Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestare servicii PFA sau conventie civila. Ce obligatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, prestare servicii, pfa, conventie civila, contributii sociale

Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul in care un PFA incheie cu o societate comerciala un contract de colaborare pentru prestari servicii (cursuri). PFA-ul are si un contract de munca cu 8 ore, functie de baza la o alta societate comerciala.


In cazul in care contractul se incheie intre societatea comerciala si PFA (cu cod fiscal de platitor de TVA), vom vedea ce contributii si impozite plateste PFA-ul pentru sumele incasate.

In schimb, in cazul in care contractul se incheie intre societatea comerciala si o persoana fizica obisnuita, vom stabili ce contributii sociale plateste societatea pentru acest contract si cand plateste persoana care ii presteaza activitatea respectiva.

Solutia consultantului:

In conditiile in care PFA va emite facture pentru prestarea respective, societatea nu are nicio obligatie privind impozitul si contributiile sociale. Persoana fizica independent va organiza contabilitatea in partida simpla, conform art 48 din Codul fiscal, si va avea ca obligatii plata impozitului pe veni t de 16%si a contributiei sociale de sanatate in cota de 5,5%.
 
Retineti ca, PFA va trebui sa isi gestioneze singur plata impozitului pe venit si a contributiei de sanatae, urmand sa depuna tot setul de declaratii care incumba activitatea de PFA, respective declaratia 220 si declaratia 200 pana la data de 25 inclusiv a anului urmator celui in care se obtin veniturile. PFA va efectua plati anticipate in cursul anului current, atat la impozitul pe venit cat si la sanatate, trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
PFA nu va datora contributie de asigurari sociale (pensie)intrucat are si calitatea de salariat.
 
In cazul in care presteaza serviciile in baza unei conventii civile, societatea are obligatia sa retina la sursa atat impozitul pe venit cat si contributia de sanatate. La fel ca si in primul caz, societatea beneficiara nu va retine la sursa contributia de asigurari sociale avand in vedere statutul de salariat al prestatorului. In acest caz, persoana fizica va trebui sa decida daca societatea ii va retine impozit anticipat de 10%, conform art 52 alin 2 din Codul fiscal, sau final de 16%, conform art 52^1 din Codul fiscal.

In cazul in care retinerea este de 10%, diferenta pana la 16% va trebui sa o determine sis a o plateasca persoana fizica, urmand in acest sens sa depuna la organul fiscal Declaratia 200 privind venitul realizat.

In cazul retinerii impozitului anticipat de 10%, la calculul acestuia societatea va deduce contributia de asigurari de sanatate de 5,5%. In cazul retinerii impozitului final de 16%, persoanei fizice nu ii mai revine nicio obligatie, iar contributia de asiguari de sanatate nu se ma deduce la calculul impozitulu pe venit.

In acest caz, atat impozitul de 16% cat si sanatatea se calculeaza la venitul brut. Societatea va decla la organul fiscal impozitul pe venit si contributia de sanatate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere, data pana la care va trebui sa le si plateasca.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestare servicii PFA sau conventie civila. Ce obligatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016