Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Actiuni de control ITM la sediile sociale dar si la punctele de lucru ale angajatorilor, in perioada cu temperaturi extreme

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 26 Iul. 2022
Actiuni de control ITM la sediile sociale dar si la punctele de lucru ale angajatorilor, in perioada cu temperaturi extreme
Tags: controale itm, temperaturi extreme, controale la sediile sociale

In aceasta perioada, in care se inregistreaza temperaturi extrem de mari, inspectorii de munca din cadrul ITM desfasoara actiuni de control la sediile sociale dar si la punctele de lucru ale angajatorilor, verificandu-se in principal daca sunt respectate masurile de protectie ale angajatilor, masuri menite sa asigure conditii de microclimat la locul de munca in limitele prevazute de normele generale de protectie a muncii.

Controalele ii vizeaza atat pe angajatorii a caror activitate se desfasoara in aer liber, in special in domeniul constructiilor dar si pe angajatorii si angajatii care isi desfasoara activitatea in incinte.

In paralel cu actiunile de control, inspectorii de munca desfasoara si actiuni de informare, accentul fiind pus pe obligatia ce incumba angajatorilor, respectiv de a lua toate masurile prevazute de lege pentru a preveni producerea de accidente sau boli profesionale.

Actiunile de control vor continua si in perioada urmatoare, astfel ca inspectorii de munca se vor afla pe teren, pentru o monitorizare permanenta a respectarii normelor care asigura sanatatea si securitatea lucratorilor.

Institutia subliniaza faptul ca obligatii nu sunt stabilite doar in sarcina angajatorilor ci si a angajatilor, acestia avand indatorirea de a purta echipamentul de lucru si de protectie, de a respecta instructiunile de lucru, astfel incat pericolul de producere a accidentelor sa fie redus la minim.

Institutia reaminteste angajatorilor care nu pot asigura conditii elementare de protectie in perioadele cu temperaturi ridicate ca au posibilitatea fie de a recurge la reducerea zilei de lucru, fie la esalonarea programului pe doua perioade ale zilei : pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00 sau la intreruperea colectiva a lucrului (cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta).
 
Aceste masuri se pot aplica in cazul in care conditiile climatice nefavorabile se mentin cel putin doua zile consecutiv.

In ceea ce priveste recuperarea timpului nelucrat si modalitatile de plata, angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare.

Astfel, recuperarea timpului nelucrat poate fi facuta prin urmatoarele modalitati :

– prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activita?ii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
– fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activita?ii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Sursa: ITM
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Actiuni de control ITM la sediile sociale dar si la punctele de lucru ale angajatorilor, in perioada cu temperaturi extreme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016