Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In perioada 29 martie - 14 aprilie 2021, inspectorii de munca din cadrul ITM au intreprins actiuni de control la agentii de munca temporara, conform unui comunicat de presa.
Astfel, in domenul relatiilor de munca au fost verificate contractele de punere la dispozitie, contractele de munca temporara, registrul de evidenta al salariatilor, modul de evidentiere si remunerare a orelor de munca prestate de salariatii temporari, in timp ce inspectorii de munca din domeniul securitatii si sanatatii in munca au verificat daca este asigurat un nivel adecvat de protectie a sanatatii si securitatii in munca a salariatilor temporari, daca in contractele de punere la dispozitie, incheiate intre parti, sunt reglementate aspecte cu privire la instruirea angajatilor, la acordarea echipamentului de lucru si de protectie si nu in ultimul rand cu privire la comunicarea evenimentelor de munca in care sunt implicati angajatii.
Este de notorietate faptul ca activitatea de “leasing de personal”, desfasurata de agentii de munca temporara, prin punerea la dispozitia utilizatorilor romani sau straini a lucratorilor in baza contractelor de munca temporare, ocupa un loc important pe piata muncii din Romania, astfel ca aceasta actiune de control a pus accentul pe necesitatea respectarii prevederilor legale in materie, in egala masura, de catre toti factorii implicati : agenti de munca temporara, utilizatori, salariati temporari.
Institutia reaminteste persoanelor care apeleaza la agentii de munca temporara ca un prim pas il constituie incheierea in scris, in limba romana a unui contract de munca temporara, urmand a fi pus apoi la dispozitia unui utilizator in baza unui contract de punere la dispozitie.
Salariatii temporari beneficiaza de aceleasi drepturi cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca la utilizator, de acces la cursurile de pregatire profesionala pe care acesta le organizeaza pentru angajatii sai, utilizatorii avand obligatia totodata de a informa salariatii temporari cu privire la toate locurile de munca vacante existente, in vederea asigurarii egalitatii de sanse cu ceilalti angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, pentru obtinerea unui loc de munca permanent.
Atentie! Nerespectarea dispozitiilor legale in materie constituie contraventii, faptele fiind sanctionate cu amenzi cuprinse intre 2000 si 30.000 lei, in functie de gravitatea lor.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
De asemenea, punerea la dispozitia utilizatorului, de catre agentul de munca temporara, de persoane fara contract de munca temporara se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.
Sursa: ITM
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
CONTROALE ITM in luna august 2023: Au fost verificate conditiile intocmirii si respectarii prevederilor contractelor colective de muncaCONTROALE ITM. Ce domenii au fost verificate la finalul lunii martie 2024Actiuni de control organizate de Inspectia Muncii. Au fost acordate amenzi de peste 9 milioane leiCONTROALE ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700CONTROALE ITM la angajatorii care desfasoara activitati cu cod CAEN 4724Ultimele articole
CONTROALE ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce sanctiuni au fost aplicateCONTROALE ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaCONTROALE ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024CONTROALE ITM la inceput de aprilie 2024. Incalcarile grave ale legii, sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de leiFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Articole similare
Sanctiuni E-Factura. De cand se aplica acestea si care sunt exceptiileSa ne calculam singuri AMENZIleFirmele care NU au autorizatie de functionare risca AMENZI cuprinse intre 5.000- 10.000 leiNA TOt noi castigam!ONG-urile trebuie sa declare si sa achite impozitul pe profit pana la 27 februarie 2017Ultimele articole
Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025E-Factura in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAAspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVAAMENZIle ajung pana la 100.000 lei pentru nerespectarea unor dispozitii introduse prin OUG 125/2024Articole similare
Scandalul diurnei si al firmelor care risca sa fie inchise, explicat de ANAFControale ITM, desfasurate in perioada 29.03-14.04.2021. Inspectorii vizeaza agentii de munca temporara si salariatii temporariMunca prin agent de munca temporara VS. Contract „clasic†de munca pe perioada determinataAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"