Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conventii civile vs. contracte individuale de munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Apr. 2009
Tags: conventii civile de prestari servicii, contractele individuale de munca

Studiu de caz: Se vorbeste tot mai mult in presa despre posibilitatea incheierii de conventii civile de prestari servicii, mai cu seama pentru a surmonta interdictii legale de a incheia contracte ...

Studiu de caz: Se vorbeste tot mai mult in presa despre posibilitatea incheierii de conventii civile de prestari servicii, mai cu seama pentru a surmonta interdictii legale de a incheia contracte individuale de munca.

Care sunt aspectele esentiale de care trebuie sa tinem seama atunci cand evaluam posibilitatea incheierii unei conventii civile de prestari servicii?

Reglementare
Chiar daca prevederile Legii nr. 130/1999 privind unele masuri pentru protectia persoanelor incadrate in munca, ce reglementau conventiile civile de prestari servicii, au fost abrogate, iar art. 101 din Codul muncii a fost modificat, in sensul ca nu se mai prevede o durata minima a contractelor cu timp partial, exista inca situatii care impun incheierea unor conventii civile.

Conventiile civile sunt, din pacate, foarte putin reglementate in legislatia noastra. Astfel de operatiuni sunt incheiate conform Codului civil.

Diferentiere
In general, conventiile civile de prestari servicii difera de contractele individuale de munca prin faptul ca:

 se incheie numai pentru activitati ce au un caracter ocazional; deci activitatile nu au caracter de continuitate;
 nu exista relatia de subordonare, in sensul ca prestatorul isi desfasoara activitatea de o maniera independenta.

De retinut
Este deosebit de relevanta relatia existenta intre prestator si beneficiar, adica daca suntem sau nu in prezenta unei dependente functionale a prestatorului in raport cu angajatorul.

Durata


Legea nu prevede o perioada maxima pentru care se poate incheia o conventie civila de prestari servicii si nici limitarea posibilitatii de reinnoire a acesteia.

Concluzie
Este interzisa incheierea de conventii civile de prestari servicii pentru a se eluda dispozitiile legale privitoare la incheierea contractelor individuale de munca.

Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conventii civile vs. contracte individuale de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016