii medii si la sanatate minim salariul minim brut pe economie, in cazul in care venitul din cnventie este singular) sunt lunare.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Operatiuni triunghiulare. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA?Ghid CAS pentru cei care obtin venituri din activitati independente si alte venituriAjustarea bazei de impozitare pentru clienti declarati in stare de falimentContract cu plata in rate. Cum determinam exigibilitatea TVA?Executia bugetului general consolidat in perioada 1.01 - 31.03.2016Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Aparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Articole similare
Salariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)Noile obligatii privind cresterea salariului minim de la 1 mai 2016 pentru societatiMinistrul Muncii anunta ca de la 1 ianuarie 2022 salariul minim va ajunge la 1.524 lei netCiolacu: Salariul minim brut in constructii va creste la 4.500 leiSalariul minim brut pe tara va fi MAJORAT la 3.300 lei, de la 1 octombrie 2023Ultimele articole
SALARIU MINIM BRUT de la 1 ianuarie 2025. Va fi diferentiat pentru angajatii din agricultura si industria alimentara?SALARIU MINIM BRUT pe tara, MAJORAT din ianuarie 2025. La ce suma va ajungePrecizari ANAF privind salariul minim brut cu data de 01.07.2024Ministrul Muncii a anuntat MAJORAREA salariului minim de la 1 iulie 2024!Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificariArticole similare
Impunerea veniturilor din arenda. In atentia persoanelor care obtin venituri din arendarea bunurilor!Articole similare
Tichetele de masa, cadou, cresa si de vacanta vor fi impozitate incepand cu luna iuliePFA in 2010. Contract de colaborare. OUG 82 din 2010Asociatia de proprietari: lista impozitelor si contributiilor datorateConventii civile vs. contracte individuale de muncaNoile modificari ale Codului fiscal - ProiectUltimele articole
Presedinte asociatie de proprietari. Tip de contract. TaxePrestare servicii PFA sau CONVENTIE CIVILA. Ce obligatii fiscale apar?CONVENTIE CIVILA incheiata cu un traducator in doua luni diferite in anul 2011De astazi, 500.000 de romani platiti pe drepturi de autor risca amenzi de pana la 5.000 de lei din cauza birocratieiOrdonanta care extinde baza de impozitare de la 1 iulie, adoptata de GuvernArticole similare
TVA leasing auto. Cheltuiala nedeductibila conform OG nr. 24 din 2012Documentar fiscal: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme, tratamentul financiar-contabil al combustibiluluANAF: Contributii sociale obligatorii pentru persoanele fiziceMonografie leasing rata si avans. Deductibilitatea TVAPlata dividende. In ce conditii se retine CASS?Ultimele articole
Ghid CAS pentru cei care obtin venituri din activitati independente si alte venituriDocumentar fiscal: Tot ce trebuie sa stim despre provizioane si rezerveDeclararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fiziceUltima versiune a fost actualizata pentru Ordinul de plata in cont tranzitoriuInfografic Evolutia TVA 2010 - 2014Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"