keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Controale ITM la inceputul lunii martie 2024 pentru firmele cu cod CAEN 3831

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 20 Mar. 2024
Controale ITM la inceputul lunii martie 2024 pentru firmele cu cod CAEN 3831
Tags: control itm, amenzi itm, verificari firme

In perioada 05.03 09.03.2024, s-a desfasurat Campania Nationala pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca precum si a prevederilor legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca, de catre angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul Demontarea / dezasamblarea masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor cod CAEN 3831.

Obiectivele acestei campanii au vizat identificarea angajatorilor care nu respecta prevederile legale care reglementeaza atat domeniul relatiilor de munca cat si a securitatii si sanatatii in munca.

Respectarea dispozitiilor legale, din domeniul  securitatii si sanatatii in munca, menite sa previna producerea de evenimente nedorite este necesara, tinand seama de riscurile majore pe care le presupune specificul acestei activitati, lucratorii confruntandu-se cu un mediu de munca neprielnic, conditii de munca dificile, cu factori de risc de accidentare ce atrag uneori consecinte grave.

Accidentele pot fi generate de o serie de factori de risc privind: echipamentele de munca necorespunzatoare tehnologiilor folosite, lucrul la temperaturi ridicate,  manipulari de mase grele si foarte grele care conduc la o serie de probleme de sanatate asociate cu dureri de spate si dureri musculare, precum si riscuri de taiere, electrocutare, cadere sau  lovire.

In acelasi context, in domeniul relatiilor de munca, inspectorii de munca au verificat modul in care angajatorii respecta prevederile legale cu privire la angajarea personalului, timpul de munca si timpul de odihna, repausuri periodice, precum si acordarea drepturilor salariale.

De asemenea, a fost pus accent pe informarea si constientizarea angajatorilor si lucratorilor cu privire la  necesitatea respectarii prevederilor legale din ambele domenii.

Ca rezultat al actiunii desfasurate la 10 angajatori, au fost aplicate 4 avertismente si o amenda in cuantum de 5.000 lei.

Deficientele constatate pe parcursul controalelor au fost urmatoarele:

  • se utilizeaza echipamente de lucru (motostivuitor, elevator auto) fara certificare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, iar lucratorii care le deservesc nu sunt autorizati pentru exercitarea meseriei in conformitate cu legislatia specifica;
  • la nivelul unitatii nu este numit un responsabil autorizat cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor si echipamentelor de munca care intra sub incidenta ISCIR;
  • nu s-a efectuat masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de impamantare;
  • nu s-a intocmit planul de prevenire si protectie pentru postul de electromecanic nefiind identificate riscurile la acest post;
  • nu sunt asigurate semnalizarile de securitate si/sau sanatate privind riscurile existente la locul de munca;
  • contractele individuale de munca nu cuprind toate elementele obligatorii potrivit dispozitiilor Codului muncii (criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului, periodicitatea platii salariului);
  • in foile de pontaj nu sunt evidentiate orele de incepere si de sfarsit ale programului de lucru.

Pentru toate neconformitatile constatate, in ambele domenii de competenta, au fost dispuse masuri obligatorii de remediere cu termen fix sau permanent.


Sursa: ITM

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016