Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Controale ITM in domeniul constructiilor, pe tot parcursul anului 2023. Ce obligatii au angajatorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 06 Iun. 2023
Controale ITM in domeniul constructiilor, pe tot parcursul anului 2023. Ce obligatii au angajatorii
Tags: controale itm, domeniul constructiilor

Inspectoratul Teritorial de Munca deruleaza pe parcursul anului 2023Campania nationala de verificare a modului de respectare a cerintelor minime de securitate si sanatate in munca la lucrarile din domeniul constructiilor.

In activitatile desfasurate in cadrul acestui sector lucratorii se confrunta, de  multe ori, cu factori de risc de accidentare uneori cu consecinte grave. Numarul mare de accidente de munca inregistrate la nivel national in acest sector de activitate se datoreaza in principal nivelului scazut al pregatirii personalului, caracterului sezonier al activitatii, pericolelor de accidentare existente in mediul de munca, etc.


Controale ITM in domeniul constructiilor


Campania  urmareste in special modul de respectare a cerintelor minime de securitate si sanatate in munca la lucrarile din domeniul constructiilor, respectiv implementarea masurilor necesare pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor care isi desfasoara activitatea in santierele temporare sau mobile. 

In cadrul controalelor se va pune accent pe cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si lucratorilor cu privire la obligativitatea respectarii prevederilor legale de protectie a muncii, in special in prevenirea riscului de cadere de la inaltime.

Angajatorii vor fi indrumati pentru crearea de conditii care sa stimuleze lucratorii, reprezentantii acestora sau  sindicatele din domeniul constructiilor, in vederea participarii cat mai active la procesul de insusire a legislatiei specifice domeniului constructii, scopul fiind cresterea nivelului de securitate in procesul muncii.

Pentru a reduce riscul de accidentare, angajatorii au obligatia de a asigura pe santiere echipamente de munca corespunzatoare, de a monta sisteme de protectie colectiva (schele, pasarele, balustrade , platforme sau plase de prindere dimensionate corespunzator si suficient de solide pentru a impiedica respectiv opri caderile de la inaltime), de a completa si adapta in functie de evolutia lucrarilor ”Planul propriu de securitate si sanatate”.

Lucratorilor le revine obligatia  de a folosi echipamentul individual de protectie (centuri de siguranta sau alte mijloace de ancorare, casti, bocanci).

Totodata, angajatorii au obligatia de a asigura conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau atat la angajare cat si la schimbarea locului de munca, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea de noi tehnologii sau proceduri de lucru.

Respectarea  dispozitiilor care vizeaza protectia muncii de catre participantii la procesul muncii reprezinta o conditie esentiala pentru un mediu de lucru sanatos, pentru protejarea vietii, astfel incat pe parcursul zilei de munca sa nu se inregistreze nici un eveniment de natura sa puna in pericol sanatatea, integritatea fizica sau chiar viata angajatilor.



Sursa: ITM Salaj
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Controale ITM in domeniul constructiilor, pe tot parcursul anului 2023. Ce obligatii au angajatorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016