Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Controale Inspectia Muncii 2023: A fost publicat planul actiunilor de control stabilite pentru anul viitor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 13 Dec. 2022
Controale Inspectia Muncii 2023: A fost publicat planul actiunilor de control stabilite pentru anul viitor
Tags: inspectia muncii, controale inspectia muncii

Inspectia Muncii a publicat, pe site-ul oficial, Programul Cadru de actiuni pentru anul 2023. Care sunt campaniile care se vor desfasura in domeniul relatiilor de munca?

1. Campanie nationala de verificare a modului de respectare a cerintelor minime de securitate si sanatate in munca la lucrarile din domeniul constructiilor – cod. CAEN 41, 42, 43.

Motivare: 

Constructiile constituie unul dintre sectoarele cu pondere importanta in economia nationala. IIn baza analizei datelor statistice privind indicele de frecventa care indica numarul de accidentati care revin la 1000 de lucratori s-a constatat ca acest sector de activitate are o pondere majora in numarul total de accidentati in munca.

Situatia se datoreaza caracteristicilor muncii in acest domeniu de activitate, respectiv: 

nivelul, in mare masura, scazut al pregatirii personalului; caracterul sezonier al lucrarilor;
modificarea continua a mediului de munca;
modificarea frecventa a locatiei; 

procent ridicat de lucratori fara forme legale; 

pericolelor de accidentare existente in mediul de munca.

Avand in vedere indicele de frecventa inregistrat in acest domeniu de activitate in anul 2022, Inspectia Muncii a considerat ca se impune intensificarea actiunilor de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra modului in care angajatorii realizeaza masurile de securitate si sanatate dispuse de inspectorii de munca, in santierele temporare si mobile.


Dintre sectoarele economiei nationale in care au fost inregistrate cele mai multe accidente de munca - 899 in primul trimestru al anului 2022, domeniul constructii cadiri ocupa pozitia a treia cu 47 accidentati 5,2% din totalul accidentatilor), dar si a doua pozitie in ceea ce priveste numarul de accidentati mortal – reprezentand 21,44 % din totalul accidentatilor mortal cu 11,4% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2021.

Avand in vedere numarul de accidente de munca inregistrat in acest domeniu de activitate in anul 2022, precum si gravitatea acestora, Inspectia Muncii considera ca se impune intensificarea actiunilor de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra modului in care angajatorii realizeaza masurile de securitate si sanatate dispuse de inspectorii de munca, in santierele temporare si mobile. 

2. Campanie nationala in domeniul transporturilor rutiere interne de marfa si calatori, privind respectarea de catre angajatori si lucratori a cerintelor minime de securitate si sanatate in munca, cod CAEN 49.

Motivare:

Transporturile de rutiere interne de marfuri si calatori reprezinta unul dintre cele mai predispuse sectoare de activitate la accidentarea lucratorilor. Pentru anul 2021 a fost inregistrat un numar de 257 accidentati, reprezentand 5,4% din totalul accidentatilor din economia nationala. Din numarul de 257 de accidentati, 12 reprezinta accidentati mortal, iar 245 reprezinta accidentati cu incapacitate temporara de munca. 

Numarul de accidentati din domeniul transporturilor rutiere este situat imediat dupa cel din sectorul constructiilor, raportat la numarul si gravitatea accidentelor de munca.

O pondere mare in numarul accidentatilor in munca din domeniul transporturilor rutiere o reprezinta lucratorii care se accidenteaza in conditiile in care vehiculul se opreste sau in timpul operatiunilor de incarcare si descarcare la sediul angajatorului beneficiar al transportului.

Prevenirea acestor accidente este o problema care trebuie solutionata, avand in vedere numarul crescut de autovehicule si cantitatea de marfuri transportata in fiecare an, precum si cresterea numarului de pasageri in transporturile rutiere de calatori.

O mai buna coordonare a prevenirii intre angajatorii implicati, precum si intre lucratorii care au diferite sarcini de munca si actioneaza conform instruirii primite, este punctul de plecare esential pentru a preveni acest tip de accidente, atat pentru angajatorii cat si pentru personalul societatilor de transport.

Urmare a actiunilor de control desfasurate de Inspectia Muncii la nivel national, din datele statistice inregistrate in primele 6 luni din anul 2022, a reiesit o scadere cu 27,6% accidentati la nivelul economiei nationale raportat la aceeasi perioada din anul precedent, respectiv un numar de 6 accidentati mortal si 99 de accidentati cu incapacitate temporara de munca.

Riscurile identificate in activitatea de control si de cercetare a evenimentelor :

• Manipularea manuala (transport de sarcina) este cauza principala a accidentelor de munca si a bolilor profesionale (afectiuni musculo-scheletice si dureri de spate scazute) pentru conducatorul auto, precum si pentru personalul desemnat pentru activitati de incarcare/descarcare;
• Caderile de la inaltime sunt responsabile pentru aproape un sfert din accidente. De obicei apar in timpul urcarii sau coborarii cabinei sau a remorcii, sau pe cheiurile de incarcare/descarcare;
• Depasirea numarului maxim admis de calatori, functie de tipul de autovehicul, in transporturile rutiere de calatori;
• Caderile la acelasi nivel.
Obiectivele actiunii:
• Reducerea numarului de accidentati in accidente de munca in sectorul Transporturilor rutiere de marfuri in anul 2023;
• Identificarea de catre toti angajatorii a riscurilor asociate operatiunilor de incarcare/descarcare si stabilirea masurilor preventive necesare;
• Respectarea de catre toti angajatorii a instructiunilor privind verificarea tehnica a autovehiculelor inainte de plecarea in cursa. 

Continuarea, AICI--»


Sursa:Inspectia Muncii

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Controale Inspectia Muncii 2023: A fost publicat planul actiunilor de control stabilite pentru anul viitor":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016